Pneumonia de aspiratie

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

GeneralitatiPenumonia de aspiratie este inflamatia plamanilor si cailor respiratorii ale plamanilor (bronhiile), in urma inhalarii de materiale straine (de obicei, alimente, lichid, voma sau fluide) prin gura sau alte cai respiratorii care duc la plamani.

Aceasta poate avea drept consecinte: abcesul pulmonar, inflamatia plamanului, pneumonie.

Cauze


Factorii de risc ai aspiratiei sau inhalarii materialelor straine in plamani sunt:

Simptome


Printre manifestarile pneumoniei de aspiratie se numara:


Alte simptome care pot sa insoteasca aceasta boala sunt:

Controlul pneumoniei de aspiratie


1. Informati-va si fiti constienti de simptomele pneumoniei de aspiratie, intrucat aceasta este una dintre cele mai mai periculoase complicatii asociate cu aspiratia pulmonara. Infectia pulmonara este cauzata de prezenta lichidelor straine in plamani.

Daca observati ca sputa este urat-mirositoare sau verzuie, tusea este insotita de puroi sau sange, apar dureri toracice si culoarea albastruie a pielii, consultati medicul pentru tratament cu antibiotice.


2. Incercati sa diminuati pericolele asociate cu problemele de inghitire si aspiratia pulmonara. Evitati alimentele si medicamentele care sunt dificil de inghitit. Cereti ajutorul unui terapeut pentru asistenta suplimentara daca aveti tulburari de inghitire.

Specialistul poate observa problemele dumneavoastra si va va invata sa inghititi corect. Terapia poate include exercitii care vor implica pozitia corecta a limbii si gatului in timpul inghitirii. In functie de severitatea aspiratiei pulmonare, pot fi necesare diverse metode de hranire.

3. Urmati cu atentie instructiunile preoperatorii. Una dintre cele mai grave tipuri de aspiratie pulmonara apare atunci cand se aspira substante acide din stomac in gat si, apoi in plamani. Urmati cu strictete instructiunile medicului dumneavoastra, legate de consumul de alimente si lichide, inainte de a avea o interventie chirurgicala.

Tratament


Tratamentul va depinde de severitatea pneumoniei. Vi se pot recomanda antibiotice care vor trata bacteriile prezente in cavitatea bucala. Tipul de bacterie care ar putea cauza pneumonia depinde de:


Posibil sa fie nevoie sa se testeze functia inghitirii. Bolnavii care au probleme de inghitire ar trebui sa foloseasca diverse metode de hranire care vor diminua riscul aspiratiei.


Citeste si despre:

Pneumonia de aspiratie Pneumonia nozocomiala Pneumonia la copii Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Pneumonia congenitala Prevenirea si tratarea pneumoniei Boala legionarilor - o forma rara si severa de pneumonie O metoda unica de tratament a oncologiei utilizata in Turcia! Importanta enzimelor digestive pentru sanatate Bolile sistemice determinate de infectiile orale Abcesul pulmonar Bronhopneumonia Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Metaqualona Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive? Pneumonia - ghid de recuperare