Teratomul este un tip rar de tumora cu celule germinale, care poate contine diferite tipuri de tesut, fie imatur, fie complet format. Acest tesut poate fi dentar, par, osos, muscular. Teratoamele pot fi maligne sau benigne, ceea ce inseamna ca produc sau nu cancer. Pot afecta persoane de orice varsta, iar unele teratoame sunt descoperite inca din viata intrauterina a fatului.
Tumora cu celule germinale este acea tumora care isi are originea in celulele reproducatoare. Astfel, aceste celule se pot diferentia in mai multe tipuri de tesut. Teratoamele se pot gasi la nivelul mai multor organe, dintre care cele mai frecvente sunt ovarele, testiculele si osul coccis.
Teratomul este considerat o tumora rara, in general. Frecventa acestuia depinde insa de localizare:
• Teratomul sacrococcigian se formeaza la nivelul osului coccis. Este cea mai frecventa tumora la nou-nascuti, afectand 1 din 20,000 pana la 40,000 dintre acestia. Apar mai frecvent in nou-nascutii de gen feminin.
• Teratomul ovarian se formeaza la nivelul ovarului. Acest teratom este cea mai comuna tumora cu celule germinale la femeile adulte cu varsta de pana la 45 de ani. Reprezinta 10% pana la 20% din totalul de tumori ovariene.
• Teratomul testicular se formeaza la nivelul testiculului. Este a doua cea mai frecventa tumora testiculara, la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, fiind responsabila de 4% pana la 9% din totalul tumorilor testiculare.
Teratomul ,,fetus in fetu’’
Exista un alt tip de teratom, extrem de rar, numit teratom ,,fetus in fetu’’ sau teratom fetiform. Acest tip de teratom este facut din tesut viu, luand aspectul unui fat malformat. Teratomul fetus in fetu apar la 1 din 500,000 de nou-nascuti, iar in 90% din cazuri, tumora este descoperita in primele 18 luni de viata. Totusi, pentru ca nu exista placenta sau sac amniotic, fatul nu are sanse de a se dezvolta. Teratoamele fetus in fetu apar doar la gemeni care impart aceeasi placenta, dar au propriul sac amniotic.
Astfel, exista doua teorii in legatura cu acest tip de teratom:
• Tumora este un reziduu de fat care nu s-a putut dezvolta in uter, fiind incorporat apoi in organismul unui geaman viabil
• Teratomul este un chist dermoid mai dezvoltat (tumora necanceroasa prezenta de la nastere)
Teratoamele se pot clasifica in doua categorii principale: mature si imature.
• Teratom matur: acest tip este de obicei benign, necanceros. Totusi, acestea sunt mai probabil sa recidiveze dupa indepartarea chirurgicala.
• Teratom imatur: mai probabil sa devina malign, cancer. Pot contine elemente ale cancerului somatic, fara celule germinale, precum sarcomul, carcinomul sau leucemia.
Pacientii cu teratom pot sa nu aiba simptome la inceput. Odata ce apar simptomele, acestea variaza semnificativ in functie de organul in care se afla teratomul. Simptomele generale date de teratom includ:
• Durere locala
• Sangerari
• Tumefiere, semne de inflamatie
• Niveluri usor ridicate de BhCG gonadotropina corionica umana
• Niveluri usor ridicate de alfa-fetoproteina
Simptomele specifice, in functie de localizarea teratomului, includ:
Simptomele teratomului sacrococcigian
Aceste teratoame se pot forma pe partea interna sau externa a celor doua oase, osul sacru si osul coccis. Astfel, simptomele sunt:
• O masa tumorala vizibila in regiunea sacrococcigiana
• Durere abdominala
• Constipatie
• Disurie (urinare dureroasa)
• Inflamatie pubiana
• Slabiciunea membrelor inferioare
Simptomele teratomului ovarian
Un simptom specific acestui tip de teratom este durerea abdominala sau pelvina intensa. Aceasta durere este data de presiunea excesiva pe care tumora o exercita asupra ovarului.
Simptomele teratomului testicular
Simptomul primar al teratomului testicular este inflamatia testiculara sau prezenta unei formatiuni nodulare la nivelul acestuia. In alte cazuri insa, pacientii cu acest tip de teratom nu prezinta simptome.
Cauza sau factorii de risc ce influenteaza aparitia teratomului nu sunt cunoscute. Teratomul se formeaza in celulele germinale, celule nediferentiate, ce se pot diferentia in orice tip de celula. Atunci cand apar diverse intreruperi ale procesului de diferentiere celulara, se formeaza teratomul.
Daca medicul suspecteaza ca aveti o tumora de tip teratom, acesta va incepe cu o examinare fizica si o discutie, pentru a afla toate detaliile despre simptomatologia actuala, dar si despre istoricul dumneavoastra medical si personal. Testele paraclinice care il vor ajuta in stabilirea diagnosticului includ:
• Teste imagistice, precum radiografiile, CT (Computer Tomograf), RMN si ecografie, in regiunea in care se suspecteaza teratomul. Aceste teste vor confirma prezenta tumorii si vor preciza locatia ei exacta, marimea si forma acesteia
• Analize de sange care masoara nivelul unor hormoni, dar si markerii tumorali specifici
• Biopsie tumorala, pentru a determina daca este o tumora maligna sau benigna
Cu ajutorul medicinii moderne si a tehnicilor avansate, medicii pot diagnostica teratomul prezent la fat, inca din viata sa intrauterina.
Mai intai de toate, medicul va determina daca tumora este maligna sau benigna. Acest lucru, desi influenteaza tratamentul, nu influenteaza necesitatea de indepartare chirurgicala. Aproximativ toate tumorile de tip teratom trebuie indepartate chirurgical, chiar daca sunt benigne, pentru a evita cresterea, ruptura tumorilor sau alte complicatii.
Daca teratomul este malign, medicul poate recomanda chimioterapia, radioterapia sau o combinatie intre cele doua, in plus fata de interventia chirurgicala. Chimioterapia si radioterapia se pot efectua atat inainte de operatie, cat si dupa, pentru a ne asigura ca toate celulele tumorale maligne sunt distruse.
Teratomul descoperit in stadiul fetal
Daca teratomul este descoperit in timpul vietii intrauterine, in stadiul fetal, medicul va monitoriza sarcina si mai atent, avand in vedere prezenta acestui teratom. Teratoamele mici nu sunt, de obicei, amenintatoare pentru sarcina, iar nasterea vaginala ar trebui sa fie posibila. Teratoamele de dimensiuni mai mari insa, vor impune nasterea prin operatie de cezariana. In cazuri rare, chirurgia fetala este necesara, pentru a indeparta teratomul. Aceasta se recomanda doar in cazurile in care teratomul fetal are o marime sau localizare periculoase pentru fat si/sau mama, ce pot induce complicatii intrauterine.
Inainte de stabilirea planului de tratament, medicul va lua in calcul situatia unica a fiecarui pacient. Tratamentul va depinde de cativa factori, inclusiv varsta pacientului, istoricul medical, starea generala de sanatate si preferintele personale.
Majoritatea teratoamelor, maligne sau benigne, au o rata de supravietuire excelenta, in prezenta diagnosticului si tratamentului corect. Astfel, pacientii diagnosticati corect au un prognostic foarte bun.
Teratoamele sunt tumori rare, deseori benigne. Totusi, chiar si teratoamele maligne pot fi eficient tratate, prin interventie chirurgicala. Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti diagnosticat cu un teratom, indiferent de localizarea acestuia, discutati cu medicul despre planul cel mai eficient de tratament, pentru a lua decizia optima.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22074-teratoma
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-teratoma
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.