Sindromul Leigh, patologie rara a sistemului nervos central

Actualizat: 20 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este sindromul Leigh


Sindromul Leigh, numit si boala Leigh este o patologie genetica rara ce afecteaza sistemul nervos central. Un nou-nascut cu boala Leigh pare sanatos la nastere, insa cu timpul sistemul nervos central se degradeaza sau degenereaza. Simptomele tind sa apara intre varsta de 3 luni si 2 ani. Sindromul Leigh face parte din categoria de boli mitocondriale.

Mitocondriile reprezinta structuri regasite in fiecare celula din organism cu rol in producerea de energie necesara acestuia. Bolile mitocondriale apar atunci cand mitocondriile nu functioneaza corect si nu isi indeplinesc rolul.

Apare moartea celulara inclusiv la nivelul sistemului nervos central: creier, nervi si maduva spinarii.

Tipuri de sindrom

Exista 3 tipuri principale de sindrom Leigh in functie de momentul debutului simptomelor.

Acestea sunt:
• Sindromul Leigh cu debut infantil. Cea mai comuna forma de boala Leigh, in acest tip simptomele apar inainte de varsta de 2 ani si afecteaza fetele si baietii in mod egal
• Sindromul Leigh cu debut tardiv. Simptomele apar in adolescenta sau chiar la varsta adulta, fiind o forma mai rara. Acest tip afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile, iar boala progreseaza mai lent decat tipul infantil.
• Sindromul Leigh-like: pacientii au semne si simptome specifice Leigh, insa testele paraclinice nu pot confirma sindromul

Prevalenta

Tipul clasic de sindrom Leigh cu debut infantil afecteaza aproximativ 1 din 40.000 de nou-nascuti la nivel mondial, nefiind clara o distributie geografica specifica. Celelalte tipuri sunt mult mai rare.

Cauze

Cercetatorii au identificat mutatii genetice in mai mult de 75 de gene ce pot cauza sindrom Leigh.

Aceste mutatii altereaza abilitatea organismului de a produce energie. Factorul genetic este important, intrucat 8 din 10 copii cu sindrom Leigh mostenesc gena mutanta cauzatoare prin una dintre urmatoarele metode:
• Model de transmitere autosomal recisiv. Un copil mosteneste aceeasi gena mutanta de la fiecare parinte. Parintii sunt purtatori ai genelor, insa acestia nu au boala.
• Model de transmitere recisiv X-linkat. Mutatia genetica apare la nivelul unui cromozom X, sansele de boala fiind de 100% pentru copiii de sex masculin. Fetele pot deveni la randul lor purtatoare si pot transmite mutatia mai departe.

Cea mai comuna gena mutanta este MT-ATP6, iar prin mutatia acesteia nu se mai produce ATP (forma de energie a celulelor).

Semne si simptome

Simptomele sindromului Leigh apar in mod tipic in primii 2 ani de viata a copilului.

Nou-nascutii tind sa indeplineasca anumite abilitati precum mentinerea capului, insa apoi incepe o regresie progresiva si se instaleaza intarzierile de dezvoltare psiho-motorie.

Semnele sindromului Leigh infantil sunt :
• Dificultati de inghitire (disfagie), abilitati slabe de supt si de alimentare
• Diaree, varsaturi
Hipotonie (tonus mscular scazut)
• Iritabilitate si plans cronic
• Control slab al pozitiei capului si al reflexelor

Alte simptome pot aparea pe parcursul evolutiei bolii. Acestea apar si in cazurile de sindrom Leigh cu debut tardiv:
• Dementa
• Probleme de echilibru si de miscare
Dizartrie
• Distonie (contractii musculare involuntare)
• Spasme musculare sau spasticitate
Paralizie partiala
• Neuropatie periferica
• Convulsii
• Crestere incetinita, tulburari de statura

Sindromul Leigh se poate manifesta si prin probleme de vedere, intrucat afecteaza nervii optici si oculari. Problemele ce pot aparea includ:
Strabism
• Atrofie optica: deteriorarea nervului optic
• Slabiciune a muschilor oculari sau paralizie
Nistagmus: miscari involuntare ale ochilor
• Tulburari de vedere pana la orbire
Daltonism in cazul adultilor

Riscuri si complicatii

Sindromul Leigh poate conduce la o acumulare de acid lactic in circulatia sanguina a copilului, cauzand acidoza lactica.

