Ocluzia aorto-iliaca, o boala arteriala periferica

Actualizat: 08 Februarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ocluzia aorto-iliaca


Ocluzia aorto-iliaca sau boala ocluziva aorto-iliaca este un tip particular de boala arteriala periferica. Aceasta afecteaza portiunea inferioara a aortei si arterele iliace.

Artera aorta este principala artera din organism, iar arterele iliace sunt ramurile ei inferioare, responsabile de vascularizatia membrelor inferioare si a pelvisului. Ocluzia apare prin depunerea placilor de aterom in peretii aortei si a arterelor iliace.

Consecinte asupra organismului

Aorta este cea mai mare artera din organism, avand originea in inima si coborand pana in abdomenul inferior. Pe tot acest traseu aorta emite ramuri catre organele din organism, pana cand se imparte in cele doua ramuri finale: artera iliaca stanga si artera iliaca dreapta. Arterele iliace se impart la randul lor in ramuri responsabile de vascularizarea organelor pelviene si a membrelor inferioare.

Atunci cand se acumuleaza placi de aterom la nivelul aortei, arterelor iliace sau la jonctiunea dintre acestea, diametrul arterelor scade, iar fluxul de sange scade semnificativ.

Atunci cand structruile organismului nu primesc suficient sange automat nu primesc suficient oxigen si astfel se instaleaza hipoxia (lipsa de oxigen) in tesuturi si organe.

Hipoxia severa duce la ischemie si ulterior la insuficienta de organ, ceea ce inseamna ca organul respectiv nu mai functioneaza, nu mai este hranit si practic moare. Placile de aterom responsabile de ocluzie sunt formate din resturi de celule, colesterol si alte molecule toxice organismului, fiind expresia clinica a aterosclerozei intalnita la multi pacienti.

Manifestarile clinice si severitatea afectiunii depind de locul ocluziei in acest arbore arterial. In lipsa tratamentului pot aparea complicatii serioase, amenintatoare de viata, precum:
• Amputatia de membru
Gangrena
• Insuficienta cardiaca
Infarct miocardic acut

Semne si simptome

Desi in stadii initiale simptomele pot lipsi, acestea apar pe masura agravarii leziunii si pot include:
• Disfunctie erectila
Claudicatie intermitenta: durere cu caracter de crampa musculara la nivelul membrelor inferioare, ce apare in timpul mersului si dispare in repaus
• Durere in repaus. In stadii avansate, durerea musculara apare chiar si in lipsa efortului fizic, in special noaptea cand pacientul e intins in pat
• Ulcere la nivelul membrelor inferioare

Ocluzia este de cele mai multe ori progresiva, iar simptomele se instaleaza treptat si se inrautatesc cu timpul. In unele cazuri insa ocluzia poate fi acuta, iar ischemia acuta de membru inferior reprezinta o urgenta medicala.

Semnele si simptomele unei ocluzii aorto-iliace acute sunt:
• Durere severa, de repaus, instalata brusc
• Paloarea unui membru sau segment de membru (ex: gamba este foarte palida)
• Deficit de puls. Pulsul membrului afectat este slab sau complet abolit, nu poate fi perceput la palpare
• Senzatie de rece la atingerea membrului
• Parestezii: senzatie de furnicaturi, amorteala la nivelul membrului afectat
• Paralizie: nu simtiti si nu va puteti misca membrul

Daca observati oricare dintre aceste semne, apelati la ajutor medical de urgenta.

Cauze

Ateroscleroza este afectiunea de fond ce provoaca ocluziile arteriale, inclusiv ocluzia aorto-iliaca. Din cauza cresterii semnificative a nivelului de colesterol din organism, acesta se depune sub forma de placi de aterom in peretii arteriali. Alte cauze ale unei ocluzii arteriale, mult mai rare, pot fi vasculitele inflamatorii sau iradierile locale.

Exista numerosi factori de risc ce favorizeaza instalarea aterosclerozei si astfel a ocluziilor arteriale in diferite teritorii ale corpului.

