Otita medie seroasa

Actualizat: 02 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Stefania Grigore
Consultant medical:

Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie

Ce este otita medie seroasa


Otita medie seroasa este a doua cea mai frecventa patologie a urechii medii, dupa otita externa. Este caracterizata prin prezenta unui lichid clar sau seros in urechea medie. Acest lichid nu este inflamator, dar poate afecta auzul si poate provoca simptome precum senzatia de ureche infundata sau tulburari de auz.

Cum se manifesta

Aceasta patologie consta in prezenta de lichid in cavitatea urechii medii, fara semne si simptome de infectie. Otita medie seroasa poate aparea spontan din cauza disfunctiei tubei lui Eustachio, componenta a urechii medii, sau ca raspuns inflamator dupa o otita medie acuta care nu s-a vindecat complet.

Semne si simptome

Manifestarile clinice includ o pierdere usoara sau moderata a auzului, impreuna cu o senzatie de presiune la nivelul urechii, pe care copiii nu pot intotdeauna sa o descrie sau sa o indice.
Mai poate aparea si o senzatie de plenitudine sau pocnitura la inghitire la nivelul urechii. Durerea urechii apare rar. Deficitele functionale ale urechii, in special cele care afecteaza ambele urechi, pot sa aiba o influenta importanta in dezvoltarea copilului mic.

Cauze

In general, patologia apare mai frecvent la copii, deoarece tuba lui Eustachio este mai mica si mai orizontala la acestia, avand astfel o capacitate mai mica de a se deschide si de a preveni refluxul nazo-faringian.

In mod normal, presiunea din urechea medie este egalizata de 3 sau 4 ori pe minut pe masura ce trompa lui Eustachio se deschide in timpul inghitirii.

Daca trompa lui Eustachio este blocata, presiunea in urechea medie tinde sa scada pe masura ce oxigenul este absorbit in fluxul sanguin din urechea medie. Pe masura ce presiunea scade, lichidul se acumuleaza in urechea medie, reducand capacitatea timpanului de a se misca.

Functia tubei poate fi afectata de edemul nazo-faringian sau al mucoasei tubei lui Eustachio, in context de infectie, alergie, hipertrofie adeno-tonsilara (amigdaliana), cancer nazo-faringian in cazuri rare, sau palatoschizis. Patologia poate aparea si in urma unei otite medii acute.

Factori care pot influenta aparitia otitei medii seroase

Printre factorii de risc ai acestei patologii se numara infectiile recente de tract respirator superior, hranirea copilului cu biberonul, numarul crescut de frati in casa, sexul masculin si apartenenta la o colectivitate, precum cresa si gradinita.

Diagnostic

Diagnosticul se realizeaza cu ajutorul timpanometriei. Aceasta metoda de diagnostic masoara functia membranei timpanice cu o sonda multicanal, alcatuita dintr-un transductor, un emitator si un microfon, care se muleaza pe conductul auditiv extern.

Transductorul produce modificari de presiune, iar emitatorul emite sunete de frecventa joasa. Microfonul receptioneaza cantitatea de energie acustica reflectata si o inregistreaza sub forma de traseu.

Pe baza configuratiei timpanogramei, pot fi facute deductii cu privire la functia urechii medii, la prezenta sau absenta lichidului si a perforatiei membranei timpanice.De asemenea, medicul poate realiza si o otoscopie pneumatica, precum si o examinare nazo-faringiana. Medicul care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea acestei patologii este cel specializat in ORL (otorinolaringolog).

Tratament

Boala este una autolimitata, ceea ce inseamna ca se poate vindeca spontan in aproximativ 3 luni, in circa 75-90% din cazuri.

Urmarirea pacientului este recomandata pentru o perioada de 3 luni, in cazul in care copilul nu este la risc de a avea tulburari de limbaj din cauza disfunctiei auditive.

Antibioticele, antihistaminicele, decongestionantele sau steroizii nu si-au dovedit eficienta in vindecarea otitei medii seroase. Tratamentul simptomatic pentru congestia nazala asociata poate fi realizat cu decongestionante la copiii mai mari sau la adulti.

Decongestionantele ar trebui evitate la copiii mici, in special la cei cu varste sub 2 ani. Pentru tratarea congestiei cauzate de alergii se pot administra medicamente antihistaminice oral sau corticoizi sub forma de spray intranazal.

