Afectiunile glandelor salivare. Cauze si tratament

Actualizat: 20 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rolul salivei este extrem de important, intrucat contribuie la mentinerea sanatatii orale. In plus, saliva stimuleaza procesul de inghitire, dar si pe cel de digestie si protejeaza dintii de aparitia cariilor dentare. Glandele salivare produc zilnic aproximativ un litru de saliva.

Rolul glandelor salivare

In literatura de specialitate sunt cunoscute trei perechi principale de glande salivare, respectiv glandele parotide, situate in zonele laterale ale fetei, glandele submandibulare si glandele sublinguale.

Glandele salivare sunt glande exocrine, deoarece isi varsa continutul intr-o cavitate ce comunica cu exteriorul (cavitatea bucala). Uneori, fluxul ce strabate glandele salivare poate fi intrerupt de calculi, patologie des intalnita care se numeste litiaza salivara. O alta patologie este cancerul.

Cauzele aparitiei afectiunilor glandelor salivare

O multitudine de cauze pot perturba buna functionare a glandelor salivare, iar principalii factori sunt anumite infectii virale, chisturile sau tumorile care pot fi diagnosticate in aceasta zona.

Totodata, operatiile recente, existenta unor boli cronice, anumite medicamente sau chiar deshidratarea se numara printre factorii care conduc la instalarea acestor afectiuni ale glandelor salivare.

Principalele simptome

• Uscaciunea gurii;
• Prezenta unui gust neplacut si persistent;
• Existenta unor deformari faciale;
• Dureri puternice mai ales in timp ce pacientul mananca;
• Stare generala precara;
• Dureri de cap;
• Scaderea poftei de mancare.

Diagnosticarea

Depistarea patologiilor glandelor salivare consta in ecografia utila in diagnosticul calculilor salivari. O alta investigatie este sialografia, care, de asemenea, poate evidentia calculi salivari.

Rezonanta Magnetica (RMN) se recomanda pentru depistarea tumorilor benigne si maligne de la nivelul glandelor salivare, dar cea mai des utilizata metoda este sialendoscopia, prin care se permite vizualizarea directa a calculilor in canalele salivare.

Trebuie mentionat ca toate aceste analize nu se fac in cabinetul de medicina dentara, insa medicul stomatolog are un rol important in depistarea acestor probleme.

Tratamentul

Acesta este stabilit de medicul specialist in functie de evolutia bolii si de stadiul in care se afla patologia in momentul diagnosticarii.

Astfel, in cazurile usoare, este posibil sa nu fie necesar un tratament strict, dar daca persoana in cauza are, de exemplu, febra si dureri este posibil sa primeasca recomandarea administratii de antibiotice.

Specialistii atrag atentia insa ca antibioticele nu sunt recomandate si in cazul infectiilor virale.

De asemenea, hidratarea este foarte importanta.

In afara tratamentului medical, exista o serie de masuri care se impun in vederea vindecarii. Astfel, este extrem de importanta spalarea corecta a dintilor de minimum doua ori pe zi, folosirea atei dentare si renuntarea la fumat.

Daca insa este vorba despre cazuri grave, cum ar fi diagnosticarea unor tumori, atunci este posibil ca specialistul sa recurga la operatie pentru extirparea acestora.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Infectiile glandelor salivare - sialadenitele Infectiile glandelor salivare Macroglosia - cauze si tratament Afectiuni ale sistemului digestiv Sialoreea sau hipersalivatia - metode de diagnostic si tratament Amorteala faciala – cauze si optiuni de tratament Afectiuni ale cavitatii bucale Sanatatea orala – secretul care iti poate spune multe despre sanatatea generala Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Afectiuni genetice rare Cauze si simptome ale nivelelor anormale de catecolamine Patologiile glandelor suprarenale Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Adenocarcinomul cauze, simptome si tratament Gura uscata noaptea? Care ar putea fi cauzele? Afectiuni ale glandelor salivare
Cere sfatul medicului ×