Utilizarea tampoanelor: mit si realitate

Actualizat: 17 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Utilizarea tampoanelor este o chestiune de preferinta personala. Absorbantele sau tampoane au diverse forme, marimi si capacitati de absorbtie. Cele pentru noapte sunt de obicei mai absorbante si mai groase. Tampoanele pentru uz zilnic au dimensiuni reduse si sunt mai putin absorbante.

Femeile folosesc diverse produse in functie de fluxul lor menstrual, astfel incat nu exista recomandari generale care trebuie respectate. Tampoanele interne sunt confectionate dintr-un material moale, absorbant si se introduc in deschiderea vaginala. Acestea se vor lasa in interiorul canalului vaginal pentru a absorbi fluidul menstrual.

Tampoanele interne au si acestea diferite dimensiuni si grade de absorbtie, sunt parfumate sau nu, iar unele dintre ele sunt insotite de aplicatoare.

Tampoanele interne trebuie schimbate in mod frecvent pentru a se preveni aparitia sindromului de soc toxic. Acestea pot fi utilizate cu absorbante externe pentru protectie in cazul scurgerilor. Femeile pot folosi tampoane interne chiar daca sunt virgine, utilizarea acestora nu afecteaza virginitatea.

Utilizarea corecta a tampoanelor

La prima utilizare, femeile ar putea avea nevoie de indicatii pentru introducerea tampoanelor.

1. Primul pas este sa va spalati mainile cu apa si sapun. Cu mainile curate se va desface tamponul. Daca acesta este scapat pe podea, va fi aruncat si se va repeta procedura cu un alt tampon.

1. Se va adopta o pozitie cat mai confortabila. Se poate sta jos relaxata, pe toalete cu coapsele desfacute, in picioare cu un picior ridicat.

2. Se va tine tamponul cu degetul arator .

3. Cu cealalta mana se vor departa labiile, pentru a se facilita accesul in intrarea spre vagin.

4. Se va impinge tamponul in vagin. Daca simtiti rezistenta, schimbati putin directia

5. Tamponul este introdus corect atunci cand nu il mai simtiti.

6. Snurul trebuie sa atarne in exteriorul deschiderii vaginale. Pentru a scoate tamponul se va trage de snur in exterior pana cand tamponul iese complet in afara.

7. Nu uitati sa va spalati pe maini, inainte si dupa ce ati introdus un tampon.

Mituri despre tampoanez

1. Unul dintre mituri este cel care sustine ca tampoanele contin niveluri periculoase de azbest si dioxina. Desi folosirea tampoanelor presupune anumite riscuri, acestea nu au legatura cu azbestul sau dioxina.

Cercetatorii au analizat tampoanele si au confirmat ca nu contin aceste substante. Cu toate acestea, trebuie verificate etichetele absorbantelor sau tampoanelor interne cumparate.

2. S-a zvonit ca in multe dintre cazurile femeilor care sufereau de cancer de col uterin si al uterulu,i care au folosit tampoane interne, producatorii au folosit in compozitia acestora, azbest. Iar acest azbest producea sangerari importante cantitativ, necesitand utilizarea unui numar mai mare de tampoane.

De fapt, tampoanele contin doua lucruri care ar putea avea potential nociv raion (vascoza) folosit pentru absorbtie si dioxina folosita pentru albirea firelor de bumbac. Specialistii din domeniu sunt convinsi de faptul ca femeile au nevoie de produse de culoare alba pentru a vizualiza produsul ca fiind pur si curat.

Problema este ca dioxina utilizata in procesul de albire poate duce la situatii extrem de negative. Dioxina are potential cancerigen si este toxica pentru sistemul imunitar si reproductiv. Se presupune ca dioxina are un rol important in aparitia endometriozei si scade numarul de spermatozoizi la barbati.

Alternativele la tampoane

Folosirea de produse de igiena intima pentru persoanele de sex feminin care nu au fost supuse procesului de albire si care contin bumbac ar fi cea mai buna alternativa. Este adevarat ca si alte produse de igiena adresate femeilor cum ar fi tampoanele si servetelele intime contin dioxina.

Cel mai bine este sa se utilizeze tampoane care sunt fabricate din bumbac 100%, nealbite. Din pacate, exista foarte putine firme care produc aceste tampoane in conditii de siguranta, dar acestea exista.

Cantitatea sangelui eliminat in timpul menstruatiei variaza mult de la o femeie la alta, de la luna la luna. Acest lucru se intampla in mod special in primul sau al doilea an de la debutul ciclului menstrual. Chiar daca sangerarea pare sa fie insemnata cantitativ, nu depaseste jumatate de litru in fiecare luna.

Indiferent de cantitatea sangelui eliminat, nu trebuie niciodata ca un tampon sa fie utilizat mai mult de 8 ore. De fapt, la inceputul menstruatiei se va schimba la fiecare 2-3 ore. Este extrem de important sa se spele mainile inainte si dupa manevrarea unui tampon, intrucat pe maini sunt prezente multe bacterii care pot patrunde in vagin, declansand infectii.

O femeie poate sa urineze sau sa inoate chiar daca foloseste un tampon intern, deoarece, spre deosebire de absorbantele externe, tamponul intern nu restrictioneaza atat de multe lucruri. Cu toate acestea este important ca fiecare femeie sa se asigure ca snurul se afla in exteriorul vaginului si ca nu iese din slip, mai ales atunci cand se face plaja.

Nu este nevoie ca tamponul sa fie eliminat in timpul defecatiei sau al urinarii. Este indicat ca snurul tamponului intern sa se fereasca de jetul urinar. Utilizarea tampoanelor este o forma eficienta de protectie de sangerarea menstruala in timpul baii sau dusului. Cand o femeie inoata poate sa foloseasca tamponul intern, in timpul menstruatiei, intrucat fluxul de sange este absorbit la nivel intern.


Citeste si despre:

Intarzierea menstruatiei Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate? Prima menstruatie - Menarha Amenoreea sau lipsa menstruatiei Menstruatie peste sarcina Sexul la menstruatie si efectele sale De ce intarzie menstruatia 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Cum sa va pregatiti fiica pentru prima menstruatie Cum pot fi evitate si tratate problemele menstruatiei anormale? Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta Cat de eficiente sunt remediile naturale pentru amanarea menstruatiei? Migrena in timpul menstruatiei Sarcina in timpul menstruatiei Pubertatea intarziata