Medicamentele antiovariene benefice pentru tratamentul cancerului de san

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicamentele care suprima functia ovarelor ar putea ajuta in tratarea cancerului de san hormono-sensibil.
Cercetatorii sustin ca medicamente care afecteaza ovarele ar putea ajuta in tratarea femeilor bolnave de cancer de san hormono-sensibil.
Cercetatorii s-au concentrat pe o clasa de medicamente numite agoniste LHRH, care reduc cantitatea de estrogen produsa de ovare.

Aproximativ doua-treimi din femeile cu cancer de san au tumori estrogen-sensibile, ceea ce inseamna ca acele tumori sunt hranite de estrogen. Controlarea estrogenului ajuta in lupta impotriva acesti tip de cancer.
Medicamentele pentru cancerul de san care sunt tintite impotriva estrogenilor includ tamoxifen si inhibitori aromati. Aceste medicamente actioneaza diferit fata de agonisti LHRH.
Cercetatorii au adunat date de la 16 studii efectuate pe aproximativ 11.900 de femei cu cancer de san hormono-sensibil aflate la premenopauza.
Relativ putine femei au luat doar agonisti LHRH, celelalte au facut chimioterapie si/sau le-a fost administrat tamoxifen, iar altele au luat agonisti LHRH aditional la chimioterapie si/sau tamoxifen.

Cercetatorii au descoperit ca administratrea doar a agonistilor LHRH are aceleasi efecte ca si chimioterapia in ceea ce priveste reducerea sanselor de reaparitie a cancerului de san sau a decesului cauzat de de aceasta boala.
Adaugarea de agonisti LHRH la tratamentul chimioterapeutic si/sau tamoxifen au redus sansele de reaparitie a bolii cu pana la 13% si rata decesului cauzata de reaparitia acestei boli cu pana la 15%. Aceste efecte au fost mai puternice la femeile de peste 40 de ani.
Totusi cercetatorii sustin ca este mult prea devreme pentru a se recomanda adaugarea de agonisti LHRH la toate femeile cu cancer de san hormono-sensibil aflate la premenopauza.

Citeste si despre:

Cum puteti ajuta persoanele cu cancer la san Remedii naturale pentru cancerul de san Cancerul de san - Tratament Cancer de san - factori de risc, analize, diagnostic si tratament Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului Ghid despre cancerul la san Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san Care sunt semnele precoce ale cancerului de san? Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Cancerul de san si sarcina