Cheilita actinica, patologie precanceroasa a buzelor

Actualizat: 13 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este cheilita actinica


Cheilita actinica reprezinta o patologie a buzelor caracterizata prin aparitia unor regiuni decolorate, aspre, exfoliative si uscate la nivelul buzelor. Aceasta afectiune este asociata in principal cu expunerea cronica la soare si este considerata o conditie precanceroasa, intrucat deseori cancerul de buze survine dupa aceasta.

Cum se manifesta

Alte denumiri pentru cheilita actinica sunt cheiloza actinica, buza de fermier, buza de marinar, cheilita solara si cheiloza solara.

Termenul de cheilita inseamna ,,inflamatia buzei’’. Cheilita actinica este de fapt o forma a keratozei actinice, o patologie precanceroasa caracterizata prin macule si papule ce pot aparea oriunde pe suprafata corpului, nu doar pe buza.

Orice forma de astfel de keratoza actinica, inclusiv cheilita actinica, poate evolua spre carcinom scuamos, o forma de cancer de piele.

Prevalenta

Oricine poate dezvolta cheilita actinica, insa exista cateva categorii de persoane la care aceasta apare mai frecvent.

Persoanele la care se intalneste mai des acest diagnostic sunt:

• Persoanele cu piele deschisa la culoare, fiind mai sensibili la razele soarelui

• Barbatii, intrucat acestia petrec mai mult timp afara, expusi la soare, fara sa utilizeze produse de protectie solara

• Persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cu expunere indelungata la soare de-a lungul anilor

• Persoanele care lucreaza afara, precum marinarii, fermierii, salvamarii, muncitorii din constructie

• Persoanele ce locuiesc mai aproape de ecuator sau la altitudini mari, unde soarele este mai puternic

• Persoanele cu pigmentare anormala a pielii, precum albinismul

Cauze

Cheilita actinica este cauzata de expunerea excesiva la soare sau la alte surse directe de raze UV, precum aparatele de bronzare artificiala tip solar sau lumina UV artificiala utilizata in unele proceduri.

Buzele sunt cel putin la fel de sensibile ca si pielea de pe fata si corp, la razele soarelui, la multi pacienti fiind chiar mai sensibile. Pielea subtire de pe suprafata buzelor contine mai putin pigment decat restul pielii, astfel ca este aproape lipsita de protectie naturala.

Razele UV produc leziuni celulare ireversibile, ceea ce duce in timp la inflamatie (cheilita) si la modificarea structurii moleculare pana la instalarea cancerului. Astfel limitarea expunerii si folosirea produselor cu protectie solara sunt esentiale si pentru buze, nu doar pentru piele.

Semne si simptome

Cheilita actinica poate afecta una sau ambele buze, iar simptomele si semnele se vor manifesta in functie de localizarea inflamatiei. Pacientii pot observa ca una sau ambele buze au devenit:

Crapate tot timpul
• Uscate, care se descuameaza usor, in ciuda folosirii produselor hidratante
• Discolorate (aparitia de regiuni albicioase, galbui, mai inchise sau mai deschise la culoare decat restul buzei)
• Cu pliuri anormale
• Tumefiate, usor dureroase
• Subtiri si mai fragile decat inainte

Mai poate aparea uneori estomparea liniei de contur a buzelor, ce separa buza de restul pielii. Pacientele de sex feminin raporteaza deseori dificultatea de a aplica rujul, din cauza stergerii conturului.

Desi cheilita actinica este de regula nedureroasa, pot aparea simptome precum:

• Senzatie de arsura locala
• Amortire
• Durere pulsatila
• Rigiditate
• Durere la atingere, in timpul meselor, in timpul unui sarut

Diagnostic

Daca experimentati simptome ale cheilitei actinice, discutati cu medicul dumneavoastra. Desi cheilita nu este intotdeauna cauza unor buze cu structura modificata, este esential sa investigati aceasta afectiune, fiind precanceroasa. Medicul va inspecta buzele, va va pune cateva intrebari cu privire la simptome si va lua in considerare efectuarea unei biopsii.

Este important ca medicul sa afle informatii despre timpul petrecut afara, expunerea zilnica la soare, folosirea produselor de protectie solara si istoricul personal sau familial de cancer de piele sau alt tip.

