Infectiile hepatice continua sa fie o problema de sanatate publica in Romania

Actualizat: 02 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Afectiunile hepatice continua sa reprezinte una dintre cele mai mari provocari ale sistemelor de sanatate din intreaga lume.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 150 de milioane de persoane traiesc la nivel mondial cu hepatita C, din care aproape 30% ajung sa dezvolte ciroza sau cancer hepatic, dupa 20 de ani de lupta cu boala. in acest context, reprezentantii OMS reitereaza apelul pentru elaborarea de strategii eficiente de screening, depistare, vaccinare si tratare a afectiunilor hepatice.

Avand in vedere cresterea continua a numarului de cazuri de afectiuni hepatice in tara noastra, precum si impactul puternic negativ al acestei patologii asupra vietii sociale si economice, specialistii romani sustin si sprijina recomandarile OMS privind preventia si controlul infectiilor cu virusurile hepatitice.

"Infectia cu virusul hepatitic C este adesea asimptomatica, ceea ce ingreuneaza depistarea precoce a acestei afectiuni. Astfel, se intampla ca persoanele sa traiasca mult timp cu aceasta infectie fara sa stie, iar afectiunea sa fie depistata de cele mai multe ori tarziu, cand deja se instaleaza complicatiile. Iata de ce este extrem de important ca romanii sa constientizeze importanta testarii anuale, ca principala masura de depistare din timp a infectiilor cu virusurile hepatitice A, B, C si D, dar si ca masura eficienta de a preveni atat transmiterea virusului in populatie, cat si instalarea complicatiilor", a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.

Pentru a imbunatati rata de depistare precoce a infectiei cu virusul hepatitic C, Ministerul Sanatatii a lansat saptamana aceasta Programul national de screening pentru virusul hepatitic C, componenta a Programului "Initiative in domeniul sanatatii".

De asemenea, medicii fac apel la informarea continua a populatiei cu privire la riscurile infectiilor virale hepatice, importanta vaccinarii ca singura masura eficienta de prevenire a infectiilor cu virusurile haptitice A si B, precum si la adoptarea unor masuri preventive in cazul infectiei cu virusul haptitic C, cum ar fi: spalatul des pe maini, adoptarea unui stil de viata sanatos, utilizarea acelor si seringilor de unica folosinta, precum si evitarea saloanelor de infrumusetare sau de tatuaj care nu prezinta incredere.

"Prin implementarea unor strategii coerente care au in prim plan campanii de screening, de informare si de educare a populatiei putem reduce incidenta si prevalenta afectiunilor hepatice. De asemenea, prin demararea unor programe clare de ingrijire si de tratament putem atinge un control eficient al bolilor hepatice, prevenind in acest fel complicatiile severe", a explicat prof. dr. Mihai Voiculescu.

Situatia actuala a bolilor hepatice in lume si in romania, precum si intensificarea masurilor de preventie, identificare si tratare a afectiunilor hepatice sunt doar cateva dintre temele dezbatute in cadrul celui de-al XXIV-lea Congres National de Hepatologie.

Manifestarea stiintifica de inalta tinuta este organizata de Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului si Fundatia "Acad. Marin Voiculescu" in perioada 2-4 octombrie 2014, la Hotelul Pullman din Bucuresti.

La fel ca si in anii precedenti, evenimentul include doua manifestari stiintifice la care si-au anuntat prezenta unii dintre cei mai importanti profesionisti in hepatologie atat la nivel national, cat si international: al IV-lea Congres Romano-Francez de Hepatologie si al V-lea Curs Balcanic de Hepatologie. De altfel, expresia preocuparilor stiintifice medicale fata de problematica bolilor hepatice se transpune in acest tip de congrese, are sustin educatia medicala continua a profesionistilor din domeniu.

Printre invitatii de seama la manifestarile stiintifice se numara personalitati marcante ale hepatologiei internationale, precum: prof. dr. Rifaat Safadi (Israel), prof. dr. George Papatheodoridis si prof. dr. Emanuel Manesis (Grecia), dr. Pascal Lebray (Franta), prof. dr. Luciano de Carlis (Italia), prof. dr. Lawrence Serfaty (Franta), prof. dr. Peter Ferenci (Austria), prof. dr. Vlad Ratziu (Franta), prof. dr. Tarik Asselah (Franta), dr. Raluca Pais (Franta), prof. dr. Christophe Hezode (Franta), dr. Manuela Neuman (Canada), prof. dr. Antonio Craxi (Italia), dr. Salvatore Petta (Italia), prof. dr. Cihan Yurdaydin (Turcia), dr. Azra Husic Selimovici (Bosnia Hertegovina), dr. Mona Munteanu (Franta), prof. dr. Zahary Krastev (Bulgaria) si prof. dr. Antonio Rampoldi (Italia), Stephanos Hadzyiannis (Grecia).

Congresul National de Hepatologie 2014 se adreseaza cu precadere medicilor din specialitatile hepatologie, gastroenterologie, boli infectioase, epidemiologie, virusologie, oncologie, cardiologie, chirurgie generala, medicina interna si medicina de familie.


Organizatori stiintifici: Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului si Fundatia "Acad. Marin Voiculescu"


Citeste si despre:

Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Afectiunile hepatice Encefalopatia hepatica sau coma hepatica Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Hepatita alcoolica Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Hepatitele Insuficienta hepatica Hepatita B si noile ghiduri de tratament