Presiunea scazuta din urechea medie poate fi crescuta temporar prin fortarea aerului dincolo de blocajul din trompa lui Eustachio. Pentru a face acest lucru, persoana expira cu gura inchisa si narile inchise (numita manevra Valsalva).

Alternativ, medicul poate folosi o seringa speciala (umflator pentru urechea medie) pentru a sufla aer intr-una dintre narile persoanei in timp ce blocheaza cealalta nara, in timp ce persoana inghite. Aceasta tehnica (numita politzerizare sau manevra Politzer) forteaza aerul sa intre in trompa lui Eustachio si in urechea medie.

Persistenta lichidului in cavitatea urechii medii poate determina hipoacuzie semnificativa, care poate avea impact asupra dezvoltarii limbajului si a capacitatii de invatare.

Daca lichidul persista mai mult de 3 luni in ciuda tratamentului, se recomanda miringotomia (realizarea unei incizii la nivelul membranei timpanice, pentru a permite scurgerea lichidului din urechea medie) si ulterior plasarea de tuburi de ventilatie (tuburi de timpanostomie) la nivelul urechii medii, pentru aerisirea acesteia.

Uneori, poate fi indicata si adenoidectomia (cunoscuta si ca operatia pentru polipi) in cazul recurentelor otitei medii seroase.

Copiii cu hipoacuzie prelungita pot avea nevoie de tratament specializat pentru o dezvoltare normala a limbajului.

Preventie

Persoanele cu alergii ar trebui sa inlature alergenii din mediul lor si sa ii evite. Medicul alergolog ar putea recomanda un tratament care stimuleaza sistemul imunitar impotriva alergenilor (imunoterapie).

Persoanele cu otita medie seroasa ar trebui sa evite sau sa intarzie scufundarile si calatoriile cu avionul, deoarece modificarile presiunii mediului pot provoca dureri si rani ale urechii (barotrauma).
Daca nu pot fi evitate calatoriile cu avionul, mestecatul alimentelor sau bautul (de exemplu, dintr-o sticla) poate ajuta la copiii mici.

La copiii mai mari si la adulti, adesea presiunea din urechea medie poate fi egalata, iar disconfortul poate fi atenuat prin mai multe manevre.

Daca presiunea exterioara scade, ca intr-un plan ascendent, persoana ar trebui sa incerce sa respire cu gura deschisa, cascand, mestecand guma sau inghitind.

Daca presiunea exterioara creste, ca intr-un avion care coboara sau un scafandru care merge mai adanc sub apa, persoana ar trebui sa inchida nasul, sa tina gura inchisa si sa incerce sa sufle usor prin nas. Acest lucru va forta aerul sa treaca prin trompa blocata a lui Eustachio.

In general, boala nu necesita tratament deoarece se vindeca de la sine, insa trebuie acordata o atentie deosebita copiilor aflati in plina perioada de dezvoltare.

Concluzii

Otita medie seroasa este caracterizata prin prezenta unui lichid clar sau seros in urechea medie. Acest lichid nu este inflamator, dar poate afecta auzul si poate provoca simptome precum senzatia de ureche infundata sau tulburari de auz.

Diagnosticul este clinic; adultii si adolescentii trebuie sa fie supusi examinarii nazofaringiene si uneori a unor studii imagistice pentru a exclude tumorile maligne sau benigne.

Antibioticele si decongestionantele nu sunt de ajutor. Daca nu se rezolva pana la 3 luni, poate fi necesara miringotomia cu inserarea tubului de timpanostomie.

Copiii cu pierdere prelungita a auzului pot necesita o terapie adecvata pentru a asigura dezvoltarea normala a limbajului

Bibliografie
https://www.drugs.com/cg/fluid-in-the-ear-serous-otitis-media.html
https://www.msdmanuals.com/home/ear,-nose,-and-throat-disorders/middle-ear-disorders/otitis-media-secretory


Citeste si despre:

Surditatea - Pierderea auzului Ce sunt polipii nazali si cum te pot afecta Otita la copil Otita externa sau urechea inotatorului Ce este otita de piscina si cum o tratam Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Tromboza de sinus cavernos Afectiunile urechii - remedii homeopate