Pneumonia de aspiratie

Actualizat: 18 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Penumonia de aspiratie este inflamatia plamanilor, in urma inhalarii de substante, cum ar fi: alimente solide, lichide, voma, saliva, continut gastric, sau corpi straini de dimensiuni mici.

Aceasta poate avea drept consecinte: abcesul pulmonar, inflamatia plamanului, pneumonie.

Cauze

Factorii de risc ai aspiratiei sau inhalarii materialelor straine in plamani sunt:

Pneumonia de aspiratie va surveni ca urmare a inhalarii de corpi straini in plamani. Acesti corpi straini pot fi reprezentati de: bacterii din saliva si secretii din cavitatea bucala, sau nazala; continut gastric reprezentat de sucuri digestive, sau alimente partial digerate; alimente solide, sau lichide; obiecte de dimensiuni mici.

Simptome

Printre manifestarile pneumoniei de aspiratie se numara:


Alte simptome care pot sa insoteasca aceasta boala sunt:

Simptomele aspiratiei de corpi straini debuteaza de la cateva minute pana la cateva ore, de la incident. Pentru a se dezvolta pneumonia de aspiratie sunt necesare 1-2 zile.

Stabilirea diagnosticului de pneumonie de aspiratie se face de catre medicul specialist in urma: colectarii anamnezei pacientului; radiografiei toracice, sau computer-tomografiei toracice (inflamatia se observa, de obicei, la baza plamanilor); hemoleucogramei; testului de sputa; uneori se practica bronhoscopia.

Controlul pneumoniei de aspiratie


1. Informati-va si fiti constienti de simptomele pneumoniei de aspiratie, intrucat aceasta este una dintre cele mai mai periculoase complicatii asociate cu aspiratia pulmonara. Infectia pulmonara este cauzata de prezenta bacteriilor, sau a virusilor in plamani.

Daca observati ca sputa este urat-mirositoare sau verzuie, tusea este insotita de puroi sau sange, apar dureri toracice si culoarea albastruie a pielii, consultati medicul pentru tratament cu antibiotice.


2. Incercati sa diminuati pericolele asociate cu problemele de inghitire si aspiratia pulmonara. Evitati alimentele si medicamentele care sunt dificil de inghitit. Cereti ajutorul unui terapeut pentru asistenta suplimentara daca aveti tulburari de inghitire.

Specialistul poate observa problemele dumneavoastra si va va invata sa inghititi corect. Terapia poate include exercitii care vor implica pozitia corecta a limbii si gatului in timpul inghitirii. In functie de severitatea aspiratiei pulmonare, pot fi necesare diverse metode de hranire.

3. Urmati cu atentie instructiunile preoperatorii. Una dintre cele mai grave tipuri de aspiratie pulmonara apare atunci cand se aspira substante acide din stomac in gat si, apoi in plamani. Urmati cu strictete instructiunile medicului dumneavoastra, legate de consumul de alimente si lichide, inainte de a avea o interventie chirurgicala.

Tratament


Tratamentul va depinde de severitatea pneumoniei. Vi se pot recomanda antibiotice care vor trata bacteriile inhalate din cavitatea bucala. Tipul de bacterie care ar putea cauza pneumonia depinde de:

Tratamentul aditional poate include terapia cu oxigen, sau, in cazurile foarte severe, ventilatia mecanica.
Posibil sa fie nevoie sa se testeze functia inghitirii. Bolnavii care au probleme de inghitire ar trebui sa foloseasca diverse metode de hranire care vor diminua riscul aspiratiei.

Bibliografie:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21954-aspiration-pneumonia

https://emedicine.medscape.com/article/296198-overview

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470459/

https://www.healthline.com/health/aspiration-pneumonia

https://www.uptodate.com/contents/aspiration-pneumonia-in-adults


Citeste si despre:

Pneumonia la copii Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Pneumonia - tipuri si metode de tratament Pneumonia congenitala Prevenirea si tratarea pneumoniei Boala legionarilor - o forma rara si severa de pneumonie Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Bolile sistemice determinate de infectiile orale Abcesul pulmonar Bronhopneumonia Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Metaqualona Pneumonia - ghid de recuperare