Alimente si diete recomandate care te ajuta sa previi afectiunile de prostata

Actualizat: 08 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Craciun Marius
Consultant medical:

Dr. Craciun Marius
medic specialist Urolog

Reteaua de Sanatate Regina Maria

Ce este prostata


Prostata este un organ expus unei serii generoase de afectiuni si probleme de sanatate daca nu este protejat printr-o alimentatie adecvata si printr-un stil de viata sanatos, activ. Barbatii care se confrunta cu astfel de situatii neplacute sunt, de cele mai multe ori, sedentari si nu au un stil alimentar bine definit, care sa le asigure in fiecare zi aportul de proprietati nutritive si de vitamine sau minerale.

Daca si tu te numeri printre persoanele care isi doresc sa-si imbunatateasca stilul de viata printr-o alimentatie corespunzatoare, nu mai sta pe ganduri si adreseaza-te cat mai curand unui nutritionist profesionist. Exista o multime de modificari pe care le poti face in dieta si care sa aiba un impact pozitiv asupra sanatatii generale corporale. Multe studii si cercetari atesta faptul ca o alimentatie bogata in legume puternic colorale si saraca in zahar sau in preparate procesate reuseste sa aduca imbunatatiri sesizabile.

5 alimente pe care sa le iei in considerare pentru o prostata sanatoasa

1. Legume crucifere

Legumele care sunt integrate in clasa cruciferelor, cum ar fi broccoliul, conopina sau varza de Bruxelles au un continut crescut de antioxidanti, minerale si vitamine, care contribuie la o sanatate generala a corpului, mai ales a prostatei. Antioxidantii au capacitatea de a reduce inflamatiile formate in interiorul corpului, calmandu-le si imbunatatind semnificativ starea generala. Studiile demonstreaza ca legumele crucifere au si capacitatea de a reduce riscul de aparitie a cancerului de prostata, in cazul in care sunt consumate cu regularitate.

2. Fructe de padure

In prezent, multe persoane se confrunta cu ceea ce oamenii de stiinta denumesc „stresul oxidativ”, cel care este cauzat radicalii liberi si care poate sa duca la aparitia cancerului. Din fericire, radicalii liberi sunt eliminati complet de antioxidantii regasiti in fructele de padure. Astfel, iti poti indrepta atentia catre capsune, mure, afine, zmeura, pe care sa le consumi regulat si pe care sa le introduci in alimentatia ta de zi cu zi.

3. Peste

Pestii, cum ar fi somonul, sardinele sau chiar pastravul, au in componenta lor grasimi sanatoase, acizii grasi omega-3, care aduc o contributie semnificativa in ceea ce priveste reducerea inflamatiilor din corp. In ultima vreme, oamenii de stiinta au remarcat ca inflamatia din interiorul prostatei este redusa semnificativ in cazul persoanelor care consuma aceste tipuri de peste in mod regulat. De asemenea, se observa imbunatatiri considerabile si in reducerea riscului de aparitie a cancerului de prostata, o boala la care multi barbati sunt predispusi.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard demonstreaza ca scoicile, homarul, crevetii si conservele de ton au proprietati antiinflamatorii mai puternice. Alte cercetari confirma rolul benefic al procesului de inlocuire a grasimilor animale cu cele vegetale, avand capacitatea de a micsora semnificativ riscul de aparitie a cancerului.

4. Rosii

Rosiile fac parte din alimentele pe care cercetatorii le considera a fi eficiente in prevenirea cancerului de prostata, datorita faptului ca au in componenta lor un antioxidant puternic: licopen. Sfatul expertilor este ca rosiile sa fie gatite in ulei de masline, un element esential care are rolul de a ajuta organismul sa absoarba mult mai bine licopenul.

5. Cafea sau ceai

Ceaiul verde este o sursa bogata de antioxidanti -catechinele-, despre care se considera ca sunt anticancerigene, avand capacitatea de a imbunatati semnificativ sanatatea corporala.

Cercetatorii au descoperit ca barbatii care consuma sapte cani de ceai verde pe zi au sanse uriase de a reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. De asemenea, nici cafeaua nu este mai prejos. Studiile arata ca barbatii care consuma 1 – 2 cani de cafea pe zi pot preveni cu succes cancerul de prostata. Cu toate acestea, nu se recomanda indulcirea ceaiului verde sau a cafelei cu zahar. Se pot folosi indulcitori naturali sau o cantitate redusa la minimum de zahar.

Concluzii

Prin urmare, pentru o prostata sanatoasa si pentru evitarea aparitiei cancerului de prostata se recomanda introducerea alimentelor mentionate mai sus in preparatele consumate in fiecare zi. Astfel, sansele de a dezvolta afectiuni sau boli periculoase in general scad semnificativ, iar organismul va fi sanatos, energic, puternic.

Tocmai din acest motiv, interventia unui nutritionist devine esentiala pentru stabilirea unui plan alimentar adecvat, care sa cuprinda alimente sanatoase.

Surse:

https://www.pcf.org/guide/wellness-guide/
https://sites.sph.harvard.edu/hpfs/latest-research-highlights-genetic-factors-and-prostate-cancer-risk/
https://www.pcf.org/c/the-best-of-the-best-food-science-and-prostate-cancer/


Citeste si despre:

Adenomul de prostata Prostata si problemele ei Cancerul de prostata Prostatita - inflamatia prostatei Alimentele contra cancerului de prostata Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Prostata marita sau adenomul de prostata