Ai grija de sanatatea prostatei cu remedii naturale

Actualizat: 12 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Din cauza faptului ca poate fi un subiect tabu, multi barbati nu au multe cunostinte despre prostata, despre rolul acesteia sau cand sa apeleze la un medic atunci cand cred ca ar putea avea o problema. In acest articol vom afla ce este prostata, ce afectiuni pot destabiliza functionarea corespunzatoare a acesteia si ce remedii naturale pot fi utile in mentinerea sanatatii prostatei.

Ce este prostata?

Este o glanda mica, de dimensiunea si forma unei nuci care face parte din sistemul reproducator masculin. Aceasta inconjoara o parte a uretrei, fiind pozitionata intre vezica urinara si perineu. Prostata joaca un rol esential pentru fertilitatea masculina si indeplineste mai multe functii.

Rolul cel mai important al prostatei este de a produce lichid prostatic care, impreuna cu alte fluide secretate de alte glande, formeaza lichidul seminal. Acesta este necesar pentru a sustine si a transporta spermatozoizii, in vederea reproducerii.

Si muschii prostatei sunt implicati in reproducere pentru ca asigura eliminarea lichidului seminal prin uretra.
Metabolizarea hormonilor are loc in prostata, testosteronul- hormonul masculin, este convertit in forma sa activa biologica, numita DHT (dihidrotestosteron).

Afectiuni ale prostatei

Prostatita. Este o infectie sau inflamatie a prostatei. Prostatita poate provoca arsura sau dureri la urinare, necesitatea urgenta de a urina, urinare dificila, ejaculare dificila sau dureroasa si durere in zona dintre scrot si rect (cunoscut sub numele de perineu) sau in partea inferioara a spatelui. Este des intalnita si in randul barbatilor tineri, iar printre simptome se numara: dificultati la urinare, frisoane si febra, probleme sexuale.

Hiperplazia benigna de prostata. Este cresterea in volum a prostatei odata cu inaintarea in varsta. Prostata marita preseaza uretra si poate sa incetineasca sau chiar sa opreasca fluxul de urina, in acelasi mod in care indoirea unui furtun de gradina opreste fluxul de apa. Aceasta afectiune afecteaza aproximativ trei sferturi dintre barbatii cu varsta peste 60 de ani.

Cancerul de prostata. Se caracterizeaza prin cresterea celulelor canceroase din interiorul prostatei, care se pot desprinde din glanda si pot afecta alte parti ale corpului. Este cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor, dar ingrijorator este faptul ca se dezvolta greu, pe timp indelungat si nu prezinta simptome decat in stadiile avansate.

Solutii naturale pentru sanatatea prostatei

Urzica. Urzica contine compusi antioxidanti si antiinflamatori care ajuta la micsorarea tesutului prostatei. Este un diuretic natural astfel ca incurajeaza, de asemenea, eliminarea deseurilor inflamatorii prin urinare.

Dovleac. Semintele de dovleac contin beta-sitosterol, un compus similar cu colesterolul si care conform unor studii preliminare pot imbunatati fluxul de urina si pot reduce cantitatea de urina ramasa in vezica dupa urinare. in plus, Dovleacul reface elasticitatea prostatei, previne complicatiile asociate afectiunilor prostatei si ajuta si la reducerea volumului prostatei. Este o sursa bogata de Zinc, in special semintele si ajuta la echilibrarea hormonilor androgeni.

Palmier pitic. Studiile au aratat ca Extractul de Palmier – pitic este remarcabil pentru sanatatea barbatilor, datorita beneficiilor dovedite asupra prostatei si a calitatii vietii sexuale. Acesta ajuta la tonifierea uretrei, cresterea vigorii sexuale si sustine buna functionare a sistemului urinar. Mai mult, acesta reduce urinarile frecvente, durerile din timpul urinarilor si ajuta la golirea completa a vezicii.

Extractul de Prun- african. Este o solutie naturala care contine acizi grasi precum beta-sitosterolul care are un efect antioxidant si antiinflamator asupra tractului urogenital. in plus, reface functia erectila si reda functiile urologice: scade nicturia si creste volumul jetului urinar.

Curcumin. Aceast remediu atat de apreciat in medicina Ayurveda are proprietati importante antiinflamatoare. Pe langa asta, exista studii clinice recente, care au gasit o legatura intre dezvoltarea cancerului de prostata si utilizarea curcuminului. Prin compusii activi, curcuminul inhiba metastazarea celulelor tumorale, suprima actiunea enzimelor cu efect inflamator si protejeaza celulele sanatoase ale prostatei de actiunea celulelor cancerigene.

Zinc. Zincul este un mineral esential pentru functionarea normala a prostatei. Zincul, face parte in mod natural din compozitia celulelor care formeaza prostata. Pentru ca nu este produs de organism, Zincul se obtine din alimentatie sau din suplimentele alimentare, astfel ca suplimentarea cu zinc contribuie la mentinerea sanatatii prostatei.

Prostato Curcumin

• 8 extracte intense recunoscute pentru capacitatea de a combate afectiunile de prostata
• Reduce urinarile frecvente, senzatia de urinare incompleta
• Reduce durerile din timpul urinarii
• Poate intarzia evolutia hiperplaziei benigne de prostata

Prostato Stem

• Formula intensa cu 7 extracte naturale care sustin sistemul genito-urinar masculin
• Sustine sanatatea si buna functionare a prostatei
• Reduce urinarile frecvente si dureroase si ajuta la golirea completa a vezicii
• Poate reduce inflamarea asociata cu prostata marita

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279291/
https://www.webmd.com/men/picture-of-the-prostate#1
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319859
https://www.health.harvard.edu/topics/prostate-health-and-disease
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321231#natural-remedies
https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate/natural-remedies#stinging-nettle
https://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-bph/what-is-the-prostate#3

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Adenomul de prostata Prostata si problemele ei Cancerul de prostata Prostatita - inflamatia prostatei Alimentele contra cancerului de prostata Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Prostata marita sau adenomul de prostata