De ce recidiveaza cancerul mamar

Actualizat: 12 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Recidivarea cancerului


Cancerul mamar este una dintre cele mai comune forme de cancer la nivel mondial, afectand un numar mare de femei in fiecare an. Pentru unele dintre femei, cancerul mamar revine chiar si dupa ce tratamentul s-a incheiat-uneori dupa cativa ani. Acest lucru se numeste recidivarea cancerului. Desi pacientele care fac aceasta recidiva nu reprezinta majoritatea, ele reprezinta o parte importanta dintre femeile ce trec prin acest tip de cancer.

Recidivele se intampla, de regula, in primii 5 ani de la incheierea tratamentului, dar pot aparea, teoretic, oricand. Riscul cel mai mare de recidiva este in primii 2 ani dupa boala. Totusi, riscul de recidiva nu este niciodata 0, pentru nimeni.

Cauze ale recidivei

Cancerul mamar revine dupa o perioada de timp, atunci cand celule ce apartin cancerului original reusesc sa ,,evadeze’’ din calea tratamentului. Este nevoie de doar cateva celule neafectate de medicamentele si terapia initiala, pentru ca acestea sa inceapa sa creasca si sa se inmulteasca.

Dar de ce dureaza cativa ani?

Desi difera de la caz la caz, majoritatea recidivarilor de cancer mamar dureaza cativa ani de zile. Acest lucru se explica prin capacitatea acelor celule originale de a ramane in stare dormanta, latenta, pentru o perioada lunga de timp. Ele pur si simplu exista in organismul nostru si sunt inofensive pana la un factor declansator ce le activeaza cresterea si inmultirea.

Tipuri de recidiva ale cancerului mamar

Cancerul mamar poate recidiva la nivel local (in acelasi san), regional (in nodulii limfatici din vecinatate) sau intr-o zona distanta.
Este important de retinut faptul ca daca apare in sanul opus, fara celule canceroase altundeva in organism, cancerul nu este recidivat, ci este o forma noua de cancer ce necesita tratament propriu.

• Recidiva la distanta
Cea mai importanta metoda de recidivare este cea la distanta, cand apar metastaze in cu totul alte organe decat sanul. Metastazele pot aparea in organe precum oasele, creierul sau ficatul. Acest caz este amenintator de viata si nu are un prognostic bun.

Celulele tumorale raspandite in organe au supravietuit chimioterpaiei si/sau hormonoterapiei respectiv radioterapiei, ceea ce inseamna ca au o rezistenta si o putere foarte mare. Majoritatea cazurilor de deces din cauza cancerului mamar sunt in conditiile acestui tip de recidiva.

• Recidiva locala sau regionala
Recidiva locala sau cea regionala apare atunci cand celulele din zona sanului afectat initial sunt invadate de celule canceroase ce au supravietuit tratamentului original. Este o amenintare serioasa, dar, totusi, mai mica decat recidiva cu metastaze la distanta.
In acest tip de recidiva, o alta interventie chirurgicala, mai multa chimioterapie si radioterapie pot fi solutia de inceput.
Deoarece pot deveni complicate si provocatoare, cancerele mamare recidive ar trebui abordate de catre o echipa multidisciplinara de specialisti, care sa gaseasca cea mai buna schema de tratament.

• Cancerul mamar complet nou (nu este o recidiva adevarata)
Multi pacienti folosesc termenul de ,,recidivare’’ atunci cand se refera la posibilitatea de a dezvolta un cancer complet nou, in viitor. Acest lucru este fundamental gresit, intrucat o persoana poate trece prin mai multe tipuri de cancer, diferite unul de celalalt si care necesita tratamente si abordari diferite, individuale. Un nou tip de cancer nu este o recidiva a unui cancer anterior.

