Intoxicatiile cu substante etnobotanice in randul adolescentilor

Actualizat: 12 Februarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

9 februarie 2010: Centrul Atitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti semnaleaza aparitia unui fenomen ingrijorator in randul adolescentilor: intoxicatiile cu substante etnobotanice.

„In perioada 20 decembrie 2009 – 9 februarie 2010, in Sectia de Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" au fost internati 16 adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, prezentand intoxicatii in urma consumului de tigari ce contineau substante etnobotanice. in aceeasi perioada, serviciul telefonic TOXAPEL a inregistrat alte 9 cazuri similare”, a declarat Dr. Viorela Nitescu, medic primar pediatru cu supraspecializare in toxicologie clinica.

Principalele simptome prezentate de pacienti au fost: ameteli, somnolenta, agitatie, cefalee, vertij, halucinatii vizuale, greata si varsaturi.

Substantele etnobotanice se regasesc in diverse amestecuri de plante care, daca sunt ingerate sau inhalate, produc manifestari similare cu cele ale substantelor de abuz. Ele sunt comercializate in magazine specializate, sub forma de tigari sau pliculete.

“Dorim sa tragem un semnal de alarma asupra pericolului vital imediat al consumului acestor substante, precum si al celui pe termen lung – de instalare a fenomenului de dependenta”, a declarat Prof. univ. dr. Coriolan Emil Ulmeanu, coordonatorul Centrului Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” multumeste tuturor pentru interesul de a sprijini Medicina Copilului!

Pentru mai multe informatii:

Cristina Cuciureanu
PR Executive
Tel.: 0733.011.107
E-mail: [email protected]


Citeste si despre:

Alimentatia corecta a adolescentului Suicidul la adolescenti Efectele durabile ale substantelor halucinogene Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) 10 tratamente eficiente pentru acnee Ingrijirea tenului si tratarea acneei Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Metode de tratament a cicatricilor post-acnee Cele 5 tipuri ale bolii Crohn 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral 10 boli comune si tratamentul acestora Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa Cand ne confruntam cu dependenta de retelele sociale? Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti