Contraceptivele de noua generatie: eficienta maxima si beneficii multiple

Actualizat: 01 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Istoria contraceptivelor orale incepe in jurul anilor 1950 in SUA, cand prima pastila contraceptiva, Enovid, avea o concentratie de 150 micrograme de estrogen. Abia in anii 2000, apar contraceptivele hormonale care scad cu 90% cantitatea de estrogen continuta de prima pilula.

Contraceptivele de noua generatie, cum ar fi inelul vaginal, contin cea mai mica doza de estrogen necesara pentru o eficienta optima. in plus fata de protectia impotriva unei sarcini nedorite, inelul vaginal protejeaza si impotriva cancerului ovarian si de endometru, evitand dereglarile hormonale.

„Cea mai noua metoda de contraceptie disponibila in ROMANIA in acest moment este inelul vaginal; acesta este dispozitivul cu cea mai mica doza de pe piata, de 15 micrograme, cu administrare vaginala si cu eficienta de 99,7%, exact ca in cazul pastilei contraceptive administrata pe cale orala. Spre deosebire de contraceptivele pastile, reactiile adverse in cazul inelului vaginal sunt reduse, iar administrarea are loc doar o data pe luna, ceea ce aduce un plus de siguranta pacientei”, declara Dr. Adina Lungu, medic primar obstetrica- ginecologie, Spitalul Universitar Bucuresti.

Spre deosebire de pilule, eficienta inelului vaginal nu este influentata de tulburarile gastro-intestinale (varsaturi sau diaree). in cazul inelului, hormonii sunt eliberati direct din material si absorbiti prin mucoasa vaginala in circulaia sangvina.

Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, in ROMANIA, doar 67% dintre femei au cunostinte suficiente despre contraceptie, cele mai des folosite metode la noi in tara fiind prezervativul si pilulele pentru cuplurile pana in 35 de ani si metoda calendarului pentru femeile care depasesc aceasta varsta.

Ziua Mondiala a contraceptiei a fost sarbatorita prima data in anul 2007 si, de atunci, este marcata anual pe data de 26 septembrie. Activitatile desfasurate la nivel mondial au rolul de a atrage atentia asupra importantei sanatatii reproducerii si a planificarii familiale, dar si de constientizare a femeilor asupra riscului unei sarcini nedorite.

***
Platforma „Impreuna pentru viata”, dezvoltata de MSD ROMANIA, se adreseaza tuturor celor implicati in sistemul de sanatate din ROMANIA si are ca scop principal imbunatatirea calitatii vietii, prin facilitarea accesului la informatii relevante si incurajarea colaborarii intre diversele categorii socio-profesionale, avand in centrul atentiei pacientul.


Citeste si despre:

Pilula contraceptiva: care sunt beneficiile contraceptiei de ultima generatie? Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva Dovleacul, beneficii si retete sanatoase Cum procedezi daca omiti o zi din tratamentul anticonceptional? Imunizarea organismului in sezonul rece Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate vacante avem nevoie pe an? 3 retete sanatoase cu peste care scad riscul artritei reumatoide Metode pentru a atenua si trata arsurile solare Eficacitatea diferitelor metode contraceptive Metode contraceptive Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal