Stadiile cancerului de colon

Actualizat: 05 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Vinca
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati


Stadiile descriu gradul de extindere al cancerului in corp. Stadiile cancerului de colon se refera la cat de mult s-a extins cancerul in peretele intestinului, indiferent daca a atins sau nu structurile din apropiere, daca a cuprins sau nu ganglionii limfatici sau organele mai indepartate.

Stadiul sau etapa unui cancer reprezinta unul dintre cei mai importanti factori pentru determinarea prognosticului si stabilirea optiunilor de tratament. Cu ajutorul etapizarii se poate afla cat de mult si cat de raspandit este un cancer.

Aceasta se bazeaza pe rezultatele obtinute in urma examenului fizic, biopsiei si testelor imagistice, precum si interventiei chirurgicale.

Testele si procedurile utilizate in procesul de stadializare

Procesul utilizat pentru a se afla nivelul de raspandire al cancerului la colon sau in alte parti ale corpului se numeste stadializare. Informatiile acumulate in cadrul acestui proces pot determina stadiul bolii.

Este important sa se cunoasca stadiul cancerului pentru a se stabili un plan adecvat de tratament. Urmatoarele teste si proceduri pot fi folosite in procesul de stadializare:

- computer tomograf (CT);

- biopsia ganglionilor limfatici;

- hemoleucograma completa;

- testul de antigen carcinoembrionar - cu ajutorul acestui test se masoara nivelul de antigen carcinoembrionar din sange. Acesta este eliberat in sange de celulele canceroase, dar si de cele normale. Cand nivelul acestui antigen este mai mare decat normal, poate fi un semn de cancer de colon sau alte conditii;

- IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) - este o procedura in cadrul careia se foloseste un magnet, unde radio si un computer pentru a rezulta o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul colonului.

O substanta numita gadolinium va fi injectata intr-o vena a pacientului. Gadolinium se va depozita in jurul celulelor canceroase, astfel incat acestea apar mai luminoase in imagine;

- radiografie toracica;

- interventia chirurgicala;

- scanare PET - este o procedura prin care se depisteaza celulele maligne tumorale din organism. O cantitate mica de glucoza radioactiva va fi injectata intr-o vena.

Scanerul PET se va roti in jurul corpului si va poza locurile in care glucoza va circula prin organism. Celulele tumorale maligne vor fi mai luminoase in imagine, intrucat acestea sunt mult mai active si vor folosi mai multa glucoza decat cele normale.

Tipul stadiilor cancerului colorectal

Exista 2 tipuri de stadii ale cancerului colorectal. Stadiul clinic se refera la estimarea pe care o face medicul, legat de gradul bolii, pe baza rezultatelor examenului fizic, biopsiei, precum si a testelor imagistice pe care le-ati facut.

Daca ati suferit o interventie chirurgicala, medicul poate determina stadiul patologic care se stabileste pe baza acelorasi informatii (rezultate) ca si stadiul clinic, la care se adauga rezultatele obtinute in urma operatiei. Stadiul clinic si cel patologic pot fi diferite in unele cazuri.

Modul in care se raspandeste cancerul in organism

Cele trei moduri prin care cancerul se raspandeste in organism sunt:

- prin testut - cancerul invadeaza tesutul normal din jur

- prin sistemul limfatic - cancerul invadeaza sistemul limfatic si calatoreste prin vasele limfatice in alte zone din organism.

- prin sange - cancerul invadeaza venele si capilarele si calatoreste prin sange in alte locuri din organism.

Atunci cand celulele canceroase se desprind de celulele tumorii primare si calatoresc prin intermediul limfei sau a sangelui in alte locuri in organism, se poate forma o alta tumora (secundara).

Acest proces este numit metastaza. Cancerul metastatic (secundar) este de acelasi tip de cancer, precum si cel primar.

Stadiile cancerului de colon

- Stadiul 0 al cancerului de colon - Acesta este stadiul de debut si este numit si carcinom in situ. Cuvantul "carcinom" se refera la cancerul care se formeaza in tesutul epitelial si termenul "in situ" inseamna pozitia initiala sau locul cancerului.

Stadiul 0 al cancerului de colon este considerat stadiul in care cancerul este inca limitat la mucoasa interna care acopera colonul;

- Stadiul 1 al cancerului de colon - In acest stadiu cancerul s-a extins dincolo de stratul intern al colonului, in straturile de mijloc ale colonului;

- Stadiul 2 al cancerului de colon - Acesta este stadiul B al cancerului de colon. Cancerul de colon este considerat in stadiul 2 atunci cand depaseste straturile de mijloc ale colonului. Uneori, cancerul de colon este considerat in continuare in stadiul 2, chiar si dupa ce s-a extins la organele din apropiere.

- Stadiul 3 al cancerului - Acest stadiu este impartit in etapa 3A, etapa 3B si etapa 3C;

- Stadiul 3A al cancerului de colon - Cancerul de colon poate fi raspandit prin mucoasa colonului la submucoasa si stratul muscular, pana la unul sau trei noduli limfatici din apropiere sau, la tesuturile invecinate ale gangilonilor limfatici.

De asemenea, mai exista o posibilitate, cancerul s-a extins prin mucoasa la submucoasa si la patru-sase ganglioni limfatici din apropiere.

- Stadiul 3B al cancerului de colon - Cancerul s-a raspandit prin stratul muscular al peretelui colonului la mucoasa seroasa sau s-a extins prin mucoasa seroasa, dar nu la organele din apropiere; ori cancerul s-a extins la unul-trei ganglioni limfatici din apropiere sau la nivelul tesuturilor din apropierea ganglionilor limfatici.

Mai exista si o alta varianta, cancerul s-a extins la stratul muscular sau la mucoasa seroasa si a cuprins patru-sase ganglioni din apropiere ori cancerul s-a raspandit prin mucoasa la submucoasa si poate fi extins la stratul muscular; nu in ultimul rand, cancerul s-a extins la sapte sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere.

- Stadiul 3C al cancerului de colon - Cancerul s-a raspandit prin mucoasa seroasa a peretelui colonului, dar nu la organele din apropiere; cancerul s-a extins la patru-sase ganlioni limfatici din apropiere sau cancerul s-a raspandit prin stratul muscular la mucoasa seroasa, dar nu la organele din jur; cancerul s-a extins la sapte sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere sau cancerul s-a raspandit prin mucoasa seroasa la organele din preajma ori la unul sau mai multi ganglioni limfatici din apropiere sau la nivelul tesuturilor din vecinatatea ganglionilor limfatici.

- Stadiul 4 al cancerului de colon - Acest stadiu este cel mai avansat al cancerului de colon. In general, cancerul s-a extins in stadiul 4 la ganglionii limfatici din apropiere si la alte parti ale corpului. Cele mai comune localizari includ ficatul si plamanii.


Citeste si despre:

Cancerul de colon si exercitiile fizice Cancerul de colon: de ce apare, factori de risc, simptome si tratament Celulele stem si cancerul Cancerul colorectal Top 8 forme de cancer la barbati Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul ductului biliar extrahepatic Alimente care previn cancerul de colon Cancerul de colon - informatii generale Cancerul de colon - cauze