Va este teama de mamografie?

Actualizat: 14 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

mamografie,san,consult,testTeama de disconfort este unul dintre motivele pentru care femeile refuza sa faca o mamografie. Iata cateva sfaturi care pot ajuta femeile sa elimine orice posibil disconfort din timpul acestei proceduri.

Renuntati la cafea, ceai si chiar la unele bauturi nealcoolice

Cafeina are tendinta de a face sanii femeilor mai sensibili, facand mamografia inconfortabila pentru acestea.
Inainte cu o saptamana de efectuarea mamografiei trebuie evitata cafeaua si ceaiul, acestea fiind permise doar daca sunt decofeinizate. Alte alimente ce contin cafeina sunt bauturile dietetice, ciocolata si chiar si unele medicamente antialgice care se pot elibera fara prescriptie medicala. Din acest motiv trebuie citit cu atentie prospectul medicamentelor inainte de administrare mai ales daca acestea sunt administrate inainte de mamografie.

Nu folositi parfum sau pudra de talc

Deodorantele, pudra de talc, parfumurile si uleiurile pot lasa reziduri care pot fi detectate de razele X, impiedicand efectuarea unei mamografii corecte si interferand cu rezultatele acestei investigatii. In final, acest lucru inseamna ca femeia probabil va fi nevoita sa efectueze inca o mamografie. Din acest motiv se recomanda evitarea utilizarii acestor produse in ziua mamografiei.

Se recomanda evitarea perioadelor de sensibilitate a sanilor

Majoritatea femeilor au sanii mai sensibili si tumefiati in saptamana premergatoare ciclului menstrual. De aceea in aceasta perioada trebuie evitata programarea unei mamografii.

Mamografia este un examen radiologic efectuat la nivelul sanilor cu o doza mica de raze X si este in prezent cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului de san in faze precoce si usor de tratat. In timpul investigatiei sanii sunt plasati pe un suport si sunt usor comprimati pentru a se putea vizualiza intreg tesutul mamar si orice anomalie existenta.

Medicii recomanda efectuarea primei mamografii la femeile cu varsta intre 35 si 40 de ani iar la femeile cu varsta peste 40 de ani se recomanda efectuarea mamografiei anual, uneori chiar si mai frecvent daca exista antecedente familiale de cancer mamar. Daca este detectat in fazele incipiente, cancerul de san poate fi tratat cu succes si sansele de supravietuire sunt extrem de mari.
In plus fata de mamografia anuala, femeile cu varsta de peste 20 de ani trebuie sa practice autoexaminarea sanilor lunar iar examenul clinic al sanilor trebuie efectuat de un medic specialist cel putin o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si anual dupa aceasta varsta.


Citeste si despre:

Totul despre mamografie Cum sa scapati de teama de esec Teama de abandon - cu psihoterapeut Lavinia (Ghiorghe) Stoian Din ce cauze apare haptefobia sau teama de a fi atins? Teama de sex Ce este atichifobia si cum poate fi gestionata teama de esec? Fobiile - de ce va este frica? Rutina de ingrijire a dermatologilor - 5 secrete pe care le poti incerca si tu Cat costa fertilizarea in vitro (FIV)? De ce pretul exact este greu de estimat Ce este termografia? Cand trebuie sa faci o ecografie mamara sau o mamografie Cum sa va confruntati temerile si sa le depasiti cu succes Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Cand este timpul sa incheiati o relatie? Autoexaminarea sanilor: o cale de a identifica cancerul de san Ce alternative ale mamografiei sunt disponibile si cum functioneaza?