Unde si cum se raspandeste cancerul mamar

Actualizat: 15 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este cancerul mamar


Cancerul mamar sau cancerul la san este acel tip de cancer ce se formeaza in celulele sanului. Este cea mai comuna forma de cancer in randul femeilor, alaturi de cancerul de piele. Desi se intalneste si la barbati, afecteaza preponderent persoanele de sex feminin.

Tipuri de cancer mamar

• Angiosarcom
• Carcinom ductal in situ
• Carcinom lobular in situ
• Cancer mamar inflamator
• Carcinom invaziv lobular
• Cancer mamar masculin
Cancer mamar recurent

Cancerul mamar este deja destul de infricosator chiar si fara frica ca ar putea sa se extinda catre alte parti ale corpului. Totusi, daca sunteti sau ati fost diagnosticata cu acest tip de cancer, trebuie sa va ganditi si la posibilitatea de raspandire. Metastaza este termenul ce explica raspandirea cancerului.

Atunci cand e diagnosticat in stadii incipiente, cancerul poate fi vindecat si femeile isi continua viata fara riscul de recurenta a acestuia. Din pacate, majoritatea persoanelor descopera si afla acest diagnostic destul de tarziu, cand deja are metastaze sau are risc de metastaze. Cancerul de san are raspandire, in general, in oase, ficat, plamani si creier.

Metastazele pot fi:
• Locale: la nivelul sanului;
• Regionale: in nodulii limfatici din cavitatea toracica, in peretele toracic;
• Distante: in alte organe.

Atunci cand se extinde catre o locatie aflata la distanta, cancerul nu mai este curabil, dar poate fi inca tratat.

Modalitati de raspandire

Exista 3 cai principale de raspandire a cancerului mamar, in organism:

• Prin sistemul limfatic: Celulele tumorale se desprind din tumora din san si patrund in vase limfatice foarte mici din vecinatate. De acolo, sunt transportate prin sistemul limfatic catre noduli limfatici prezenti oriunde in organism. Din momentul in care o tumora s-a raspandit catre un nodul limfatic (cancerul este nodul limfatic pozitiv) practic si-a ,,declarat’’ intentia de a se extinde mai departe de san. Totusi, prezenta celulelor canceroase in nodulii limfatici din apropiere nu inseamna neaparat diagnosticul de cancer mamar cu metastaze.

• Prin sistemul sanguin:
La fel cum exista vase limfatice mici, exista si vase mici de sange, numite capilare, ce fac legatura intre toate organele si structurile vascularizate. Celulele canceroase pot invada aceste capilare si vor fi astfel transportate catre locatii indepartate, in special la nivelul plamanilor si ficatului, care prezinta o retea bogata de vase de sange.

• Invazie locala: Cancerul la san se poate raspandi si catre tesuturi din apropiere, precum peretele toracic sau coastele, printr-un fenomen de invazie.
Un lucru important de mentionat este faptul ca atunci cand cancerul mamar se raspandeste catre alt organ, este tot cancer mamar. De exemplu, cand apar metastaze la nivelul unui plaman, nu se va numi cancer pulmonar, ci cancer mamar cu metastaze pulmonare. Celulele tumorale vor fi, in mare, tot cele de la origine, dar migrate in alte locatii. Pot exista, adeseori, diferente moleculare si structurale in celulele din metastaze, datorita capacitatii cancerului de a produce mutatii noi aproape constant. Acest lucru explica si de ce tumorile metastatice sunt uneori mai agresive decat tumora originala.

De ce se raspandeste?

S-ar putea sa va intrebati de ce aceste celule tumorale migreaza, in primul rand. Avand in vedere ca celulele normale din organismul nostru nu au capacitatea de a se deplasa catre alte locuri, este clar faptul ca celulele cancerului sunt speciale si diferite, structural si functional. Celulele normale detin ceea ce se numeste ,,molecule de adeziune’’, factori cu rolul de a lipi si a retine o anumita celula in locul unde aceasta apartine in mod normal. Acesti factori lipsesc in tumori, ceea ce permite miscarea libera si necontrolata a celulelor canceroase.

