Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este trombembolismul pulmonar


Trombembolismul pulmonar sau embolia pulmonara reprezinta migrarea unui tromb sanguin in vasele de sange ale plamanilor. Acest fenomen are loc atunci cand un tromb din alta regiune a organismului, deseori de la nivelul membrelor inferioare sau superioare, migreaza prin sistemul venos pana ce ajunge in venele pulmonare, unde se impacteaza si blocheaza fluxul sanguin.

Embolia pulmonara restrictioneaza fluxul sanguin catre plamani, complet sau partial, astfel ca la nivel pulmonar ajunge mai putin oxigen.

In lipsa tratamentului, embolia pulmonara poate duce la leziuni cardiace si pulmonare severe, potential fatale. Aproximativ 33% dintre pacientii cu trombembolie pulmonara ajung la deces inainte de a primi diagnosticul si tratamentul corect.

Prevalenta

Embolia pulmonara este una dintre cele mai comune afectiuni cardio-vasculare din lume. Este pe locul 3 dupa infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Aproximativ 350,000 de persoane au un episod trombembolic anual.

Semne si simptome

Fiind o patologie cu potential letal, semnele si simptomele emboliei pulmonare trebuie considerate alarmante si trebuie investigate inca de la aparitie. Diagnosticul precoce si astfel si tratamentul precoce pot imbunatati semnificativ prognosticul acestor pacienti.

In functie de severitatea obstructiei, care poate fi partiala sau completa, simptomele pot varia. Majoritatea cazurilor sunt simptomatice, insa exista si exceptii.

Simptomele frecvente sunt:
• Dispnee (lipsa de aer) instalata brusc, in timpul unei activitati sau in repaus
• Durere toracica ascutita, inexplicabila, intensa, ce poate iradia catre umeri, brate, gat si mandibula. Durerea este similara durerii din infarctul miocardic.
• Tuse cu sau fara sputa sanguinolenta
• Modificari de culoare ale pielii: paloare, roseata sau cianoza (nuanta albastra)
• Palpitatii
• Transpiratii profuze
• Stare de anxietate, lesin
• Sunete expiratorii specifice de tip wheezing (suierat)

Cauze

Formarea trombozelor venoase, in alte regiuni din organism, este principala cauza a oricarui trombembolism pulmonar.

Trombii sunt cheaguri de sange ce se formeaza in interiorul unui vas, putand migra ulterior in circulatie catre alte teritorii. Trombii se formeaza de regula dupa lungi perioade de inactivitate fizica, iar migrarea lor poate fi declansata de anumiti factori sau poate fi spontana. Atunci cand trombul ajunge in vena pulmonara dreapta sau stanga, se produce trombembolismul pulmonar.

Cele mai comune cauze ale trombozelor si trombemboliei sunt:
• Lezarea unei vene, in urma unei fracturi sau in urma unei interventii chirurgicale pelvine, sau la nivelul membrelor inferioare
• Alta patologie precum bolile cardiovasculare (fibrilatia atriala, insuficienta cardiaca congestiva, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral)
• Cresterea sau descresterea nivelului de factori ai coagularii. Factorii coagularii sunt substante endogene, produse de organism, cu rol esential in procesul de coagulare si astfel in formarea trombilor. Nivele crescute ai acestor factori apar in unele tipuri de cancer sau la pacientii aflati sub tratament hormonal/contraceptiv.
Nivelurile scazute ai acestor factori apar in patologiile de coagulare, numite coagulopatii.

Pacienti la risc

Persoanele care sunt la risc de a dezvolta trombembolie pulmonara sunt:
• Pacientii cu trombi la nivelul venelor membrelor inferioare, fiind sau nu diagnosticate cu tromboza venoasa profunda
• Persoanele inactive pentru perioade lungi de timp, din cauza calatoriilor lungi, repausului prelungit la pat din diverse motive, meseriei de sofer
• Persoanele cu traumatisme recente la nivelul membrelor
• Pacientii cu varice la nivelul membrelor inferioare
• Femeile aflate sub tratament contraceptiv sau tratament hormonal de substitutie
• Fumatorii
• Pacientii cu istoric personal de infarct miocardic sau accident vascular cerebral
• Persoanele cu obezitate sau suprapondere (IMC mai mare de 25 sau 30)
• Femeile insarcinate sau care au nascut in ultimele 6 saptamani
• Pacientii care au avut montat un cateter venos central in cadrul unei spitalizari anterioare
• Pacientii cu embolie pulmonara in antecedente

Daca aveti oricare dintre acesti factori de risc, discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilitatile de reducere a riscurilor si de preventie a trombemboliei pulmonare.

