Tu stii ce consumi? Dragos Patraru expune chinul de neimaginat prin care trec puii de carne din Romania

Actualizat: 11 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

-Dragos Patraru expune  cosmarul pe care il traiesc puii din Romania, facand apel la compasiunea si ratiunea oamenilor-

Puii crescuti pentru carne, numiti si broiler, sunt cele mai exploatate animale de pe pamant. Cei mai multi dintre puii crescuti industrial pentru carne apartin raselor cu crestere rapida.
Acesti pui sunt captivi intr-un film ce pare ireal, din cauza predispozitiei genetice care ii poate supune inca din prima zi de viata la numeroase afectiuni care ii imobilizeaza, facand fiecare respiratie un chin.

Avand in vedere ingrijorarile tot mai mari legate de bunastarea animalelor/pasarilor si starea lor de sanatate, un videoclip recent creat de Asociatia F.R.E.E. in colaborare cu Dragos Patraru, pune in prim-plan problemele de sanatate si bunastare cu care se confrunta puii de carne proveniti din rase cu crestere rapida.

IN URMA UNOR INVESTIGATII RECENTE IN UNA DINTRE CELE MAI MARI FERME DE PUI BROILER DIN ROMANIA, AM REUSIT SA SURPRINDEM REALITATEA PE CARE O TRAIESC ACESTIA INCA DIN PRIMA ZI DE VIATA.

Puii care apartin raselor cu crestere rapida sunt folositi cel mai des in industria avicola pentru a satisface cererea rapida a consumatorilor, confruntandu-se cu probleme de sanatate la nivelul picioarelor, dificultati respiratorii si probleme cardiace care sunt adesea asociate cu ritmul lor anormal de crestere. 

Asociatia F.R.E.E. si numeroase organizatii pentru bunastarea animalelor, sustin ca exista dovezi stiintifice coplesitoare din care reiese ca actualii pui de carne, crescuti in mod conventional, sufera in mod inutil din cauza unor factori genetici si de mediu.

Din cauza ritmului anormal de crestere, puii sunt predisupusi la afectiuni precum ascita sau sindromul mortii subite, care le cauzeaza moartea prematura.

In prezent, organizatiile pentru bunastarea animalelor recomanda asumarea Angajamentului European pentru Pui de catre companiile din HoReCa care comercializeaza carne de pui, pentru a imbunatati progresiv standardele minime de bunastare, schimband aceste rase de pui cu unele mai putin expuse la riscuri de imbolnavire, alaturi de conditii mai bune de crestere. Aceste recomandari sunt explicate in Raportul de Responsabilitate publicat de asociatie.

Ce poti face?
 
1. Cere companiilor sa adopte Criteriile Angajamentului European pentru Pui (European Chicken Commitment) pentru a reduce suferinta puilor.
2.  Evita consumul de carne de pui, in principal al puiului din rase cu crestere rapida.
3. Sustine interzicerea raselor de pui cu crestere rapida la nivel national si european. State precum Danemarca fac deja pasii necesari in directia aceasta. De ce nu si Romania?

Un numar cat mai mare de semnaturi demonstreaza interesul cetatenilor si al consumatorilor fata de cauza si pot grabi imbunatatirea conditiilor de trai ale puilor crescuti pentru carne.

Videoclipul pune in discutie nevoia imediata de a aborda aceste probleme si sustine interzicerea puilor cu crestere rapida, iar companiile pot contribui semnificativ la aceasta tranizitie prin politicile adoptate public de catre acestea. 

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Se poate vindeca anxietatea? ne raspunde la intrebari psihoterapeut Lavina Stoian 6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Alergiile solare Colectomia Cancerul veziculei biliare Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Tulburarea Tourette Cancerul gastric Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce