Simptome neplacute in zona genitala aparute dupa administrarea de antibiotice?

Actualizat: 11 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mult prea multe femei cunosc sentimentul atunci cand antibioticele distrug  bacteriile bune din zona vaginala:  mancarime si arsuri in zona intima,  scurgeri cu miros neplacut.....

Acum poti compensa lipsa bacteriilor benefice din vagin si reface rezervorul  prin administrare orala a doua capsule pe zi

Stim ca in mediul vaginal exista o populatie bacteriana numeroasa formata din mai multe tipuri de bacterii benefice, producatoare de acid lactic, asa numitii lactobacili. Acestia, prin prezenta si actiunile lor asigura o bariera si un ph vaginal acid, mediu in care bacteriile patogene si fungii nu se pot dezvolta. Acest echilibru este important pentru mentinerea sanatatii sistemului urogenital.

Dar acest echilibrul delicat al florei vaginale poate deveni rapid instabil, numarul de lactobacilii importanti scade si implicit functia de protectie data de acestia devine deficitara. Nu numai administrarea de antibiotice poate conduce la acest dezechilibru (disbioza) ci si alte conditii:
• modificarile hormonale (contraceptivele hormonale, sarcina sau menopauza)
• folosirea contraceptivelor locale sau dispozitivelor intrauterine
• stresul,
• imunitatea redusa ,
• igiena intima
• folosirea frecventa a absorbantelor
• utilizarea detergentilor puternici pentru spalarea lenjeriei intime;

Drept urmare a acestui dezechilibru, bacteriile si ciupercile daunatoare, patogene, precum Escherichia coli, Gardnerella vaginalis sau Candida albicans, se pot multiplica cu usurinta si favorizeaza aparitia efectelor nepalcute în zona intima. Una din doua femei se lupta in mod repetat cu mancarime, arsuri, roseata si scurgeri vaginale de culoare alb-cenusie pana la galbui, mirositoare.

Infectiile cu microorganisme daunatoare, cum ar fi vaginoza bacteriana, sunt intotdeauna tratate cu antibiotice - dar acest lucru nu ucide doar germenii daunatori, ci si lactobacilii ramasi.

Nu e de mirare, asadar, ca numeroase femei trebuie sa se lupte cu probleme persistente recurente, ceea ce le afecteaza calitatea vietii.

Flora vaginala afectata = Mergeti la medic!

Este important sa va adresati medicului in cazul aparitiei acestor simptome, sa confirmati diagnosticul (de exemplu, prin intermediul unui frotiu vaginal) si sa cautati un tratament adecvat pentru a reface flora vaginala cat mai repede posibil.

Tratamentul in timp util a lipsei de lactobacili in vagin si suplimentarea florei vaginale, in consultare cu medicul ginecolog, este deosebit de important mai ales in timpul sarcinii, deoarece infectiile cu germeni nocivi pot conduce la un risc crescut de travaliu prematur sau complicatii ale sarcinii.

Pentru refacerea echilibrului se administreaza produse care contin combinatii de lactobacili, fie prin administrare locala fie orala .

De ce administrarea orala functioneaza si in cazul bacteriilor din flora vaginala?

Sanatatea vaginala incepe si in intestin: inca de la inceputul vietii, absorbtia bacteriilor prin cavitatea bucala si intestin este calea naturala prin care bacteriile benefice ajung si colonizeaza zona vaginala. Intestinul reprezinta un rezervor important si este demonstrat* ca, administrarea orala de lactobacili este eficienta in popularea florei vaginala. Dar nu orice tip de lactobacil poate fi administrat oral ci doar cele care supravieuiesc aciditatii gastrice si sucurilor digestive, astfel incat acestea sa poata ajunge vaginal via rect si zona perineala. Totodata aceste tipuri de lactobacili trebuie sa fie capabile sa colonizeze si sa se inmulteasca in zona vaginala. Mai multe detalii gasiti si aici


De ce este avantajoasa administrarea orala?
• simpla, igienica, nu pateaza lenjeria,
• nu necesita repaus in pozitie culcata post administrare,
• poate fi administrat la orice varsta, in orice perioada, practic fara restrictii
• posibila si in timpul perioadei menstruale, sarcinii, alaptarii
• fara legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit
• nu interfereaza cu administrarea locala vaginala a altor produse
Acum poti compensa lipsa lactobacililor din vagin si reface rezervorul prin administrare orala a doua capsule pe zi!

Astarte este un produs brevetat care contine o combinatie de lactobacili, specific selectionati, administrati oral pentru refacerea si mentinerea echilibrului florei vaginale si intestinale.
In 2019 Astarte a fost desemnat castigator al categoriei Produsul probiotic al anului de catre Nutra Ingredients Awards.

Care au fost motivele care au condus la aceasta performanta?

1. Compozitia unica, specific selectionata de catre o echipa de medici ginecologi si microbiologi din Austria: 4 tipuri de lactobacili cu influenta particulara asupra sanatatii florei vaginale

2.Testarea produsului in numeroase studii clinice - femei cu varste si afectiuni diferite : de ex echilibrul florei perturbat datorita menopauzei, infectiei din timpul sarcinii, tratamentului chimioterapeutic

3.Administrarea Orala - Datorita selectionarii acelor lactobacili puternici care nu numai ca pot supravietui trecerii prin stomac si sucurilor digestive, dar pot, de asemenea, sa colonizeze si sa se multiplice in vagin,


Astarte este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii adresati-va medicului sau farmacistului.

Referinte - Kaufmann U, Domig KJ, et al . Ability of an orally administered lactobacilli preparation to improve the quality of the neovaginal microflora in male to female transsexual women. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014; 172: 102-105 ,

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

De ce apare pofta de dulciuri dupa masa? Abcesul intra-abdominal: semne si simptome Cauzele aparitiei atacurilor de panica 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Cauzele sangerarilor anormale care apar intre ciclurile menstruale Complicatiile care pot aparea in cazul sinuzitei tratate incorect Este zona zoster contagioasa? Care sunt complicatiile acestei afectiuni?