Factori de risc

Majoritatea factorilor ce cresc riscul de recidiva sunt, de fapt, determinati de tumora si cancerul initial. Acestia includ:
• Marimea mare a tumorii - o tumora foarte mare creste riscul ca unele celule sa ramana in organism
• Tumorile cu margini poztive-atunci cand o tumora este indepartata chirurgical, deoarece limitele acesteia nu sunt foarte clar vizibile, medicul chirurg va indeparta si o mica parte din tesutul sanatos. Acest tesut, considerat marginea tumorii, va fi analizat la microscop. Daca nu contine celule canceroase, este considerata negativa. Daca marginea contine celule bolnave, este considerata pzoitiva si reprezinta un risc pentru recidiva
• Infectia nodulilor limfatici-daca initial celulele canceroase au fost prezente si in nodulii limfatici, riscul de recidiva creste
• Lipsa radioterapiei dupa operatie-tratamentul cu radiatii dupa interventia chirurgicala, ar trebui facut tocmai pentru a scadea riscul de recidivare a cancerului mamar
• Lipsa terapiei hormonale-hormonoterapia oncologica se recomanda in multe tipuri de cancer; neefectuata, poate deveni un factor de risc
• Cancer mamar inflamator-un tip special de cancer, asociat cu un risc mai mare de recidiva
• Varsta-pacientele tinere, sub 35 de ani, prezinta risc mai mare de recidiva a cancerului.
• Obezitatea-un factor de risc datorat stilului de viata a pacientei

De ce este periculoasa recidivarea?

In timp ce un cancer mamar descoperit in primele stadii poate fi indepartat prin chirurgie si terapiile aditionale, celulele canceroase ce provoaca recidiva nu pot fi eliminate atat de usor. Aceste celule sunt extrem de rezistente si de agresive. Prin urmare, necesita operatii mai agresive si chimioterapie mai intensa, mai frecventa.

Un cancer recidiv este considerat, de cele mai multe ori, mai periculos decat cel initial din urma cu cativa ani si da simptomatologie mai grava, mai rapida si mai dificil de suportat de catre pacienta. Tocmai din acest motiv, o abordare multipla, din partea mai multor specialisti este necesara.

Tratamentul cancerului recidiv

Desi mai dificil de tratat, cancerul reaparut dupa cativa ani nu este imposibil de tinut sub control. Acesta poate fi mult ameliorat si viata pacientei poate continua normal si pentru mult timp.

Optiunile de tratament se aleg in functie de tipul de recidiva (locala sau distanta) si in functie de tratamentul cancerului initial.
Daca ati trecut prin operatia de lumpectomie, cea care pastreaza o parte din san intact, este mai probabil sa dezvoltati recidiva locala, in acelasi san. Aceasta va fi tratata prin mastectomie, operatia de indepartare totala a sanului. De asemenea, daca la nivelul sanului s-a efectuat terapia cu radiatii, aceasta nu poate fi efectuata din nou, pe acelasi san, in caz de reaparitie. Dar, daca radioterapia nu s-a efectuat impreuna cu prima operatie, de lumpectomie, se poate utiliza impreuna cu mastectomia ca tratament pentru celulele recidive.

Recidiva cancerului in locuri indepartate, cu metastaze in alte organe, nu se mai considera vindecabil si se trateaza precum o boala cronica. Metodele de terapie pot tine cancerul sub control si pot impiedica progresia acestuia, prelungind semnificativ durata si calitatea vietii pacientului. Asadar, metodele utilizate pentru acest tip de recidiva includ:
• Chimioterapia
• Radioterapia
• Hormonoterapia
• Terapie biologica tintita
• Studii clinice
• Tratament paliativ

Concluzie

Cancerul mamar recidiveaza datorita unor celule inalt rezistente, ce au reusit sa evite tratamentul si sa stagneze in organism. De cele mai multe ori, pacientul nu poate face nimic pentru a preveni recidiva, intrucat cauzele tin de forma initiala de cancer. Din fericire, exista optiuni de tratament chiar si in cazul recidivelor grave, agresive, ce ajuta la tinerea sub control a bolii.


Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/breast_cancers_other_conditions/breast_cancer_recurrence/


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient Ce este carcinomul Limfomul non-Hodgkin Cancerul mamar la barbat Cancerul mamar Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian Autoexaminarea sanilor, esentiala in depistarea precoce a cancerului mamar Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar? Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Cancerul mamar - metode de screening si factori de risc
Cere sfatul medicului ×