Biopsia reprezinta prelevarea unei mici portiuni de tesut de pe suprafata buzei, care va fi ulterior analizat la microscop.

Medicul va lua in considerare urmatoarele diagnostice, in fata unui pacient cu tabloul clinic al cheilitei:

• Cheilita simpla (inflamatie care nu este precanceroasa)
• Cheilita actinica
Carcinomul scuamos
• Alte patologii dermatologice

Tratament

Daca este confirmat diagnosticul, cheilita actinica trebuie intotdeauna tratata, din cauza riscului de malignizare a acesteia. Medicul dermatolog este cel care poate recomanda tratamentul optim pentru acesti pacienti.

In functie de severitatea cheilitei actinice si a starii generale de sanatate, medicul va prescrie tratament care va reduce riscul de malignizare si astfel transformare in carcinoma scuamos.

Optiunile de tratament includ:

• Creme cu ingrediente precum retinoizii
Crioterapia, o terapie ce utilizeaza temperaturi foarte joase pentru a ingheata si astfel distruge celulele anormale
• Electrocauterizarea, ce utilizeaza caldura unui curent electric fin pentru a distruge celulele anormale
Ablatia cu laser, ce utilizeaza lumina laser pentru a distruge celulele anormale
• Terapia fotodinamica, ce utilizeaza lumina
• Vermilionectomia, o interventie chirurgicala ce indeparteaza o parte din buza inferioara

Preventie

Cea mai buna modalitate de a preveni cheilita actinica, si astfel si un eventual cancer de buza, este prin protectia buzelor impotriva razelor UV, pe tot parcursul anului.

Protectia solara trebuie asigurata zilnic, indiferent de vremea de afara si indiferent de anotimp. Pentru o preventie cat mai buna, tineti cont de urmatoarele:

• Aplicati balsam de buze cu protectie solara zilnic, de multiple ori pe zi
• Limitati timpul petrecut in soare, in special la orele de varf si in anotimpul cald
• Purtati palarii cu bor larg, care sa va acopere intreaga fata, inclusiv buzele
• Aplicati crema cu protectie solara si pe buze, nu doar pe fata

De asemenea, pentru preventia cancerului scuamos, mergeti la medic atunci cand apar primele simptome ale cheilitei.

Daca cheilita actinica este confirmata, urmati tratamentul recomandat de medic si mergeti ulterior la controale regulate, pentru a identifica din timp orice modificare si semn al unui eventual cancer.

Majoritatea medicilor dermatologi recomanda consulturi anuale pentru acesti pacienti.

Pacientii fumatori ar trebui sa renunte la fumat, pentru a-si grabi vindecarea cheilitei actinice si a reduce astfel riscul de carcinom scuamos.

Prognostic

Prognosticul pacientilor cu cheilita actinica depinde de severitatea acesteia si de modalitatile in care pacientii se ingrijesc ulterior.

Prin evitarea expunerii la soare si respectarea tratamentului, prognosticul poate fi unul bun, fara aparitia carcinomului scuamos.

Expunerea continua la soare creste insa riscul de cancer, chiar daca tratamentul pentru cheilita actinica a fost urmat. Carcinomul apare in pana la 10% din cazuri si se poate raspandi si in alte regiuni din corp, dupa debutul la nivelul buzei.

Concluzie

Cheilita actinica este o afectiune din sfera dermatologica ce afecteaza buzele, putand evolua usor catre cancer de buze.

Simptomele sunt relativ specifice si trebuie investigate intotdeauna cu ajutorul medicului dermatolog.

Prin limitarea expunerii la soare, pacientii isi pot imbunatati semnificativ prognosticul.

Bibliografie
https://www.webmd.com/oral-health/what-is-actinic-cheilitis
https://www.verywellhealth.com/actinic-cheilitis-lip-7479627


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Keratoza actinica Keratoza actinica sau solara - factori de risc, simptome, tratament si preventie Semne ale cancerului cavitatii bucale ce nu trebuie ignorate Histerectomia De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara Metode de screening ale cancerului bucal Expunerea la soare: mit si adevar Rolul pe care il are soarele in sanatatea organismului Atentie cat timp petreceti la soare. Acesta poate provoca boli grave