Acidul lactic este substanta produsa atunci cand celulele nu au suficient oxigen pentru a-si desfasura metabolismul. Acidoza lactica reprezinta o consecinta severa intrucat poate induce complicatii precum:
• Dispnee (lipsa de aer), apnee (pauze de respiratie), hiperventilatie (respiratie rapida) sau alte probleme de respiratie
• Cardiomiopatie hipertrofica sau alte patologii cardiace
• Afectare renala pana la insuficienta renala

Diagnostic

Medicul neonatolog, medicul pediatru si medicul genetician lucreaza de regula impreuna pentru a stabili diagnosticul de sindrom Leigh si pentru a alcatui planul de tratament.

Odata suspicionat acest sindrom pe baza semnelor si simptomelor specifice, medicul va face cateva teste paraclinice. Cele mai frecvent utilizate teste pentru a confirma diagnosticul includ:
• Analize de sange: masurarea nivelului acidului lactic, a gazelor sanguine, enzime specifice ce indica prezenta patologiei
• Teste imagistice precum RMN cerebral, pentru a identifica regiunile distruse din tesutul cerebral
• Teste genetice: un tip special de analize sanguine ce determina care este gena mutanta. Astfel se pot identifica mutatiile specifice sindromului Leigh

Tratament

Sindromul Leigh nu are un tratament specific si din pacate nu exista inca un tratament curativ. Fiind vorba de o boala genetica, genele mutante nu pot fi readuse la normal. Tratamentele disponibile se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii, insa niciun tratament nu poate prelungi durata de viata a copilului.

Medicii pot prescrie tratament medicamentos ce include acid citric si bicarbonat de sodiu pentru a trata acidoza lactica, precum si injectii cu Vitamina B1 sau Tiamina pentru a incetini progresia bolii.

Copiii ce au anumite defecte enzimatice pot beneficia in urma unei diete sarace in carbohidrati si bogata in grasimi. Se pot instala tuburi de hranire artificiala pentru copiii ce nu se pot alimenta corespunzator.

Rolul parintilor si a ingrijitorilor este foarte important in ceea ce priveste ingrijirea unui copil cu sindrom Leigh.

Riscul de depresie si anxietate a acestora este insa mare, intrucat procesul poate fi dureros si anevoios. Iata ce puteti face pentru a va pastra sanatatea in timp ce aveti grija de un copil cu un sindrom genetic:
• Gasiti metode sanatoase de a va ameliora stresul si bazati-va pe prieteni si persoanele dragi
• Alaturati-va grupurilor de suport online si fizice
• Invatati cat mai multe despre patologia copilului
• Gasiti medici si centre de ingrijire profesioniste, in care sa aveti incredere
• Apelati la un psihoterapeut

Preventie

Daca aveti un copil cu sindrom Leigh, un test genetic facut de catre dumneavoastra si partener va poate spune daca genele mutante sunt prezente si in cazul vostru.

Astfel puteti lua legatura cu un medic genetician si puteti lua decizii cu privire la alte eventuale sarcini viitoare. Aceste teste genetice pot fi realizate si inainte de conceperea unui copil, insa nu sunt intotdeauna justificate.

Prognostic

Multi copii cu sindrom Leigh decedeaza pana la varsta de 3 ani, cel mai frecvent prin insuficienta respiratorie. Pacientii cu sindrom Leigh cu debutiv tardiv pot supravietui pana la varsta de 50 de ani. Prognosticul este din pacate nefavorabil, boala fiind letala mai devreme sau mai tarziu.

Concluzie

Sindromul sau boala Leigh este o patologie genetica ce afecteaza sistemul nervos central si devine letala in toate cazurile. Simptomele debuteaza cel mai adesea inainte de varsta de 2 ani si diagnosticul se stabileste destul de usor cu ajutorul unei echipe medicale multidisciplinare. Fiind o boala genetica, prognosticul este nefavorabil.

Bibliografie
https://medlineplus.gov/genetics/condition/leigh-syndrome/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6037-leigh-syndrome-leighs-disease


Citeste si despre:

Miscari involuntare: tremorul Neuromielita optica Neuroborelioza, complicatie a bolii Lyme Polineuropatia cronica inflamatorie Reumatismul articular acut Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Neurofibromatoza - diagnostic, tipologie, tratament Tipuri de neurofibromatoza Abuzul de narcotice Histoplasmoza pulmonara Retinoblastomul