Un nou medicament revolutionar ar putea trata cancerul in stadii avansate

Actualizat: 09 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un medicament experimental s-a dovedit a avea rezultate promitatoare in tratarea unor tipuri de cancer prin vulnerabilizarea tumorilor maligne in fata atacului sistemului imunitar.

Mai precis, medicamentul inlatura camuflajul, o proteina numita PD-L1, pe care tumorile canceroase il folosesc pentru a se proteja de celulele sistemului imunitar, informeaza Bbc.com.

O echipa internationala de cercetatori a testat medicamentul asupra a 68 de pacienti cu cancer de vezica urinara in stadiu avansat. Toti bolnavii beneficiasera anterior de chimioterapie, iar speranta lor de viata era, la data efectuarii experimentului, de 6-8 luni.

Mai bine de jumatate dintre pacienti, ale caror tumori utilizasera proteina PD-L1 pentru a se feri de atacul sistemului imunitar, au dat semne de ameliorare, in timp ce, in cazul a doi dintre participanti, testele finale au indicat disparitia completa a cancerului.

Totodata, si 1 din 10 pacienti care nu aveau proteina PD-L1 in tumorile maligne a prezentat semne de ameliorare a starii de sanatate.

Medicamentul este considerat o descoperire revolutionara in SUA, astfel ca ar putea fi utilizat la scara larga incepand cu finele anului viitor, daca un studiu de o mai mare amploare va dezvalui aceleasi rezultate promitatoare.


Citeste si despre:

Intelegerea si tratarea cancerului in faza terminala De ce apare surditatea si cum o putem trata Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului Hidatidoza osoasa - cum afecteaza oasele si cum o putem trata Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient Ultimele descoperiri in tratarea cancerului Cum putem trata cu succes migrenele Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata? Stomatita – ce este si cum o putem trata Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Sucul de grapefruit poate interactiona cu anumite medicamente