Acesti factori sunt reversibili si includ:
• Fumatul si utilizarea oricaror produse cu tutun
• Diabetul zaharat
• Hipertensiunea arteriala
• Nivelul crescut de colesterol in sange
• Obezitatea si supraponderea

Diagnostic

Daca aveti simptome specifice unei ocluzii aorto-iliace, nu ezitati si nu amanati vizita la medic. Cu cat este mai repede stabilit diagnosticul si instaurat tratamentul, cu atat prognosticul este mai bun.

Medicul va realiza anamneza, in care adreseaza intrebari specifice in legatura cu semnele si simptomele, un examen fizic si va face cateva teste paraclinice. Istoricul familial este si el important in procesul de diagnostic.

Testele paraclinice cel mai frecvent utilizate includ:

• Masurarea indexului glezna-brat. Acest indice se calculeaza pe baza tensiunii arteriale masurate la brat si respectiv la nivelul gambei, fiind un test rapid si neinvaziv, cu specificitate mare in orientarea diagnosticului. Acesta ofera medicului informatii in legatura cu eficienta cu care sangele circula in membrele inferioare

• Analize de sange complete, ce dozeaza factroii de risc pentru bolile arteriale

• Teste imagistice precum ecografia Doppler si Angio-CT realizate la nivelul membrului afectat, care identifica arterele ingustate si pun in evidenta circulatia sanguina alterata de la acel nivel

Tratament

Tratamentul ocluziei aorto-iliace depinde de factori multiplii precum severitatea afectiunii, caracterul acut sau cronic si starea generala de sanatate a pacientului. In unele cazuri, cele in stadii timpurii identificate precoce, modificarea stilului de viata si tratamentul medicamentos sunt suficiente pentru a ameliora simptomele si pentru a incetini progresia ocluziei.

Astfel, toti pacientii cu ocluzie arteriala vor primi urmatoarele recomandari:
• Medicamente antihipertensive, prescrise de catre medic, pentru a controla tensiunea arteriala
• Antiagregante plachetare, precum aspirina, esentiale pentru a diminua riscul de ocluzii arteriale
• Modificari semnificative ale dietei zilnice, cu ajutorul unui specialist dietetician
• Efort fizic adaptat nevoilor si abilitatilor fiecarui pacient. Mersul este esential pentru a permite membrelor inferioare sa isi dezvolte o oarecare adaptare la ischemie
• Tratament medicamentos simptomatic, cand este nevoie
• Statine, o clasa importanta de medicamente pentru a scadea nivelul de colesterol din sange
• Renuntatul la fumat si evitarea oricaror produse cu tutun

In cazurile severe sau pentru pacientii la care tratamentul medicamentos nu functioneaza, interventiile chirurgicale sunt linia de tratament necesara.

Cele doua proceduri principale sunt:

•  Operatia de tip by-pass arterial. Ocluzia arteriala este lasata in loc, insa medicul chirurg creeaza un nou traseu arterial pentru a sunta portiunea blocata

•  Implantarea unui stent. Acesta este un mic tub potrivit diametrului arterei ocluzate, care dilata locul ingustat si ramane implantat pentru a evita reocluzia. Se implanteaza prin proceduri minim-invazive, cu riscuri mai mici decat operatia de by-pass.

In functie de riscul operator al pacientului, anatomia arterelor si severitatea afectiunii, medicul va alege interventia optima pentru fiecare pacient.

Concluzie

Ocluzia aorto-iliaca este o patologie arteriala cauzata de ateroscleroza. Aceasta se manifesta prin semne specifice la nivelul membrelor inferioare si a organelor pelvine, structuri ce sunt supuse hipoxiei si ischemiei in urma ocluziei arteriale.

Tratamentul consta in modificari ale stilului de viata, tratament medicamentos si interventii de revascularizare, iar medicul va alege combinatia optima dintre aceste optiuni, in functie de fiecare caz. Este esential sa mergeti la medic inca de la primele simptome, pentru a evita complicatiile grave.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23562-aortoiliac-occlusive-disease


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Manifestari in cadrul sindromului de ischemie acuta periferica (SIAP) Arteriopatiile periferice Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Trombangeita obliteranta (boala Buerger) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Hipertensiunea arteriala - HTA Arteriopatia periferica cronica a membrelor inferioare (APC) – o boala aterosclerotica Cum tratam arteriopatia periferica cronica? Polineuropatia periferica