Un alt aspect ce creeaza confuzie in legatura cu aceasta patologie, este motivul pentru care se poate raspandi dupa cativa ani sau chiar decenii dupa forma activa, initiala de cancer mamar, determinand recidivarea acestuia. Din pacate, nu exista inca dovezi solide care sa explice de ce se intampla acest lucru. Exista insa cateva teorii ale recidivei, ce sugereaza ca anumite celule din cancerul mamar sunt ceva mai rezistente, si raman in stare inactiva, dormanta, in organism, pentru o perioada foarte lunga de timp. In prezenta unor factori de risc sau alti factori declansatori, ele se pot reactiva si determina recidivarea cancerului.

Factori de risc

Nu putem sti care cancere mamare vor recidiva si care nu, si nici care se vor raspandi mai mult decat altele. Cu toate astea, in mod conventional, exista o lista de factori de risc, demonstrati ca fiind legatura intre formele recurente de cancer mamar:
• Cancere in stadii mai avansate (de exemplu, stadiul 3 vs stadiul 1)
• Cancere raspandite deja in nodulii limfatici
• Cancerele mai agresive
• Cancerele ce afecteaza femei tinere

Simptomele cancerului mamar metastatic

Daca aveti metastaze raspandite in corp, puteti sa experimentati anumite simptome, sau puteti sa nu simtiti nimic.

Simptomele generale includ o stare generala alterata, pierdere in greutate neintentionata sau o scadere a apetitului. Cand metastazele sunt in plamani, pot provoca dificultati de respiratie si tuse. Metastazele de la nivelul ficatului pot duce la disconfort abdominal si icter (colorarea in galben a pielii).

Cel mai comun loc pentru raspandirea cancerului mamar, il reprezinta oasele, iar simtpomele includ de obicei o durere puternica. Uneori primul semn este o fractura patologica, spontana sau in urma unei traume minore, datorita faptului ca osul este slabit de catre celulele metastatice. In cazul metastazelor cerebrale, pot aparea simptome precum durerile de cap, vedere incetosata, slabiciune, senzatia de amorteala.

Metode de diagnostic

Doctorii au cateva feluri de a determina daca forma dumneavoastra de cancer s-a raspandit sau nu. Acestea includ testele imagistice precum radiografia, RMN, CT, sau PET-CT. Analizele de sange pot, de asemenea, sa ofere informatii relevante, determinand anumiti markeri tumorali asociati cu metastazele.

O alta metoda pe care se bazeaza medicii o reprezinta biopsia, adica prelevarea unui fragment de tesut afectat, prin interventie chirurgicala sau prin extragerea cu ac. Aceste fragmente urmeaza sa fie apoi analizate la microscop pentru a cauta prezenta mutatilor ce indica celule canceroase metastatice.

Optiuni de tratament

Atunci cand cancerul mamar ajunge in stadiul 4 si are, in mod clar, metastaze, nu mai poate fi vindecat, dar este in continuare tratabil. Optiunile de tratament pentru cancerul metastatic includ chiomioterapia, terapia tintita, medicatia pentru osteoporoza, terapia hormonala sau alte terapii experimentale. Metastazele izolate, precum cele din creier, pot fi, uneori, indepartate chrirurgical sau prin radioterapie.

In general, scopul tratamentului e foarte diferit de cel pentru cancerul din stadii incipiente, fara metastaze. Pentru primele stadii, tratamentul e destul de agresiv, pentru a vindeca si distruge complet tumora. Pentru cancerul metastatic, scopul este de a folosi cat mai putine substante pentru a controla raspandirea cat mai bine, fara a supune pacientul la un tratament agresiv.

Concluzie

Raspandirea cancerului mamar are loc prin sistemul limfatic, sangvin sau prin invazie locala, catre mai multe organe, in special oase si plamani. Odata formate metastazele, cancerul nu mai este vindecabil, dar exista variante de tratament si uneori prognostice foarte bune. Ca si factor de risc suprem, putem considera stadiul avansat al cancerului, astfel ca vizitele periodice la medic si controalele de preventie ne pot usura mult viata si prognosticul. Cu cat este descoperit mai repede, cu atat sansele de raspandire si de recidiva vor fi mai mici.


Citeste si despre:

Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient Cancerul mamar la barbat Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Cancerul mamar Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Autoexaminarea sanilor, esentiala in depistarea precoce a cancerului mamar Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar? Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp De ce recidiveaza cancerul mamar Cancerul mamar - metode de screening si factori de risc