16.000 de elevi si 400 de voluntari implicati in campania Sanofi dedicata Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului

Actualizat: 14 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

- Campania incurajeaza adoptarea in randul copiilor si al adolescentilor a unui stil de viata sanatos cu scop preventiv impotriva diabetului zaharat de tip 2.
- Actiunile educative se vor derula miercuri, 14 noiembrie, in aproximativ 70 de scoli si licee, din 10 orase ale tarii.
- In Bucuresti, cei 100 de voluntari implicati vor merge in 30 de institutii de invatamant.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, celebrata anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi in parteneriat cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Nutritie lanseaza o ampla campanie educativa de preventie a diabetului zaharat de tip 2. Prin intermediul acestei campanii derulate in peste 70 de institutii de invatamant din Romania, compania urmareste sa incurajeze adoptarea in randul copiilor si al adolescentilor a unui stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corecta si pe practicarea regulata de activitati fizice.

Amploarea campaniei este subliniata pe de o parte de numarul copiilor si tinerilor la care vor ajunge mesajele educative, care depaseste cifra de 16.000. Pe de alta parte, datorita obiectivului educativ pe termen lung, comunitatea de sustinatori si voluntari care s-a alaturat campaniei numara aproximativ 400 de persoane, din care fac parte medici diabetologi, medici rezidenti, asistente si studenti la facultatile de medicina.

Campania se va desfasura in ziua de 14 noiembrie (miercuri), in 10 orase ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Targu Mures si Timisoara. in fiecare oras, voluntarii implicati vor distribui in scolile si liceele vizate „Tablete de sanatate”, flyere educative, cu sfaturi practice, intr-un limbaj accesibil, despre ce reprezinta diabetul zaharat de tip 2 si cum se poate preveni acesta.

„Diabetul zaharat de tip 2 a devenit o afectiune din ce in ce mai des intalnita in randul generatiei tinere. si nu este de mirare. Intr-o era a fast-food-ului, a internetului si a comunitatilor sociale, factorii care contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni precum obezitatea, sedentarismul si alimentatia deficitara, cu continut ridicat in grasimi si carbohidrati au devenit omniprezenti in stilul de viata al copilului si adolescentului. Iar cand acesti factori nu sunt perceputi drept ceea ce sunt si anume un pericol pentru sanatatea lor, trebuie sa tragem un semnal de alarma si sa actionam. Iar cei mai siguri pasi sunt astfel de campanii educative, care merg tintit, cu mesaje accesibile publicului tanar si cu beneficii pe termen lung”, a declarat conf. dr. Cristian Serafinceanu, Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, medic specialist nefrologie, Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. C. Paulescu” si sustinator al campaniei.

„Un copil sau adolescent educat astazi va deveni un adult mai bine pregatit pentru a lua deciziile corecte pentru mentinerea propriei sanatati. Plecand de la aceasta realitate, anul acesta am decis sa ne concentram campania dedicata Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului pe educatia in scoli si licee. incercam astfel sa ajungem cu mesaje educative de impact la cat mai multi copii si tineri, pentru a-i determina sa constientizeze importanta stilului lor de viata in mentinerea pe termen lung a sanatatii. in plus, avem alaturi cadre medicale si studenti ai facultatilor de medicina cu pregatirea necesara pentru a ne sustine mesajele si pentru a raspunde tinerilor la intrebari. Pe aceasta cale le multumim pentru tot sprijinul acordat in aceasta miscare educativa de combatere a diabetului zaharat”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi Romania.

In capitala, campania Sanofi va fi sustinuta de 100 de voluntari, elevi ai scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, instruiti de catre medici ai Institutului National „Nicolae Paulescu”. Acestia vor distribui flyerele educative in 30 de institutii de invatamant printre care: Liceul Teoretic „Ion Creanga”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Grupul scolar „Mihai Bravu”, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Colegiul National „Cantemir Voda”, Liceul Teoretic „Constantin Brancoveanu”, Grupul scolar de Aeronautica „Henri Coanda”.

„M-am alaturat campaniei din respect pentru sanatate si din dorinta de a aduce o contributie la construirea unui viitor comun sanatos. Educatia incepe de la varste fragede, de aceea cred in valoarea adaugata a acestei campanii”, a declarat Serban Madalin Narcis, 22 de ani, elev al scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.

Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, la nivel global, la fiecare 5 secunde o persoana este diagnosticata cu diabet si la fiecare 10 secunde o alta moare din cauza acestei afectiuni. Estimarile specialistilor arata ca pana in 2030, 522 milioane de persoane vor suferi de diabet, comparativ cu cele 366 de milioane inregistrate in 2011. Anul trecut, s-au inregistrat 4,6 milioane de decese cauzate de diabetul zaharat la nivel mondial.

„An de an ne straduim sa aducem preventia diabetului zaharat pe lista de prioritati a publicului larg si suntem foarte perseverenti. Este un angajament pe care ni l-am asumat nu doar in Romania, ci la nivel global. Suntem un partener activ si responsabil de 90 de ani in acest domeniu, dezvoltand o abordare de tip 360 de grade in combaterea diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, prin combinarea proiectelor educative cu terapiile inovatoare, dispozitivele premiate si serviciile personalizate”, a concluzionat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija.


Citeste si despre:

Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Consecintele unei supradoze de aspirina Ziua Mondiala a Spirometriei 2012 sarbatorita in Romania Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Legea voluntariatului Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Pot temele in exces sa afecteze sanatatea elevilor? Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie