Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Cabinet Cardiologie Rocordis
Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, foarte importanta pentru organism, intrucat este implicata in formarea membranei celulelor, a anumitor hormoni, a vitaminei D si a substantelor care ajuta la digerarea alimentelor.
Organismul creeaza colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gaseste, de asemenea, in alimente provenite din surse animale, cum ar fi oua, carne si branza.
Un nivel optim este ideal pentru organism, intrucat nivelul prea ridicat de colesterol in sange poate forma placi, care se fixeaza pe peretii arterelor sanguine. Aceasta acumulare de placa este cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, care poate conduce la boala coronariana.
HDL - lipoproteine cu densitate mare. Se numeste colesterolul "bun", deoarece transporta colesterolul din alte parti ale corpului inapoi in ficat.
LDL - lipoproteine cu densitate scazuta. Se numeste colesterolul "rau" deoarece un nivel ridicat al LDL determina acumularea placii in artere.
VLDL - lipoproteine cu densitate foarte scazuta.
Cea mai frecventa cauza a colesterolului ridicat este stilul de viata nesanatos, care presupune:
- Mese bogate in alimente grase - carnea, produsele lactate, ciocolata, produsele de panificatie si chiar produsele proaspete contin grasimi saturate. Alimentele prajite sau procesate contin grasimi trans. Consumarea tuturor acestor alimente creste nivelul colesterolului LDL.
- Lipsa activitatii fizice - sedentarismul si activitatea fizica redusa scad nivelul colesterolului HDL.
- Fumatul - scade colesterolul HDL, mai ales la femei. De asemenea, creste nivelul colesterolului LDL.
- Factori genetici - hipercolesterolemia familiala (FH) este o afectiune genetica ce asociaza niveluri extrem de ridicate de colesterol LDL.
Colesterolul ridicat mai poate avea si alte cauze:
- Varsta - nivelurile de colesterol tind sa creasca odata cu imbatranirea.
- Genetica - de regula, factorul ereditar contribuie la un nivel crescut al colesterolului.
- Greutatea - excesul de greutate sau obezitatea cresc nivelul colesterolului.
De obicei, nu exista semne si simptome care sa anunte un colesterol ridicat, decat in cazul unui eveniment vascular acut. Doar un test de sange poate indica nivelul colesterolului. Primul test ar trebui sa fie facut intre 9-11 ani, apoi trebuie repetat o data la 5 ani.
Barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani si femeile cu varsta cuprinsa intre 55 si 65 de ani ar trebui sa efectueze acest test o data pe an.
Copii si adolescenti (12-18 ani):
Optim: 170 mg/dl
La limita superioara: 170 - 199 mg/dl
Crescut: mai mare de 200 mg/dl
Adult:
Optim: mai mare 200 mg/dl
La limita superioara: 190 - 200 mg/dl
Crescut: mai mic de 200 mg/dl
Diminuarea nivelului colesterolului se poate face in primul rand prin schimbarea stilului de viata. Acest lucru include o alimentatie sanatoasa, mentinerea greutatii in limite normale, igiena somnului si activitate fizica regulata.
Nivelul colesterolului poate fi redus si cu ajutorul medicamentelor, insa in paralel trebuie mentinut si un stil de viata sanatos.
Colesterolul in exces se poate acumula pe artere, fapt ce ingusteaza traiectul lor si astfel devin mai putin flexibile. Inima face astfel un efort mai mare pentru a pompa sangele. Dezvoltarea placii pe arterele coronare poate diminua fluxul de sange catre inima, provocand angina.
Glandele endocrine utilizeaza colesterol pentru a produce hormoni. Acestia la randul lor pot influenta nivelul colesterolului. Colesterolul este si o componenta esentiala a creierului uman. Cu toate acestea, un nivel crescut de colesterol poate fi daunator creierului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.