S-a luat decizia renuntarii la limita de varsta pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, anunta CNCAV, intr-un comunicat oficial. Vaccinul se adreseaza persoanelor cu varste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice si persoanele cu dizabilitati. Reamintim ca limita de varsta pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca era de 55 de ani.
Decizia eliminarii restrictiei de varsta pentru vaccinul AstraZeneca a fost luata in urma recomandarilor Grupului stiintific si Medical din cadrul Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19, a Ministerului Sanatatii si a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR)
Masura vine ca urmare a aparitiei noilor date stiintifice, a experientei si deciziilor altor state europene, precum si a recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru prevenirea infectarii cu virusul SARS-CoV-2, sens in care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adultilor cu varsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.
Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19.
Pentru imunizare, se administreaza doua doze de vaccin, dupa un interval cuprins intre 4-12 saptamani de la prima doza.
Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin impotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare in statele membre ale Uniunii Europene si, implicit, in Romania.
In Romania, alocarea dozelor de vaccin se realizeaza conform calendarului de livrare pus la dispozitie de firma producatoare, sens in care, periodic, tara noastra primeste transele de vaccin necesare imunizarii populatiei. Pe masura ce noile transe ajung in Romania, aplicatia de programare se actualizeaza si permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populationale aflate in etapa curenta.
Surse:
https://vaccinare-covid.gov.ro/a-fost-eliminata-restrictia-de-varsta-pentru-vaccinul-astrazeneca/
https://vaccinare-covid.gov.ro/noi-posibilitati-de-vaccinare-cu-serul-astrazeneca/
Tulpina braziliana a ajuns si in Romania! Ce se stie pana acum despre aceasta mutatie
In Romania au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina braziliana P.1. a coronavirusului. Este vorba despre doi barbati din Bucuresti, de 38 si 57 de ani, iar intr-unul dintre cele doua cazuri nu a putut fi stabilita sursa infectarii , anunta Institutul National de Sanatate Publica. Secventierea probelor s-a facut la Institutul Matei Bals din Bucuresti, iar anchetele epidemiologice sunt in desfasurare.
Unul dintre cazuri este un barbat in varsta de 38 de ani, din Municipiul Bucuresti, simptomatic, avand conditii medicale preexistente, fara istoric de calatorie si fara contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID-19. Sursa nu poate fi precizata.
Al doilea caz este un barbat, in varsta de 57 de ani, tot din Municipiul Bucuresti, simptomatic, avand conditii medicale preexistente si care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibila fiind unul dintre colegi.
Aceasta veste vine la doar trei zile dupa ce in Romania au fost depistate si primele cazuri cu varianta sud-africana a coronavirusului.
Ce stim pana acum despre tulpina braziliana a coronavirusului
In ultimul an virusul SARS-COV-2, care provoaca COVID-19, a suferit mai multe mutatii, unele mai semnificative decat altele. Este un lucru perfect normal si de asteptat, tinand cont ca vorbim despre un virus ARN, la fel ca gripa, iar acestea tind sa se modifice periodic pentru a se adapta la organismul gazda. Mutatiile apar intamplator si uneori pot duce la versiuni mai slabe ale unui virus. In unele cazuri modificatile sunt atat de mici incat nu au niciun impact asupra modului in care virusul actioneaza.
In cazul noului coronavirus, trei mutatii au ajuns sa ii ingrijoreze pe expertii in sanatate: B.1.525 (tulpina britanica), B.1.351 (varianta sud-africana) si P.1 (tulpina braziliana).
Cea din urma este considerata a fi mai contagioasa decat restul, lucru care ii alarmeaza pe medici, dar si pe oamenii de stiinta care inca nu stiu sigur daca cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna si AstraZeneca) sunt eficiente in fata sa.
Tulpina braziliana a coronavirusului poarta o mutatie in proteina spike numita E484K, ce nu este prezenta in tulpina brtainica si despre care s-a demonstrat ca reduce recunoasterea anticorpilor.
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti, a explicat pentru Digi24 ca tulpina braziliana este foarte contagioasa si ar aduce un risc de infectare de pana la 67% si pentru persoanele care au trecut deja prin boala. Nu se stie inca daca mutatia, care circula in nordul Braziliei inca din decembrie 2020, ar putea provoca forme mai severe de COVID-19. Vaccinurile sunt considerate a fi probabil eficiente in fata noii tulpini braziliene, dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a da un raspuns sigur.
Surse:
https://www.insp.gov.ro/index.php/comunicate-menu?id=73
https://www.theguardian.com/world/2021/mar/01/brazil-covid-variant-p1-britain
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/beatrice-mahler-trebuie-sa-fim-atenti-si-la-tulpina-braziliana-care-aduce-risc-de-infectare-si-pentru-cei-care-au-trecut-prin-boala-1463031
https://www.bbc.com/news/health-55659820
STUDIU. Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient impotriva tulpinii braziliene a coronavirusului
Un nou studiu de laborator arata ca Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer/BioNTech este capabil sa neutralizeze si varianta P.1 braziliana a coronavirusului!
Potrivit cercetarii publicata recent in New England Journal of Medicine, sangele prelevat de la persoanele carora li se administrasera vaccinul Pfizer a neutralizat o varianta modificata care contine aceleasi mutatii ale proteinei spike a variantei P.1. Capacitatea de neutralizare a fost echivalenta cu efectul vaccinului asupra unei versiuni anterioare mai putin contagioase a virusului, precizeaza autorii studiului.
In studiile realizate anterior, Pfizer a demonstrat ca vaccinul sau poate neutraliza si variantele SARS-COV-2 depistate in Marea Britanie si Africa de Sud, desi varianta sud- africana poate reduce anticorpii declansati de vaccin. Pfizer intentioneaza sa testeze o a treia doza de vaccin, dar si o versiune reorganizata special pentru a combate varianta sud-africana, pentru a intelege mai bine raspunsul imunitar.
Surse:
https://news.yahoo.com/pfizer-biontech-covid-19-vaccine-220613632.html
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-pfizer-brazil/pfizer-biontech-covid-19-vaccine-neutralizes-brazil-variant-in-lab-study-idUSKBN2B02JC
Aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19, in ultimele 24 de ore! Creste si numarul pacientilor internati la ATI
Alte 4.989 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore din 35.619 de teste. Este cea mai mare crestere a numarului de imbolnaviri noi din ultimele luni! De asemenea, in ultima zi s-au inregistrat 93 de decese, intre care o tanara de 18 ani care avea comorbiditati, iar la terapie intensiva sunt internati 1.126 de pacienti, un record pentru ultimele luni.
Bilantul de la debutul pandemiei a ajuns la 835.552, potrivit datelor de marti ale Grupului de Comunicare Strategica.
Coronavirus in Romania pe 9 martie. Situatia pe judete
In ceea ce priveste stiuatia pe judete, Capitala continua sa raporteze cel mai mare numar de cazuri de COVID-19. Peste 700 de noi infectari au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in Bucuresti, iar topul judetelor este deschis de Timis, cu peste 300 de cazuri noi.
Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt:
• Bucuresti - 743 cazuri noi;
• Timis - 307 cazuri noi;
• Cluj - 276 cazuri noi;
• Ilfov - 213 cazuri noi;
• Constanta - 212 cazuri noi.
Incidenta cazurilor de COVID-19 continua sa fie destul de mare in judetul Timis. Alte 4 judete si municipiul Bucuresti raporteaza o rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori:
• Timis - 5,92 cazuri la mia de locuitori;
• Ilfov - 4,69 cazuri la mia de locuitori;
• Cluj - 4,25 cazuri la mia de locuitori;
• Bucuresti - 3,95 cazuri la mia de locuitori;
• Brasov - 3,67 cazuri la mia de locuitori;
• Hunedoara - 3,09 cazuri la mia de locuitori.
Coronavirus in Romania pe 9 martie. 93 decese in ultimele 24 de ore
Pana astazi, 21.056 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
In intervalul 08.03.2021 (10:00) – 09.03.2021 (10:00) au fost raportate 93 de decese (56 barbati si 37 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 10-19 ani, 1 deces la categoria de varsta 30-39 ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 13 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 18 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 25 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 30 decese la categoria de peste 80 de ani.
91 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 2 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.
Cate persoane sunt internate la ATI?
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.157. Dintre acestea, 1.126 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.203.750 de teste RT-PCR si 370.579 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.469 teste RT-PCR (15.338 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 9.131 la cerere) si 11.150 de teste rapide antigenice.
Coronavirus in Romania - situatia in tara
Pe teritoriul Romaniei, 48.241 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 14.178 persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 53.407 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 114 persoane.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 4.519 apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 859 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.
767.219 pacienti au fost declarati vindecati.
Cati romani s-au vaccinat pana acum
Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.212.502 persoane.
Au fost administrate, in total, 1.870.244 de doze de vaccin, dintre care:
- 1.562.963 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;
- 113.673 doze din vaccinul Moderna;
- 193.608 doze din vaccinul AstraZeneca.
Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 6.161, din care 20 sunt in curs de investigare.
Situatia romanilor din alte tari
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.479 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.541 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 43 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 7 in Republica Coreea si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.
Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.