Pui miere in ceaiul fierbinte? Iata cat de toxic este

Publicat: 20 Noiembrie 2017 | Actualizat: 01 Februarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Fructoza, glucoza si zaharoza sunt cei mai importanti nutrienti alimentari ai albinelor si constituie componenta mierii.

Consumul de miere de albine prezinta foarte multe beneficii pentru sanatatea unei persoane. In primul rand, mierea trateaza si previne aparitia obezitatii, iar inlocuirea zaharului cu mierea contribuie si la prevenirea cariilor dentare.

Mai mult, consumul de miere este foarte bun in cazul menopauzei premature, al osteoporozei, laringitelor, amigdalitelor, racelilor si bronsitelor.

Mierea este folosita de cele mai multe ori ca indulcitor, insa ea este si un medicament natural, menit sa ajute la vindecarea unui numar mare de afectiuni.

Este foarte buna, spre exemplu, pentru reglarea activitatii principalelor glande din corp si pentru mentinerea echilibrului endocrin.

Totodata, mierea de albine este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii. Ajuta tranzitul intestinal si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.

Dar, pentru a fi benefica sanatatii, mierea trebuie consumata corect. De exemplu, daca mierea este adaugata in lichide care depasesc temperatura de 40 de grade Celsius, aceasta poate sa devina toxica, facandu-ne altfel mai mult rau decat bine.

Concret, una dintre deosebirile esentiale dintre mierea de albine si zaharul comercial consta in continutul ridicat in minerale, vitamine si enzime active ale acesteia.

Enzimele si vitaminele C si B1 sunt distruse la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius, astfel ca mierea de albine isi pierde majoritatea nutrientilor la temperaturi mari.

Mai mult, mierea de albine contine cantitati minime de HMF – hidroximetilfurfural, o aldehida care apare prin deshidratarea unor zaharuri si a carei concentratie creste la o temperatura mai mare de 40 grade.

In concluzie, mierea de albine nu trebuie adaugata in ceaiul fierbinte, deoarece se descarca compusul toxic numit HMF.

Cum se formeaza HMF-ul

Daca mierea devine toxica la anumite temperaturi, atunci trebuie sa vedem ce se intampla cu aceste zaharuri atunci cand sunt supuse unor temperaturi inalte.

Practic, pot aparea doua fenomene de transformare ale acestora: procesul de rumenire – reactia dintre aminoacizi si zahar – si procesul de caramelizare, care presupune transformarea sau descompunerea termica a compusilor care implica schimbarea simultana, ireversibila a compozitiei chimice si a fazei fizice a compusului, in conditii de temperaturi inalte si fara aer.

Ambele procedee duc la formarea HMF-ului, un compus daunator sanatatii.

Totodata, o cantitate mare de HMF poate sa arate prezenta unor zaharuri adaugate in miere sau a unui tratament termic excesiv la care mierea a fost supusa. De aceea, pe miere se efectueaza tot felul de teste pentru a se verifica daca este sau nu contrafacuta.

Cu cat se gaseste o cantitate mai mare de HMF, cu atat mai mult zahar este adaugat in ea.

In concluzie, nu neaparat HMF–ul din miere, cat faptul ca, odata incalzita la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, enzimele din miere se distrug. In felul acesta, marea majoritate a beneficiilor curative si terapeutice ale mierii se pierd.


Email

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

MedLife anunta noi concluzii in primul studiu privind imunizarea post-vaccin

STUDIU. Persoanele care poarta ochelari sunt mai putin expusi la COVID-19

Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis

Intarzierea vaccinarii populatiei ar putea duce la aparitia altor tulpini de coronavirus

STUDIU. Reactiile adverse severe la vaccinurile anti-COVID sunt rare

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic

Caror pacienti li se recomanda examinarea Computer Tomograf (CT) dupa infectia COVID-19?

Vaccinul Pfizer urmeaza sa fie testat si in randul femeilor insarcinate

MedLife anunta noi rezultate ale studiului de secventiere a virusului SARS-CoV-2

Ne mai vaccinam daca am avut COVID-19? Ce spune Ministerul Sanatatii