Ziua Mondiala a Astmului 2010

Actualizat: 04 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ziua Mondiala a Astmului 2010 este un eveniment organizat si sponsorizat de Global Initiative for Asthma (GINA). Anul acesta se celebreaza pe 4 mai si are ca obiectiv cresterea gradului de constientizare a impactului astmului bronsic si imbunatatirea serviciilor medicale legate de aceasta afectiune la nivel mondial. in plus, Forumul International al Societatilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plamanului, in semn de recunoastere a faptului ca sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera in fiecare an de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate si prevenite.

Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si reprezentant al GINA pentru Romania declara: "Scopul acestui An al Plamanului este sa modifice modul in care oamenii se gandesc la plamanii lor. Dat fiindca sunt sute de milioane de oameni din intreaga lume care sufera in fiecare an de boli respiratorii, este vitala cresterea importantei sanatatii plamanului."

Tema de anul acesta este "iti poti controla astmul". Este o continuare a temei introduse in 2007, un mesaj pozitiv, care insista permanent asupra faptului ca astmul este o afectiune care poate fi controlata. Controlul astmului este o necesitate si ghidurile terapeutice reitereaza aceasta idee, la fiecare actualizare. in plus, campania de anul acesta isi propune sa lanseze o invitatie tuturor factorilor de decizie din domeniul sanitar – guverne, departamente de sanatate publica si cadre medicale – sa contribuie in mod activ la imbunatatirea controlului astmului si sa reduca nivelul spitalizarilor prin astm cu 50% pana in 2015.

"Atunci cand astmul este tratat in mod corect, vorbim despre un control al bolii. Marea majoritate a pacientilor pot atinge acest obiectiv. Marea majoritate a pacientilor cu astm bronsic pot fi controlati.", afirma Prof. Dr. Florin Mihaltan.


O persoana cu astm controlat este o persoana care:

• Prezinta simptome minime (sau chiar niciun simptom).
• Nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor.
• Nu foloseste deloc (sau foloseste foarte rar) medicatia de salvare.
• Poate sa faca efort fizic ca si o persoana obisnuita, fara limitari ale activitatilor fizice.
• Are functia pulmonara normala (sau aproape normala) (masurata prin probe specifice).
• Nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).

Obtinerea si mentinerea controlului in astm sunt obiectivele cuprinse in strategia globala a GINA - Global Strategy for Asthma Management and Prevention. Aceasta strategie implica patru componente esentiale, aflate in stransa corelatie:
• Dezvoltarea parteneriatului pacient/medic.
• Identificarea si reducerea expunerii la factorii de risc.
• Diagnosticul, tratarea si monitorizarea astmului.
• Rezolvarea exacerbarilor astmatice.

Prof. Dr. Florin Mihaltan: "Conform acestei strategii terapeutice, abordarea astmului se face in trepte. Medicatia se maximizeaza – step-up – cand astmul nu este controlat si se reduce gradat – step-down, dupa ce se obtine si se mentine pentru o perioada de timp nivelul maxim posibil de control."

Prima celebrare a Zilei Mondiale a Astmului a avut loc in 1998, in paralel cu Prima Conferinta Mondiala legata de Astm, care a avut loc la Barcelona, Spania. A fost un eveniment marcat prin diverse activitati in peste 35 de tari. De atunci, participarea a devenit tot mai reprezentativa, iar Ziua Mondiala a Astmului a devenit cel mai important eveniment educational prin care se incearca cresterea constientizarii la nivelul publicului general al impactului si consecintelor astmului.

Prof. Dr. Florin Mihaltan: "Anul acesta in Romania Ziua Mondiala a Astmului va fi marcata in premiera printr-un eveniment extins la nivel national. Societatea Romana de Pneumologie va desfasura o ampla campanie de informare a publicului in legatura cu astmul bronsic."

Campania va cuprinde patru centre urbane: Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Timp de o saptamana, persoanele interesate sa afle mai multe despre astmul bronsic vor avea acces la informatii prin intermediul unei campanii directe, la nivel stradal, prin intermediul presei, dar si prin mijloace moderne de comunicare. Blogul www.campanieastm.ro va sta la dispozitie celor interesati pana la sfarsitul lunii iunie.

In plus, pe lhnga accesul la informatie, persoanele interesate si care prezinta simptome respiratorii sugestive pentru astm vor avea posibilitatea sa se testeze gratuit, intre 3 si 7 mai in cabinetele medicilor care au raspuns acestei initiative de educatie medicala. "Testarea este o manevra extrem de simpla, care nu doare, nu presupune efort, nu necesita mult timp, iar rezultatul se da pe loc. Se numeste spirometrie si vine din limba greaca: "spiro" inseamna aer si "metros" – a masura. Spirometria este asadar o metoda prin care putem sa masuram cat aer circula prin plamanii nostri." adauga Prof. Dr. Florin Mihaltan.

"Si daca in timpul saptamanii nu vor gasi timpul necesar, pot participa sambata, 8 mai la campania in aer liber din cele 4 orase amintite, incepand cu ora 10.00. Pana la ora 18.00, toti cei interesati sa isi masoare gratuit functia pulmonara si sa afle cat de bine respira plamanii lor sunt asteptati in Parcul Tineretului (Bucuresti), Parcul Copou (Iasi), Parcul Operei (Timisoara) sau Piata Avram Iancu (Cluj). Ii asteptam pe toti cei care inteleg ca "respiratia este prima si cea mai naturala miscare", afirma Prof. Dr. Florin Mihaltan.


Citeste si despre:

Ziua Mondiala a Spirometriei 2012 sarbatorita in Romania Osteoporoza, o problema majora de sanatate Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva Astmul afecteaza din ce in ce mai multi oameni, dar poate fi controlat Astm Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care trebuie sa le cunoastem cu totii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Bolile determinate de mediu Exacerbarile astmului Intoleranta si alergiile la alcool Mahmureala Consumul de alcool si diabetul zaharat Alcoolul, 'alimentul' toxic Gastrita acuta