Diabetul zaharat creste riscul aparitiei bolii Alzheimer

Publicat: 11 Aprilie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un nou studiu desfasurat in Suedia, arata ca un raspuns slab la insulina (principala caracteristica a diabetului zaharat) creste riscul aparitiei bolii Alzheimer.
Studiul de fata este cu atat mai important, cu cat numarul bolnavilor de diabet este in continua crestere.
In acest studiu au fost inclusi 2269 de barbati, care pana la data inceperii studiului implinisera varsta de 50 ani.
La finalul studiului s-au obtinut urmatoarele date:
- un raspuns slab la insulina, creste de 1,5 ori riscul de a dezvolta Alzheimer;
- legatura intre un raspuns slab la insulina si Alzheimer, este mai puternica la barbatii care nu sunt purtatori ai genei APOE4 (gena care favorizeaza aparitia bolii Alzheimer);
- o toleranta limitata la glucoza, creste riscul aparitiei dementei vasculare, dar nu si a bolii Alzheimer.
Concluzia studiului, a fost ca un raspuns limitat sau neadecvat la insulina, in preajma varstei de 45 – 50 ani, se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta peste 30 - 35 de ani boala Alzheimer.
Aceasta arata existenta unei legaturi intre metabolismul insulinei si patogenia bolii Alzheimer.


Citeste si despre:

Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Bolile cronice 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului Alzheimer Impactul bolilor mitocondriale Exista o legatura intre infectia cu SARS-CoV-2 si riscul de dementa? #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Hipotiroidismul Este reala dependenta de dulciuri? Terapia de substitutie hormonala
Cere sfatul medicului ×