7 metode de a reduce alergenii din interiorul casei tale

Actualizat: 29 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Foarte multi oameni sufera de reactii alergice in fiecare an, chiar si in spatii inchise. Chiar daca un purificator de aer acasa poate reduce expunerea la majoritatea alergenilor din interior, acesta poate fi destul de costisitor.

Iata 7 metode de a reduce alergenii din interiorul casei tale, fie ca acarienii de praf, parul de animale de companie sau mucegaiul produc aceste simptome.

1. Opreste la usa alergenii din exterior
Cand intri in casa ta, polenul se lipeste de pantofii tai. Creeaza un spatiu pentru ca oamenii sa se descalte pe hol, pentru a preveni introducerea alergenilor din exterior in interior. Implementeaza o regula fara pantofi si plaseaza un covoras in interiorul casei pentru a aseza incaltamintea. in timpul sezonului alergiilor, aspira frecvent aceasta zona. Pentru a  scoate incaltamintea inainte de a intra, plaseaza un pres afara (un covoras rezistent la apa functioneaza bine).

2. sterge inteligent praful
Polenul si praful sunt cauze comune ale alergiilor, impreuna cu sporii de mucegai. Pentru a preveni raspandirea prafului pe zonele pe care tocmai le-ai curatat, praf de sus in jos. in plus, evita pur si simplu stergerea prafului cu un prosop sau un praf de pene. Prosoapele umede din microfibra vor prinde praful in loc sa fie mutate. Nu uita sa cureti jaluzelele, draperiile si ventilatoarele de tavan.

3. sterge praful inainte de a aspira
Cand faci curatenie, ultimul lucru pe care doresti sa-l faci este sa imprastii praful in loc sa-l indepartezi de pe suprafete. Pentru a te asigura ca aspiratorul poate curata orice praf care se va aseza pe podea, este esential sa stergi praful inainte de a aspira. De asemenea, retine ca o carpa umeda va capta mai mult praf decat una uscata.

4. Schimbarea saptamanala a lenjeriei de pat
Pentru multi oameni, acarienii sunt alergenii predominanti in interior. si ii poti gasi in toata casa ta. Cu toate acestea, conditiile calde si umede, cum ar fi asternutul, sunt ideale pentru ca ei sa supravietuiasca. Acopera pernele, lenjeria si saltele cu huse din material textil rezistent la alergeni. in plus, spala lenjeria de pat in apa fierbinte o data pe saptamana. Curata bine dormitorul in timp ce lenjeriile sunt in masina de spalat.

5. Schimba asternutul
Evita materialele sintetice: chiar daca plapuma este umpluta cu lana, aceasta nu va functiona bine, deoarece o face mai putin poroasa si poate prinde acarienii in interior. in schimb, pentru cea mai buna lenjerie de pat antialergica, cauta tesaturi naturale. Cearsafurile pot constitui un material hipoalergenic adecvat pentru prevenirea unei alergii la acarieni de la bumbac organic, lana sau microfibra. Luna aceasta in catalogul online Jysk Romania, gasesti cele mai bune oferte la lenjerie de pat, perne si saltele; rasfoieste-l acum!

6. Observa nivelul de umiditate
Multi oameni folosesc umidificatoare in casele lor pentru a adauga umiditate aerului uscat de iarna. Umidificatoarele ajuta la prevenirea aerului uscat, dar trebuie sa urmaresti nivelul de umiditate pentru a promova cresterea si supravietuirea mucegaiului si acarienilor. Utilizeaza un monitor de umiditate pentru a urmari umiditatea din casa ta. Utilizeaza un ventilator pentru a elimina umezeala din bucatarie si bai si, daca este necesar, foloseste un dezumidificator.

7. Limiteaza cantitatea de polen pe care o lasi sa intre in casa
Daca ai aer conditionat, incearca sa tii ferestrele cat mai mult inchise pentru a preveni suflarea polenului inauntru. Cum a fost mentionat si mai sus, scoate pantofii afara sau pune un covoras la intrare pentru a sterge picioarele. Mentinerea unei temperaturi interioare reci reduce, de asemenea, umiditatea. 

Viziteaza medicul de familie, care te va indruma apoi sa catre asistenta de specialitate daca alergiile se agraveaza pe parcursul iernii si medicamentele eliberate fara prescriptie medicala nu ajuta. Sunt posibile raspunsuri alergice acute pana la usoare. in circumstante extreme, alergiile pot duce la o reactie potential fatala cunoscuta sub numele de anafilaxie. Alergiile netratate se pot agrava, ducand in cele din urma la reactii alergice mai intense. Sistemul tau imunitar poate deveni slabit din cauza acestor reactii alergice prelungite sau frecvente, ceea ce creste riscul de reactii adverse severe, cum ar fi infectii bacteriene sau fungice ale sinusurilor, plamanilor, pielii sau ochilor.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Alergia la frig Alergii care umbresc frumusetea Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cele mai ciudate alergii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Tratamentul alergiilor oculare Simptomele afectiunilor produse de expunerea la mucegai Inundatiile: afectiuni provocate