Urina contine multiple minerale si saruri dizolvate, iar cand nivelul acestora creste, se pot forma pietre. Pietrele la rinichi (denumite si calculi renali, nefrolitiaza sau urolitiaza) sunt asadar depozite dure din minerale care se formeaza in interiorul rinichilor. Acestea pot afecta orice parte a tractului urinar- de la rinichi pana la vezica urinara.
Calculii renali pot fi de multe tipuri si diverse culori, precum pietre de calciu (sunt cele mai frecvente, peste 80% din cazuri), pietre de acid uric (intre 5-10% din cazuri), calculi de struvite (depuneri de fosfat de magneziu amoniu, care se formeaza in urina alcalina) si pietre cu cistina (mai puin de 1% din cazuri).
Care sunt simptomele?
De regula, o piatra la rinichi nu va provoca simptome pana cand nu incepe sa se deplaseze in rinichi sau nu trece in uretre. Daca se depune in uretere, poate bloca fluxul de urina si poate determina inflamarea rinichilor i poate crea spasme dureroase. In acel moment, apar simptomele de mai jos:
• Durere severa, acuta, in lateral si in spate, sub coaste
• Durere care radiaza la nivelul abdomenului inferior si inghinal
• Durere care apare in valuri si fluctueaza in intensitate
• Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii
• Sange in urina
Alte semne si simptome pot include:
• Urina tulbure sau urat mirositoare
• nevoie persistenta de a urina, urinand mai des decat de obicei sau urinand in cantitati mici
• Greata si varsaturi
• Febra si frisoane daca exista o infectie
Cauze si factori de risc
Deshidratarea. Daca nu beti suficienta apa in fiecare zi, puteti creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi.
Obezitatea. Indicele ridicat de masa corporala, talia mare si cresterea in greutate au fost legate de un risc crescut pentru aparitia pietrelor la rinichi.
Anumite diete. O dieta bogata in proteine, sodiu (sare) si zahar poate creste riscul aparitiei unor tipuri de calculi renali, mai ales in cazul unei diete bogate in sodiu. Prea multa sare in dieta creste cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie sa o filtreze si creste semnificativ riscul aparitiei pietrelor la rinichi.
Boli digestive, interventii chirurgicale. Operatia de bypass gastric, boala inflamatorie a intestinului sau diareea cronica pot provoca modificari ale procesului digestiv care afecteaza absorbtia de calciu si apa, crescand cantitatile de substante care formeaza calculi renali in urina.
Alte conditii medicale. Afeciuni care fac ca urina sa contina niveluri ridicate de cistina, oxalat, acid uric sau calciu.
Recidiva sau istoricul familiar. Persoanele care au suferit de aceasta afectiune sunt mai predispusi la formarea de noi calculi renali. De asemenea, daca cineva din familie are sau a avut calculi renali, este foarte probabil ca altcineva din familie sa dezvolte aceste acumulari minerale.
Solutii naturale pentru eliminarea pietrelor la rinichi
Stone Breaker. Conform unui studiu clinic, extractul standardizat de Stone Breaker sau Chanca Piedra, reduce dimensiunea pietrelor la rinichi prin impiedicarea acumularii de oxalat de calciu si acid uric- elemente care formeaza calculi renali, netezeste suprafata pietrelor pentru a facilita eliminarea lor, blocheaza acumularea de oxalat de calciu si determina cristalizarea acestuia in particule mai mici, care pot fi eliminate prin urinare. De asemenea, reduce spasmele si durerea, si stimuleaza nevoia de urinare pentru a facilita eliminarea pietrelor.
Extractul de Coltii-babei. Impiedica formarea calculilor renali si protejeaza caile urinare de leziuni provocate de eliminarea pietrelor.
Matase de porumb. Extractul de Matase de Porumb actioneaza ca diuretic puternic, crescand volumul de urina prin care se elimina bacteriile, toxinele si reziduurile din rinichi.
Extractul de Coada Calului: Coada-calului este recunoscut pentru continutul bogat de Siliciu care accelereaza vindecarea leziunilor provocate de eliminarea pietrelor. Totodata, creste fluxul urinar pentru a favoriza eliminarea pietrelor, scade inflamatia si are efect antibacterian.
Extractul de Urzica. Acest extract scade nivelul de creatina, imbunatateste functia urinara, are capacitatea de a dizolva pietrele la rinichi si in plus, reduce tendinta de dezvoltare a acestora.
Busuioc sfant. Extractul standardizat de Tulsi (Busuioc sfant) stimuleaza dizolvarea pietrelor la rinichi si reduce durerea. Are rol detoxifiant si diuretic, stopand acumularea de acid uric, o cauza frecventa a formarii pietrelor la rinichi.
Extactul de Telina. Acesta curata rinichii de toxinele care duc la formarea calculilor renali, actioneaza
ca diuretic, stimuland organismul sa elimine pietrele la rinichi.
Extractul de Brusture. Curata sangele si stimuleaza detoxifierea rinichilor. In plus, stopeaza acumularea de fluide si reduce leziunile cauzate de prezenta pietrelor la rinichi.
RenoStone• Elimina pietrele la rinichi
• Elibereaza caile renale
• Stimuleaza eliminarea urinei
• Elimina excesul de apa
• Sustine functia rinichilor
• Detoxifica rinichii
• Asigura buna functionare a vezicii urinare
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.