Fibrosarcomul este o forma de cancer, o tumora maligna care se constituie ca urmare a proliferarii maligne a celulelor si fibrelor derivate din fibrocit. Tumora se poate localiza in tesuturi moi sau la nivel osos. Fibrosarcomul osos este mai agresiv decat fibrosarcomul tesuturilor moi.
Fibrosarcomul este o tumora a celulelor mezenchimale, care poate aparea ca o masa de tesuturi moi sau ca o tumora osoasa primara sau secundara. Fibrosarcomul nu are o prevalenta ridicata, tumora reprezentand aproximativ 10% dintre toate sarcoamele tesuturilor moi. In trecut, fibrosarcomul a fost diagnosticat mult mai des decat in prezent.
Aceasta tumora poate fi intalnita la orice varsta. Incidenta cea mai mare este intre 30 si 70 de ani. Fibrosarconul apare rar la copiii sub 15 ani, insa cand se manifesta, este agresiv si rezistent la chimioterapie si radioterapie.
Fibrosarcomul tesuturilor moi apare pe tesuturile moi ale coapsei si in zona posterioara a genunchiului, in jurul femurului proximal si al bratului proximal.
Se prezinta ca o masa mare de tesut, ferma, nedureroasa, dar sensibila la atingere si cu margini nedefinite. Intrucat se dezvolta pe fascia musculara, poate deveni foarte mare pana sa se manifeste vizibil si sa fie diagnosticat.
Fibrosarcomul osos se prezinta adesea cu durere si tumefiere. Se dezvolta in unele cazuri atat de mult incat poate ameninta integritatea structurala a osului, putand cauza fracturi. Sunt asociate cu risc ridicat de fractura leziunile care implica peste 50% din cortexul osului si care au peste 2 centimetri in diametru.
Printre semnele care indica prezenta fibrosarcomului se numara:
- durere locala;
- tumefiere locala;
- aparitia unei mase ferme sub piele sau dezvoltarea unui os;
- fracturi;
- urinari frecvente in fibrosarcoamele pelvine;
- obstructie urinara in fibrosarcoamele pelvine avansate.
Clinic. Diagnosticarea fibrosarcomului se face clinic, prin palparea masei de tesut, care apare ca avand o consistenta ferma si slab delimitata ca forma, localizata profund sub fascia superficiala a muschiului.
Atunci cand fibrosarcomul se afla in stadiu avansat, poate deforma zona in care este situat, poate dezvolta mai multi lobi, poate sa adere la piele, care devine mai calda, dar si la osul vecin.
Imagistic. Radiografia zonei afectate ajuta la evaluarea gradului de afectare a osului. Pentru masele de tesut moale se poate estima dimensiunea si afectarea osoasa.
Rezonanta magnetica. Este cel mai bun mod de a examina masele moi si de a determina extinderea extra si intra osoasa, in cazul fibrosarcomului osos.
Tomografia. Scanarea tomografica computerizata in cazul fibrosarcomului osos determina gradul de implicare osoasa si de distructie a osului.
Biopsia osoasa. Este testul cel mai important pentru pronuntarea diagnosticului.
Principalul tratament pentru fibrosarcom este chirurgical. Excizia trebuie sa fie completa, cu rezectie larga de tesut normal de-a lungul tumorei. In cazul copiilor, tratamentul poate fi mai conservator si nu atat de agresiv.
Studiile clinice au dovedit faptul ca radioterapia si chimioterapia au eficacitate modesta si inconstanta.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.