Nodulii axilari - cand semnifica o problema

Actualizat: 27 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt nodulii axilari


Nodulii axilari sunt noduli limfatici de la nivelul axilei. Intre 20 si 49 la numar, acestia au rolul de a drena vasele limfatice din cadranul axilar, vasele limfatice superficiale de pe peretele toracic, de la nivelul membrului superior, dar si de la nivelul abdomenului superior-deasupra ombilicului. Nodulii sunt impartiti in grupe, in functie de localizarea acestora in axila: grupul anterior, posterior, central, lateral si apical. Examinarea acestora se va face pe rand, cate o grupa.

Nodulii limfatici sunt, in mod fiziologic, prezenti si foarte importanti pentru organism. Atunci cand sufera anumite modificari, acestia devin problematici si rezulta ceea ce se numeste limfadenopatie axilara.

Limfadenopatia inseamna modificarea consistentei si a marimii nodulilor limfatici axilari. Nu este o boala in sine, ci mai degraba un simptom asociat cu o varietate de afectiuni, de la infectii minore la cancer mamar. Limfadenopatia axilara poate fi ingrijoratoare, in special atunci cand nu pare sa aiba o cauza exacta.

Simptome

Atunci cand apar probleme la nivelul nodulilor axilari, caracteristicile sunt umflarea si inflamatia a unuia sau mai multor noduli limfatici, la fiecare axila. Inflamatia poate viza doar o axila-limfadenopatie unilaterala, sau ambele axile-limfadenopatie bilaterala.

Inflamatia unilaterala este adesea (dar nu mereu) un simptom al infectiei sau alta afectiune pe acea parte a corpului. Inflamatia bilaterala tinde sa ne orienteze catre o boala sistemica, ce afecteaza intregul corp.

Nodulii axilari inflamati variaza ca marime, de la marimea unui bob de mazare la marimea unui strugure mare. Ca si consistenta, pot fi tari, duri sau spongiosi, oarecum elastici.

Limfadenopatia poate fi insotita si de alte simptome, precum:
• Senzatia de caldura a nodulilor si a tegumentului din jur
• Roseata nodulilor si a tegumentului din jur
• Noduli limfatici durerosi, rigizi
• Limfedem (inflamatia bratului afectat)
• Febra si frisoane
• Letargie
• Durere articulara si/sau musculara
• Transpiratii nocturne
• Pierdere in greutate neintentionata

Cauze

Nodulii limfatici fac parte din complexul sistem limfatic, cu rol esential in imunitate, echilibru hidric si absorbtia nutrientilor lipidici. Atunci cand are loc o invazie a organismului printr-un agent strain (virus, bacterie, substante medicamentoase, chiar unele vaccinuri) se declanseaza un raspuns imun. Raspunsul imun functioneaza astfel:

1. Initial, agentul strain patrunde in vasele limfatice si in limfa.

2. Limfa circula catre nodulii limfatici, unde va fi examinata prin sistemul imun.

3. Odata detectat agentul invadator, se elibereaza proteine inflamatorii (citokine) si celule albe cu rol de aparare (limfocite). Acestea vor incerca sa izoleze si sa distruga agentul strain, oprind invazia (si astfel infectia/boala).

4. Ca rezultat, apare inflamatia si acumularea de limfa in nodulii limfatici, ducand la umflare si roseata. Inflamatia nodulilor limfatici axilari inseamna, deci, o reactie de aparare imuna impotriva unui inamic.

Metode de diagnostic

Limfadenopatia axilara poate fi, de regula, descoperita printr-o examinare fizica. Doctorul dumneavoastra o poate descoperi chiar si in timpul unui control de rutina, in lipsa altor simptome.

Pentru a stabili diagnosticul si a concluziona ca nodulii sunt intr-adevar problematici, acestia se vor orienta in functie de:
Marimea nodulilor limfatici axilari
• Numarul nodulilor inflamati
• Durere sau rigiditate
• Locatie (unilateral sau bilateral)
• Consistenta (duri sau spongiosi)
• Modul de asezare (noduli izolati sau conglomerati)
• Mobilitate (noduli mobili sau imobili)

Impreuna, aceste indicii pot conduce la anumite diagnostice si ajuta la excluderea altora. Doctorii tind sa se ingrijoreze in privinta nodulilor limfatici ce se modifica fara un motiv aparent, fara sa gaseasca o cauza precisa. In aceste cazuri, se pot cere teste aditionale pentru a reduce numarul de posibilitati diagnostice.

Teste de laborator si alte proceduri

Pe langa examenul fizic, doctorul va trece prin istoricul dumneavoastra medical si alte semne si evenimente-precum vaccinari recente, pierderi in greutate neintentionate, contacte sexuale recente sau alte leziuni inexplicabile. Mai departe, se vor alege examinarile ce trebuie facute:

• Nivelul proteinei C reactive (PCR). Proteina C reactiva este o proteina gasita in sange, astfel fiind masurata printr-o analiza simpla de sange. Avand o valoare normala de pana la 3 mg/dl, valorile mai mari in sange indica o inflamatie generalizata in organism.

• Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). Fiind tot un test de sange, ajuta la depistarea inflamatiei in organism.

• Numarul de celule albe. Un numar crescut de limfocite poate sugera o infectie.

• Teste specifice pentru anumite infectii: posibil pentru infectia HIV, tuberculoza, infectia streptococica

• Teste de sange imunologice: pentru depistarea bolilor autoimune.

• Biopsie tegumentara: o procedura realizata in cazul prezentei leziunilor la nivelul pielii.

• Mamografie sau ecografie mamara, in caz de suspiciune de cancer mamar.

• Teste imagistice: precum razele X, ecografie, CT, RMN.

• Biopsia nodulilor limfatici: prelevarea de tesut chiar din nodulii limfatici axilari afectati.

Optiuni de tratament

Limfadenopatia nu este o boala, ci mai degraba un simptom al unei boli, infectii sau raspuns imun deficitar. Astfel, nu exista un tratament specific pentru a aduce nodulii limfatici inapoi la forma si consistenta normala. Prin tratarea cauzei de fond, nodulii vor recapata aspectul normal si sanatos.

Simptomele inflamatiei pot raspunde la unele tratamente facute acasa sau la medicamente ce pot fi luate din orice farmacie, fara prescriptie. Compresele reci pot reduce senzatia de caldura, roseata si umflatura. Antiinflamatoarele non-steroidiene pot reduce durerea si inflamatia. Iar daca se confirma infectia drept cauza, va fi nevoie de tratament specific, eventual cu antibiotice, si odihna.

Cand e indicat sa mergem la medic

Uneori, limfadenopatia axilara poate fi un semn al unei afectiuni grave (HIV, limfom, cancer mamar). Astfel, pentru a nu va trezi cu surprize neplacute, este recomandat sa mergeti la medic daca experimentati cel putin unul din urmatoarele:
• Nodulii axilari sunt umflati fara niciun motiv clar
• Inflamatia nu trece nici dupa 2 saptamani
• Inflamatia devine din ce in ce mai severa, mai evidenta
• Nodulii limfatici sunt duri, neregulati ca forma sau cu o consistenta diferita decat de obicei
• Febra, transpiratii nocturne, pierderi in greutate

Autoexaminare

Chiar daca nu va ingrijoreaza aspectul actual al nodulilor axilari, autoexaminarea de rutina este o metoda de preventie deosebit de importanta si eficienta. Autoexaminarea seamana foarte mult cu examenul fizic efectuat de catre medic, doar ca o puteti face dumneavoastra, acasa, in fata oglinzii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va oferi indicatii despre cum va puteti autoexamina consistenta nodulilor axilari.

Am vazut la inceputul articolului ca exista mai multe grupe de noduli, in functie de localizarea in axila. Astfel, autoexaminarea consta in palparea pe rand, a grupelor de noduli:

1. Grupul apical-daca va imaginati axila sub forma unui triunghi cu varful in jos, grupul apical de noduli se gaseste la varful axilei. Cu mana opusa, impreunati-va degetele intr-o cupa si palpati zona apicala. Fiti atenti la consistenta si marime, pentru a putea compara cu ceilalti noduli.

2. Grupul medial-situat inferior si putin mai medial fata de grupul apical, mergeti cu mana in acea directie si palpati. Nodulii se simt la fel, sau mai mari/mici? Exista durere?

3. Grupul anterior-situat la limita dintre peretele toracic si axila, undeva deasupra mamelonului. Palpati folosind doua-trei degete.

4. Grupurile posterior si lateral-situate la nivelul limitei dintre brat si axila. Folosind o mana, cuprindeti bratul, plasati degetul mare pe partea posterioara a bratului si palpati catre muschii spatelui (grup posterior) iar cu restul degetelor pozitiinats pe brat, palpati grupul lateral, pe marginea libera a bratului.

In timpul autoexaminarii, cautati diferente intre noduli si constatati orice modificare. De asemenea, comparati cu alte examinari, alte consistente si aspecte simtite pana atunci la nivelul nodulilor limfatici axilari.

Concluzie

Nodulii axilari nu sunt decat noduli limfatici ce pot suferi modificari, in anumite conditii. Acestia isi schimba consistenta, numarul, culoarea si marimea in caz de infectii sau alte afectiuni ce implica inflamatia organismului. Prin autoexaminare puteti observa din timp aceste modificari, iar astfel ajutorul medical calificat va fi disponibil mai repede, mai eficient. Nu va ingrijorati decat atunci cand este cazul, dar nu evitati sa mergeti la medic pentru orice schimbare la nivel axilar.

Bibliografie:
https://www.verywellhealth.com/axillary-lymph-nodes-2252131


Citeste si despre:

Nodulul pulmonar solitar Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la fete, insotita de durere si noduli) Histiocitoza X (histiocitoza cu celule Langerhans) Cancerul glandei mamare la barbat Terminologie in domeniul oncologiei Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Splenomegalia sau marirea splinei - cauze, simptome, tratament Limfadenita mezenterica Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Limfomul Hodgkin Amigdalita