Un test de urina ar putea determina riscul unui fumator de a face cancer pulmonar

Publicat: 21 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota sustin ca prezenta in urina a unui metabolit carcinogen (NNAL) care se gaseste, de obicei, in fumul de tigara, poate determina riscul unui pacient de a face cancer pulmonar.

Pentru a evalua impactul metabolitului NNAL, cercetatorii au cuprins in studiu 246 de fumatori cu cancer pulmonar si 245 de fumatori sanatosi, pe o perioada de 10 ani. in urma cercetarilor, s-a dovedit ca fumatorii care aveau un nivel mediu de NNAL erau supusi unui risc cu 43% mai mare de a face cancer pulmonar, fata de cei cu un nivel scazut de NNAL in urina.

Potrivit medicilor de la Universitatea din Minnesota, fumatorii care aveau o concentratie mare de nicotina si de NNAL in urina erau supusi unui risc de 8,5 ori mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de fumatorii care aveau concentratii mici.

"Fumatul a fost dintotdeauna considerat un factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu am stiut niciodata de ce unii fumatori dezvolta, de-a lungul timpului aceasta boala si altii nu", a spus specialistul in sanatate publica de la Universitatea din Minnesota, Jian-Min Yuan, in cadrul celei de-a 100-a editii a Conferintei Anuale a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului. Yuan a adaugat ca, desi fumatul poate provoca aparitia cancerului pulmonar, exista peste 60 de substante carcinogene in fumul de tigara si identificarea cu acuratete a acelor carcinogeni este importanta pentru determinarea exacta a riscurilor la care se supun fumatorii.


Citeste si despre:

Cancerul colorectal Embolismul pulmonar 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Leucemia Menopauza Cheagurile de sange