Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Actualizat: 05 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Riscul cardiovascular


Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea ca o persoana sa dezvolte un accident cardovascular la un momentdat. Bolile cardiovasculare sunt frecevente in randul populatiei, iar colesterolul crescut prezice riscul unor evenimente cardiovasculare.

Colesterolul este un tip de grasime produsa in mare parte de catre ficat, dar care, insa, poate fi preluata si din alimentatie.

Rolul colesterolului in organism este de a mentine integritatea celulara, de a sintetiza anumiti hormoni si bila, de a metaboliza vitaminele liposolubile si, intr-o anumita masura, este responsabil cu buna functionare a sistemului nervos si imunitar.

Colesterol bun si colesterol rau

Exista doua tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, si LDL, considerat colesterol rau. Rolul acestora este diferit in organism, colesterolul bun avand functia de reciclare a colesterolului rau si, totodata, este responsabil de protectia vaselor de sange.

Colesterolul rau, insa, se depune pe vasele de sange, ingustandu-le si, in final, blocandu-le, ingreunand implicit si activitatea leucocitelor, celulele sistemului imunitar care incearca sa-l anihileze. LDL-ul favorizeaza astfel aparitia bolilor cardiovasculare, fiind factor cauzator in aparitia infarctului si a accidentului vascular cerebral.

Valorile normale pentru colesterol

Pentru mentinerea sanatatii, colesterolul trebuie pastrat in limite normale, cu alte cuvinte, nivelul total de colesterol din sange nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl.

Astfel, colesterolul de tip HDL trebuie sa aiba o valoare mai mare de 40 mg/dl, iar colesterolul rau, LDL, trebuie sa fie mai mic de 100 mg/dl.

Conform studiilor mai mult de o treime din romani sunt afectati de hipercolesterolemie, fiind considerata la nivel mondial o boala a acestui secol. Cu toate ca se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, din ce in ce mai multi tineri, din cauza alimentatiei nesanatoase, a stresului si a sedentarismului, au fost depistati cu un nivel marit de colesterol in sange.

Studiile recente arata reducerea riscului evenimentelor clinice cu 2%, chiar si dupa 5ani, in cazul scaderii nivelului de colesterol. In situatia in care capacitatea organismului de a mentine colesterolul in limite normale este depasita, medicul poate initia tratament hipolipemiant, cu monitorizarea rezultatelor dupa 3luni.

Administrarea statinelor a aratat reducerea evenimentelor coronariene si AVC la cei cu afectiuni cardiace deja existente, atingerea tintelor LDL-colesterol  fiind primordiale pentru impiedicarea dezvoltarii aterosclerozei.

Actualmente, pentru determinarea riscului cardiovascular se folosesc diferite scoruri, cel mai des utilizat fiind riscul SCORE. Risc cardiovascular crescut sau foarte inalt il au persoanele cu boala cardiovasculara deja existenta, diabeticii sau cei cu boala cronica de rinichi.

Masurile de preventie deja initiate, trebuie mentinute pe toata durata vietii si ajustate in funcie de factorii de risc si de mediu.

Mentinerea colesterolului la valori normale este esentiala pentru sanatatea generala a inimii si a sistemului circulator.

Iata cateva sfaturi generale pentru a mentine nivelurile de colesterol in limitele normale:

Adopta o dieta sanatoasa: Consuma alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale si leguminoasele. Redu consumul de grasimi saturate si trans, care pot creste nivelurile de colesterol. Opteaza pentru surse sanatoase de grasimi, precum cele din nuci, seminte, ulei de masline si peste.

Fii activ fizic: Exercitiile regulate pot ajuta la cresterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) si la reducerea celui „rau” (LDL). Incearca sa ai cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata in majoritatea zilelor saptamanii.

Mentine o greutate sanatoasa: Fiind supraponderal sau obez poate creste nivelurile de colesterol LDL si reduce nivelurile de HDL. Adopta o dieta echilibrata si fa exercitii fizice pentru a-ti mentine greutatea in limitele normale.

Renunta la fumat: Fumatul poate reduce nivelurile de HDL si creste riscul de ateroscleroza si boli de inima. Renunta la fumat pentru a-ti proteja sanatatea inimii si a vaselor de sange.

Limiteaza consumul de alcool: Consumul excesiv de alcool poate creste nivelurile de trigliceride si poate avea un impact negativ asupra sanatatii inimii. Consumul moderat de alcool poate fi acceptabil pentru unii, dar consulta intotdeauna medicul inainte de a lua decizii.

Fa controale regulate la medic: Mentinerea unei monitorizari constante a nivelurilor de colesterol si discutarea cu medicul despre orice ingrijorare pot ajuta la mentinerea sanatatii inimii pe termen lung.

Este important sa intelegi ca fiecare persoana este diferita, iar nivelurile colesterolului pot fi influentate de factori genetici si de stilul de viata. Prin urmare, este intotdeauna recomandat sa consulti un medic sau un dietetician pentru recomandari personalizate si pentru a stabili un plan adecvat pentru mentinerea nivelurilor de colesterol in limitele normale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Colesterolul: mit si realitate Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol 8 cauze ale colesterolului marit Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta Topul alimentelor care scad colesterolul