Ne protejeaza circumcizia de bolile cu transmitere sexuala?

Publicat: 22 Martie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
O echipa de cercetatori si a propus sa demonstreze daca barbatii circumcisi in copilarie sunt mai protejati de bolile cu transmitere sexuala (BTS) decat barbatii necircumcisi.
Studiul a fost efectuat in Noua Zeelanda si a inclus copii de sex masculin, nascuti intre 1972 – 1973.
In total in studiu au fost inclusi 499 de barbati, dintre care 201 (40,3 la suta) au fost circumcisi pana la varsta de 3 ani.
La implinirea varstelor de 21, 26 si 32 de ani, toti barbatii care au participat la studiu, au fost consultati si au facut analize, care sa arate daca sufera sau nu de o boala cu transmitere sexuala.
La calcularea incidentei BTS, s-a tinut cont de mai multi factori:
- categorie socio – economica din care face parte;
- la ce varsta a inceput viata sexuala;
- comportament sexual.
Pana la varsta de 32 de ani, incidenta bolilor cu transmitere sexuala, altele decat HIV, era de 23,4 la suta in randul celor circumcisi si de 23,5 la suta in randul celor necircumcisi.
Cele mai comune BTS, descoperite la grupul luat in studiu, au fost infectii cu HPV (human papiloma virus), infectii cu Clamydia si infectii cu Virusuri Herpetice (herpes genital).
Concluzia studiului a fost ca circumcizia nu protejeaza barbatii de bolile cu transmitere sexuala.


Citeste si despre:

Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange) Boli cu transmitere sexuala Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Simptome ale bolilor cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Sexul oral si bolile cu transmitere sexuala Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) Depistarea precoce a bolilor Ghid al bolii inflamatorii pelviene