Managementul migrenei la copii

Actualizat: 16 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

migrena,copil,managementDupa stabilirea diagnosticului si discutia cu micul pacient si familia acestuia se instituie planul terapeutic.
Folosirea agentilor farmacologici este justificata daca cefaleea este de intensitate moderata sau severa si determina incapacitate functionala si/sau greata semnificativa.
Tratamentul fazelor acute trebuie individualizat astfel incat masurile farmacologice si cele nefarmacologice sa fie in proportie corecta. Medicatia trebuie administrata cat mai precoce posibil (la debutul simptomelor dureroase) evitandu-se insa supradozarea.

Analgezicele si repausul constituie prima linie terapeutica. Dovezile stiintifice sustin utilizarea urmatorilor agenti farmacologici:
- Paracetamol 10-15 mg/kg/doza
- AINS (Antiinflamatorii Nesteroidiene)Ibuprofen (contraindicat in cazul copiilor cu astm) 5-10 mg/kg/doza
- Triptani (agonisti de 5-hidroxitriptamina) – pentru uz pediatric, se prefera la copii preparatele cu administrare orala si nazala. Sunt contraindicati in cazul afectiunilor cardiace sau hipertensiune.
Dintre masurile nefarmacologice recomandate in cazul copiilor, urmatoarele s-au dovedit a fi eficiente: aplicarea de gheata pe frunte, odihna sau somnul intr-o camera linistita si intunecoasa si evitarea factorilor declansatori cunoscuti. Strategiile biocomportamentale precum igiena somnului, exercitiile fizice aerobice efectuate regulat, modificarea regimului alimentar si managementul stresului, sunt eficiente in majoritatea cazurilor.

Aproximativ o treime dintre copiii cu migrena relateaza si o asociere alimentara, astfel ca mentinerea unui jurnal al alimentelor consumate poate fi o masura utila pentru identificarea cauzelor declansatoare.
Factorii precipitanti cel mai frecvent intalniti sunt: branza, ciocolata, cofeina, bauturile alcoolice, citricele, mezelurile, iaurtul, mancarurile prajite, aspartamul, glutamatul monosodic. Pentru evitarea simptomelor dureroase se recomanda o alimentatie regulata si respectarea orarului de mese pe zi.


Citeste si despre:

Durerile de cap la copii Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Tipurile de cefalee