Metode de diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul de trombembolie, medicul urgentist si/sau medicul cardiolog va evalua rapid simptomele si factorii de risc, dupa care va cere cateva teste paraclinice efectuate in regim de urgenta:
• Analize de sange, inclusiv a markerilor de coagulare si tromboza
• Angiografie CT: test imagistic ce vizualizeaza vasele de sange din organism, inclusiv pe cele pulmonare, si permite identificarea trombilor
• Ecografie Doppler a membrelor inferioare: identifica trombii venelor membrelor inferioare, fiind stabilita si cauza trombemboliei si cea mai probabila sursa a trombului
• Radiografie toracica

Tratament

Trombembolia pulmonara va fi tratata in spital, astfel ca orice pacient va avea nevoie de spitalizare de durata variabila, in functie de severitatea trombemboliei.

Principalul tratament al acestei patologii este tratamentul anticoagulant, combinat sau nu cu tratament trombolitic. Acesta din urma presupune administrarea de medicamente ce dizolva trombul deja format, iar tratamentul anticoagulant previne formarea altor trombi.

Tratamentul interventional sau chirurgical poate fi de asemenea recomandat in unele cazuri, pentru a restabili fluxul sanguin pulmonar.

Tratament anticoagulant

In ceea ce priveste tratamentul anticoagulant, acesta va fi prescris pe termen lung, pentru mai multe luni dupa episodul de trombembolie. Ca si in cazul oricarui tratament cronic, cel anticoagulant trebuie administrat conform recomandarilor medicului.

Exista multiple tipuri de anticoagulante, iar preparatul optim pentru fiecare caz va fi ales in functie de particularitatile pacientului. Este important sa stiti ca veti avea nevoie, cel mai probabil, de consulturi regulate si monitorizare frecventa a parametrilor de coagulare, pentru a evalua raspunsul organismului la tratament.

Dozele pot fi ajustate in functie de analizele de sange efectuate periodic.

Tratament trombolitic

Medicamentele trombolitice sau fibrinolitice sunt intotdeauna administrate in urgenta, pacientilor care au suferit trombembolie pulmonara. Acestea dizolva trombul deja format. Pacientii care primesc trombolitice trebuie monitorizati atent in sectia de terapie intensiva.

Tratament interventional

Daca trombembolia este severa, cu trombi in ambele teritorii pulmonare, aceasta devine amenintatoare de viata si necesita tratament interventional de urgenta. Tratamentul interventional este recomandat si cazurilor in care cel medicamentos nu a dat rezultate. Indepartarea trombului se poate realiza minim-invaziv cu ajutorul unui cateter sau chirurgical.

In plus fata de tratamentul medicamentos si interventional, tuturor pacientilor li se va recomanda evitarea factorilor de risc aditionali, oprirea fumatului si a anticonceptionalelor si purtarea de ciorapi compresivi. Acestia sunt utilizati speciali pentru a imbunatati fluxul sanguin la nivelul membrelor inferioare, la pacientii care au nevoie.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre tipul de ciorapi de care aveti nevoie si despre perioada de timp pentru care trebuie sa ii purtati.

Efecte adverse tratament

Intrucat tratamentul trombolitic si cel anticoagulant impiedica formarea trombilor, efectul advers este cel contrar, de aparitie a hemoragiilor. Doza medicamentelor trebuie astfel foarte bine ajustata in functie de fiecare pacient, pentru a se atinge un echilibru al coagularii.

Preventie

Modalitatile de preventie ale trombemboliei pulmonare presupun evitarea trombozelor cauzatoare.

Astfel, pentru a preveni aceasta patologie, respectati urmatoarele:
• Faceti efort fizic regulat. Asigurati-va ca va plimbati, va miscati membrele si intreg organismul din ora in ora.
• Evitati sa stati jos pentru perioade lungi de timp si purtati ciorapi compresivi pentru a va imbunatati circulatia membrelor inferioare
• Consumati multe lichide, insa limitati aportul de alcool si cofeina
• Nu fumati
• Evitati purtarea hainelor prea stramte
• Evitati supraponderea si obezitatea
• Tineti picioarele ridicate deasupra nivelului trunchiului, timp de 30 de minute pe zi
• Discutati cu medicul dumneavoastra despre factorii de risc pe care ii aveti

Concluzie

Trombembolia pulmonara poate fi o patologie amenintatoare de viata, instalandu-se atunci cand un tromb de sange migreaza dintr-o regiune a corpului catre vasele pulmonare, blocand circulatia plamanilor.

Exista cateva categorii de persoane aflate la risc, insa o mare parte dintre factorii de risc sunt modificabili si pot fi preveniti.

Apelati la ajutor medical daca aveti orice factor de risc sau daca experimentati simptome ale emboliei pulmonare.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17400-pulmonary-embolism
https://www.heart.org/en/health-topics/venous-thromboembolism/risk-factors-for-venous-thromboembolism-vte
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470215/
https://www.cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html
https://www.mdpi.com/1422-0067/24/4/3169


Citeste si despre:

Sincopa Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Ischemia arteriala periferica Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Tratamentul durerii toracice Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cardiomiopatia hipertrofica Menopauza Boala Chagas - tripanosomiaza americana Aspergiloza pulmonara 5 cauze ale aparitiei cancerului pulmonar la nefumatori