Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Pietrele la rinichi sunt depozite dure din minerale si saruri care se formeaza in rinichi. Acestea au o multitudine de cauze si afecteaza tractul urinar de la rinichi pana la vezica urinara. Tratamentul este stabilit numai de catre medic si poate sa fie alcatuit din medicamente sau sa fie necesara o interventie chirurgicala de scoatere sau de distrugere a acestora. De asemenea, specialistul poate recomanda si un tratament preventiv cu rolul de a impiedica aparitia altor pietre.
De cele mai multe ori, pietrele la rinichi sau calculii renali nu dau simptome daca nu se misca, adica daca nu se deplaseaza in rinichi. Durerea severa se numeste colica renala si se resimte numai cand pietrele se deplaseaza. La barbati, durerea poate radia pana la zona inghinala.
Iata ce simptome sunt posibile:
• Prezenta durerii acute, puternice in spate, sub coaste, durere care radiaza pana la nivelul abdomenului inferior,
• Durerea este periodica, ciclica,
• Durere la urinare,
• Prezenta sangelui in urina,
• Urina poate avea culoare rosie sau maro si un miros pregnant, urat,
• Greata si varsaturi,
• Senzatia de mictiune frecventa,
• Febra si frisoane.
Pietrele la rinichi nu au deseori o cauza unica, desi mai multi factori pot creste riscul. De regula, pietrele la rinichi se formeaza atunci cand urina contine mai multe substante care creeaza cristale - cum ar fi calciu, oxalat si acid uric.
• Istoricul familial. Daca un membru din familie are pietre la rinichi, riscul de a dezvolta calculi renali creste. De asemenea, daca ai avut deja o piatra, este posibil ca pe viitor sa mai faci si altele.
• Deshidratarea. Daca nu consumi suficienta apa, creste riscul de formare a pietrelor la rinichi. Persoanele care locuiesc in zone cu clima calda si cei care transpira foarte mult pot prezenta un risc mai mare.
• Anumite diete. Consumul unor alimente bogate in proteine, sodiu (sare) si zahar poate creste riscul de aparitie a unor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales cu o dieta bogata in sodiu.
De exemplu consumul unor alimente cu multa sare cresc cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie sa o filtreze si mareste semnificativ riscul de pietre la rinichi.
• Obezitatea. Indicele de masa corporala crescuta (IMC), dimensiunea mare a taliei si cresterea in greutate au fost asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi.
• Boala inflamatorie intestinala sau diareea cronica pot determina modificari ale procesului digestiv care afecteaza absorbtia calciului si a apei, crescand riscul de formare a pietrelor la rinichi.
Exista mai multe tipuri de tratament a calculilor renali, tratamentul fiind in stransa legatura cu marimea si localizarea pietrei.
Astfel, in cazul in care piatra este mica, medicul poate indica pacientului sa bea multa apa, care poate contribui la eliminarea pietrei, iar daca apare durerea, se pot prescrie calmante.Totodata, exista operatia chirurgicala care poate indeparta calculii renali de dimensiuni mai mari.
Tratarea pietrelor la rinichi mari
Daca pietrele la rinichi sunt prea mari pentru a fi eliminate in mod natural dupa o hidratare corespunzatoare, de obicei sunt indepartate prin interventie chirurgicala.
Chirurgie pentru tratarea pietrelor la rinichi
Principalele tipuri de interventii chirurgicale pentru indepartarea pietrelor mari la rinichi sunt:
Tipul dumneavoastra de interventie chirurgicala va depinde de dimensiunea si locatia pietrelor dumneavoastra.
1. Litotritia cu unde de soc denumita SWL
SWL implica utilizarea ultrasunetelor (unde sonore de inalta frecventa) pentru a identifica locul unde se afla o piatra la rinichi. Undele de soc cu ultrasunete sunt apoi trimise la piatra de la un aparat pentru a o rupe in bucati mai mici, astfel incat sa poata fi trecuta in urina si eliminate ulterior. SWL poate fi o forma inconfortabila de tratament pentru pacient, deci se efectueaza de obicei dupa administrarea de medicamente analgezice. Este posibil sa fie nevoie de mai mult de 1 sesiune de SWL pentru a trata cu succes pietrele de la rinichi daca acestea sunt de mari dimensiuni si nu pot fi eliminate dupa prima sesiune.
2. Ureteroscopie
Ureteroscopia implica trecerea unui telescop lung si subtire, numit ureteroscop, prin tubul prin care trece urina la iesirea din corp (uretra) si in vezica urinara. Apoi este trecut in ureter, care conecteaza vezica urinara de rinichi. Chirurgul poate incerca fie sa indeparteze usor piatra folosind un alt instrument, fie poate folosi energia laser pentru a o rupe in bucati mici, astfel incat sa poata fi trecuta in mod natural in urina si eliminata. Ureteroscopia se efectueaza sub anestezie generala, acolo unde dormiti.
3. Nefrolitotomie percutanata denumita PCNL
PCNL implica utilizarea unui instrument telescopic subtire numit nefroscop. O mica taietura (incizie) este facuta in spate si nefroscopul este trecut prin el si in rinichi. Piatra este fie scoasa, fie sparta in bucati mai mici folosind un laser sau energie pneumatica. PCNL se efectueaza intotdeauna sub anestezie generala.
Pot aparea complicatii dupa tratamentul pietrelor la rinichi mari. Chirurgul dumneavoastra ar trebui sa va explice acestea inainte de a efectua procedura. Posibilele complicatii vor depinde de tipul de tratament pe care il aveti si de dimensiunea si pozitia pietrelor dumneavoastra.
Complicatiile pot include:
Este foarte important ca piatra scoasa sa fie trimisa la laborator pentru investigatii, in felul acesta determinandu-se tipul ei, iar medicul va prescrie un anumit stil de viata care sa-l ajute pe pacient sa nu mai dezvolte alte pietre.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.