Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Chirurgia estetica reprezinta, conform definitiei cuvantului grecesc aisthetikos, o cautare continua si o pasiune pentru tot ceea ce inseamna frumosul.
Aceasta reprezinta o ramura importanta a chirurgiei plastice, avand potentialul de a imbunatati in mod semnificativ bunastarea si calitatea vietii celor care apeleaza la procedurile estetice.
In prezent exista o multitudine de interventii ce pot fi realizate la nivelul intregului organism, toate avand rolul de a reda increderea de sine si de a imbunatati trasaturile individuale. Aceste interventii se impart in interventii de complexitate redusa, ce pot fi realizate cu anestezie locala si care nu necesita spitalizare, si operatii mai complexe, ce au nevoie de sprijinul unei echipe de anestezie pentru a putea fi realizate.
In alegerea celui mai bun chirurg, pacientii trebuie sa tina cont de experienta acestuia in aria interesata, ratele de success ale acestuia, rezultatele obtinute, precum si relatia care se creeaza intre medic si pacient.
Durerea este mai mica decat credeai
Evolutia aparaturii medicale si a instrumentelor chirugicale fac operatiile estetice mult mai putin putin dureroase ca in trecut.
Chirurgii care utilizeaza radioplasma, lasere sau alte aparate speciale dedicate chirurgiei estetice spun ca nu mai exista suferinta atat de mare si pacientii nu mai sunt atat de speriati de bisturiu cum erau odata.
In prezent, exista crème anestezice care pot fi aplicate pre-procedural, in cazul interventiilor cu anestezie locala, pentru a diminua durerea si reduce cat mai mult disconfortul creat pacientilor. De asemenea, cu ajutorul analgezicelor si antiinflamatoarelor, pacientii reusesc sa depaseasca mult mai usor durerile post-interventionale.
Exista operatii estetice benefice pentru sanatate
Daca o pacienta sufera de gigantomastie (sani cu volum foarte mare), ei pot apasa pe coloana vertebrala, cauzand dureri de spate si afectiuni la nivelul coloanei.
In plus, pacientele pot acuza aparitia de rani cauzate de bretelele sutienului sau iritatii ale pielii de sub sani. O operatie estetica de micsorare a sanilor poate ameliora toate aceste neplaceri.
Cicatricile inestetice cauzate de rani sau arsuri la nivelul fetei sau al extremitatilor corpului pot fi eliminate doar prin operatii estetice reconstructive. Acest tip de interventie necesita utilzarea unor grefe de piele.
Operatiile reconstructive te pot ajuta sa-ti recapeti functionalitatea mainii, in cazul in care ai suferit un accident soldat cu amputarea degetelor.
Fracturile nazale sudate incorect si care pun probleme de respiratie se rezolva recurgand la interventii de tipul rinoplastiei.
Operatiile estetice te scapa de pielea in exces
Daca ai fost supraponderal si ai slabit foarte mult, pielea ta va ajunge sa atarne intr-un mod inestetic. Mersul la sala n-o sa te ajute sa scapi de ea in totalitate. Singura solutie pentru indepartarea stratului de piele in exces este o interventie chirurgicala.
Printre cele mai solicitate proceduri este abdominoplastia sau indepartarea pielii in exces de pe abdomen.
Cu toate acestea, este important ca pacientii sa inteleaga faptul ca orice operatie estetica are atat riscuri, cat si beneficii. De asemenea, inainte de o astfel de interventie, trebuie sa se asigure ca au o greutate stabila timp de 6 luni, ca au o stare de sanatate buna si ca se vor putea adapta noii vieti.
Costul operatiilor estetice
Operatiile estetice nu sunt acoperite de cele mai multe dintre planurile de asigurari de sanatate, iar costul acestora difera in functie de procedura si poate ajunge pana la cateva mii de euro. La aceasta suma trebuie luat in calcul si costul perioadei de recuperare, ingrijire sau al corectiilor suplimentare.
Operatiile estetice nu te transforma complet
Nu trebuie sa te astepti sa capeti o fata complet schimbata dupa o operatie estetica, ci e bine sa ai asteptari realiste de la o astfel de interventie.
Operatiile estetice au riscuri
Ca orice interventie chirurgicala, operatia estetica nu este lipsita de riscuri. Cele mai frecvente complicatii sunt sangerarile excesive, infectiile la locul inciziei, necroza, reactiile adverse la anestezic de natura respiratorie, cardiovasculara sau metabolic, precum si un rezultat diferit de cel scontat, ce poate produce dezechilibre din punct de vederea al sanatatii mentale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.