Migrena din timpul menstruatiei, numita si migrena menstruala sau hormonala, incepe inainte sau in timpul zilelor de menstruatie a femeilor. Migrena poate aparea uneori, in fiecare luna sau poate lipsi complet, in functie de fiecare organism.
Migrena este mai mult decat o durere de cap. Aceasta este considerata o afectiune neurologica, caracterizata prin durere intr-o jumatate a capului, numita durere de tip hemicranie. Durerea de cap din migrena este vasculara, fiind simtita ca o durere pulsatila, foarte intensa.
Migrena poate aparea cu pana la 3 zile inainte de menstruatie, se inrautateste la anumite miscari, mirosuri, sunete sau lumini. Simptomele date de migrena pot dura doar cateva ore, dar adesea persista timp de cateva zile.
Statisticile spun ca 70% dintre persoanele ce au migrena frecvent, sunt femei. Dintre acestea, 60 pana la 70% au observat o legatura stransa intre migrena si menstruatie. Alte exemple de migrena includ migrenele cu aura, fara aura sau migrena cronica.
Hormonii sunt mesagerii chimici ai organismului. Acestia se gasesc in toate organele, tesuturile si in sangele fiecarui om, fiind substante produse de glandele endocrine. Deficitul sau surplusul anumitor hormoni cauzeaza dezechilibre hormonale, dand peste cap intregul sistem de echilibru.
Hormonii estrogen si progesteron sunt principalii hormoni sexuali ai femeii, fiind produsi in ovar. Acestia au roluri diferite, dar lucreaza in paralel pentru indeplinirea anumitor functii. Estrogenul este cel care contureaza trasaturile fizice feminine, declanseaza pubertatea, influenteaza nivelul de colesterol si controleaza ciclul menstrual. In timpul vietii, nivelurile de estrogen din organism se modifica. De asemenea, aceste niveluri se modifica si in cadrul aceluiasi ciclu menstrual. Astfel, in timpul zilelor de menstruatie, estrogenul este la nivel minim.
Durerile de cap ale femeilor, in special migrenele, sunt legate de modificarile nivelului de estrogen. Chiar inainte de menstruatie, nivelul de estrogen scade. Estrogenul controleaza substantele si mediatorii durerii de la nivel cerebral. Astfel, scaderea nivelului de estrogen favorizeaza semnificativ aparitia migrenelor menstruale. Alte tipuri de migrena nu vor fi declansate de nivelul redus estrogenic, ci de factori externi precum stresul sau cafeina.
In plus fata de scaderea nivelului de estrogen, exista cativa factori ce influenteaza aparitia migrenelor. Factori precum anticonceptionalele orale sau terapia hormonala de subtitutie (utilizata in menopauza) pot creste frecventa si/sau intensitatea migrenelor hormonale. Daca observati inrautatirea migrenei atunci cand luati aceste medicamente, ar fi bine sa discutati cu medicul dumneavoastra despre alte optiuni.
Migrena este o durere de cap de tip hemicranie, foarte intensa, pulsatila, ce se simte pe o singura jumatate a craniului. Aceasta durere poate fi insotita de simptome precum:
• Senzatie de caldura(transpiratii) sau frig (frison)
• Sensibilitate crescuta la lumina puternica, mirosuri sau sunete intense
• Pierderea apetitului
• Ameteala, vedere incetosata
• Paloare (piele deschisa la culoare)
• Fatigabilitate
• Simptome gastrointestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale, tulburari de tranzit)
• Febra usoara sau moderata
In primul rand, medicul dumneavoastra va dori sa stabileasca un istoric medical al acestor crize de migrena si a simptomelor asociate. Acesta va pune intrebari precum:
• Unde este durerea? Cat de mult dureaza criza de migrena? Cat de intensa este durerea, pe o scara de la 1 la 10?
• Cat de frecvent apare durerea?
• Exista ceva care o inrautateste sau amelioreaza?
• Ce alte simptome ati avut in acelasi timp cu migrena?
• Discutati despre activitatea, mancarea, factorii stresanti sau alte situatii in care au mai aparut alte migrene.
• Mai sunt persoane in familie care au frecvent migrene?
• Cum v-ati simtit inainte de migrena? Dar imediat dupa?
Dupa aceasta anamneza, medicul poate cere cateva teste imagistice (CT sau RMN) si analize de sange pentru a exclude alte cauze ale durerii de cap. De asemenea, diagnosticul diferential se va face si cu alte tipuri de migrena, nu migrena menstruala.
Este util atat pentru dumneavoastra, cat si pentru medic, daca tineti evidenta acestor migrene intr-un jurnal. Fie ca este in format fizic, fie electronic, notati simptomele asociate, durata lor si factorii ce inrautatesc sau amelioreaza migrena. Aceste informatii pot fi folosite in tratamentul migrenei si poate chiar pentru preventia sau anticiparea urmatorului episod de migrena
O migrena menstruala este tratata, de regula, cu anti-inflamatoare nonsteroidiene (AINS). Acestea se pot lua de la farmacie fara prescriptie medicala, dar fiindca prezinta cateva riscuri, trebuie administrate doar conform indicatiilor medicului. Ar putea fi nevoie de asocierea unor medicamente de protectie gastrica atunci cand luati medicamente din clasa AINS.
Administrarea acestora este ideal sa inceapa cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei, continuata pe durata acesteia si oprita la terminarea perioadei menstruale.
Medicamentele din clasa Triptanilor sunt medicamente utilizate specific in tratamentul episoadelor acute de migrena. Acestea nu functioneaza drept preventie, ci doar dupa debutul migrenei.
Aceste medicamente ar trebui, de asemenea, administrate cu cateva zile inainte de debutul menstruatiei, tratamentul fiind continuat si in timpul celor cateva zile de menstruatie.
Pentru a putea preveni, sau cel putin anticipa o migrena, fiecare femeie trebuie sa isi dea seama ce declanseaza, ce amelioreaza si ce inrautateste episoadele de migrena.
De exemplu, daca va analizati si va dati seama ca lumina puternica duce la aparitia migrenei, alegeti incaperi mai intunecoase, racoroase.
• Mentineti-va niveluri optime ale glicemiei si nu sariti peste mese
• Invatati cateva tehnici de relaxare
• Stabiliti si respectati un program bun de somn; evitati noptile cu prea putine sau prea multe ore de somn
• Faceti cateva modificari ale dietei, daca medicul va recomanda
• Evitati stresul pe cat posibil. Daca nu se poate, invatati cum sa gestionati situatiile stresante de zi cu zi.
Migrena care apare in timpul menstruatiei este de natura hormonala, fiind cauzata de scaderea nivelului de hormoni estrogeni, din organism. Concentratia estrogenica scazuta favorizeaza durerea simtita la nivel cerebral, aparand migrena, o durere de cap vasculara. Diagnosticul se bazeaza pe tabloul clinic, medicul fiind atent si la diagnosticul diferential. Anti-inflamatoarele si Triptanii sunt agentii medicamentosi principali inclusi in tratamentul migrenei.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/hormonal-headaches#causes
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8260-menstrual-migraines-hormone-headaches
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.