Un studiu american a descoperit ca vitamina C care se gaseste in fructe si acizii grasi omega 3 din peste pot combate astmul la adolescenti.
Cercetatorii de la universitatea din Boston sustin ca adolescentii care consumau cele mai putine fructe, vitamina C si acizi grasi omega 3, prezentau o scadere a functionalitatii pulmonare si un numar mult mai mare de probleme respiratorii decat cei cu un consum normal. Desi nu se cunoaste cauza exacta care provoaca astmul, doctorii stiu ca la baza dezvoltarii astmului sta inflamarea cailor respiratorii. Astfel tratamentele de prevenire a astmului au ca tinta reducerea acestor inflamatii.
Studiul s-a desfasurat pe un lot de 2000 de elevi aflati in ultimul an de liceu. In decursul unui an, elevii au fost intrebati despre obiceiurile lor alimentare, despre starea generala de sanatate, despre problemele respiratorii si, de asemenea, acestora le-au fost testate functiile plamanilor. O treime dintre elevi erau supraponderali, aproximativ trei sferturi nu luau suplimente de multivitamine si un sfert dintre ei erau fumatori.
O mare parte dintre elevii participanti la studiu aveau un regim alimentar deficitar in ceea ce priveste consumul de fructe, legume, vitaminele A si E, beta-caroten si acizi grasi omega 3. Un procent de 86% nu consumau cantinatea zilnica necesara de fructe si legume.
De asemenea cercetatorii au descoperit ca un consum mai mic de un sfer din aportul zilnic necesar de fructe si legume a dus la scaderea capacitatii pulmonare de functionare. Un aport scazut de vitamina E - mai putin de 5.2 miligrame zilnic - a fost asociat cu un risc ridicat de instalare a astmului. De asemenea, un aport scazut de acizi grasi omega 3 - mai putin de 22 de miligrame zilnic - a fost asociat cu un risc crescut de instalare a bronsitei cronice sau acute, respiratie ingreunata sau astm.