Tulburarile menstruale influenteaza performantele sportive

Actualizat: 15 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un cercetator suedez , a descoperit ca o afectiune care provoaca dereglarea ciclului menstrual, poate ajuta femeile atlet in obtinerea unor rezultate sportive mai bune.
Afectiunea numita boala ovarelor polichistice (PCOS), este intalnita frecvent si determina dereglari menstruale si infertilitate. Se observa, in cazul femeilor care sufera de aceasta boala, o crestere moderata a nivelului testosteronului seric. Mai mult testosteron, inseamna mai multa masa musculara si rezistenta mai mare la efort fizic.
S-a descoperit ca 37 la suta din randul sportivelor de performanta, sufera de PCOS.
In comparatie, doar 20 la suta dintre femeile care nu fac sport sunt afectate de PCOS.
Au fost efectuate teste medicale la 90 de femei atlet, care vor participa anul acesta la competitii internationale. Dintre acestea, mai frecvent au fost intalnite disfunctii menstruale la cele care practica un sport care necesita mai multa forta fizica (hochei pe gheata, lupte). Toate femeile incluse in studiu, au facut testul antidoping, pentru a elimina suspiciunea ca rezultatele medicale ar fi influentate de anumite substante.
Acest studiu, contrazice teoria, conform careia disfunctiile menstruale si sterilitatea la femeile sportive de performanta, sunt o consecinta a unor deficiente energetice cronice.


Citeste si despre:

Miocardita, inflamatia muschiului inimii Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Efectul consumului de energizante asupra inimii
Cere sfatul medicului ×