Ereditatea si alcoolismul

Actualizat: 24 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Alcoolismul este perceput ca un fenomen pe care o persoana il dezvolta pe cont propriu, insa exista argumente legate de existenta unor componente ereditare si genetice privind dependenta de alcool.

Multi experti considera ca alcoolismul poate proveni dintr-o varietate de surse, inclusiv factorii sociali, genetici si psihologici. Deoarece alcoolismul este o boala, acesta este influentat sau cauzat de diferite lucruri, atat din mediul social cat si din structura genetica a unei persoane.

Pentru a descoperi solutii pentru tratarea alcoolismului, cercetatorii incearca sa gaseasca secventele genetice care ii fac pe oameni sa fie vulnerabili la dezvoltarea alcoolismului.

Ereditatea si alcoolismul - genele

Este adevarat ca alcoolismul tinde sa fie transmis pe cale genetica de la parinte la copil, iar una din explicatiile pentru acest fenomen sunt factorii genetici, care influenteaza predispozitia unei persoane de a deveni alcoolica.

Exista totusi si alti factori care influenteaza instalarea alcoolismului, inclusiv mediul in care sunt crescuti copiii. Totusi, nu toti copiii care provin din parinti alcoolici devin la randul lor dependenti de alcool. Aproximativ jumatate dintre copiii cu parinti alcoolici nu vor prezenta aceasta dependenta niciodata, chiar daca ambii parinti sunt alcoolici. Exista totusi, in cazul lor, un risc mai crescut, in aceasta directie.

Cercetatorii indica prezenta unei conexiuni intre alcoolism si ereditate; impreuna, genetica si mediul sunt interconectate si predispun la dependenta de alcool. Oamenii de stiinta cauta genele care influenteaza alcoolismul, din punct de vedere ereditar.

Se crede ca nu exista doar o singura gena, ci mai multe; cu toate acestea, legatura dintre ereditate si alcoolism se afla in primele stadii de cercetare. Studiile genetice privind alcoolismul sunt importante deoarece pot ajuta la prevenirea si imbunatatirea metodelor de tratament ale acestei conditii.

Ereditatea si alcoolismul - mediul

Pentru a explora legaturile dintre genetica si alcoolism, cercetatorii, incearca sa afle in ce masura mediul in care o persoana creste, o poate face vulnerabila la dezvoltarea dependentei de alcool.

Studiile de pana acum sugereaza ca o persoana are un risc crescut de a deveni alcoolic daca a fost crescut intr-o familie cu parinti care au abuzat de alcool sau droguri, insotite de o atmosfera de violenta si tensiuni familiale.

Ereditatea si alcoolismul - comportamentul copiilor cu parinti alcoolici

Copiii proveniti din parinti alcoolici pot prezenta si alte caracteristici decat gradul ridicat de risc spre dependenta de alcool atunci cand vor creste. Acestia pot avea predispozitie pentru consumul de doguri, nivel de stres mai mare, rezultate slabe la invatatura sau la locul de munca si dificultati de adaptare.

Evolutia dependentei de alcool este strans legata de structura caracterului unei persoane, adica de trairile si comportamentul sau in societate.

Potrivit studiilor de specialitate, copiii proveniti din parinti alcoolici pot avea:
- Risc ridicat spre consumul de droguri si alcool atat in adolescenta cat si la maturitate.
- Pot deveni dependenti de jocurile de noroc sau pot avea alte vicii seriose, la fel ca si adultii.
- Stare permanenta de tensiune, agitatie si stres, pe care nu le pot depasi, nici macar la maturitate.
- Nivel ridicat de anxietate si depresie spre deosebire de ceilalti, atat in copilarie cat si la maturitate.
- Performante scazute la scoala, incluzand note scazute cat si dificultati in a se intelege cu profesorii si ceilalti elevi, dificultati de integrare.
- Probleme legate de depasirea stresului si conflictelor.
- Dificultati in a intelege ca nu sunt speciali si nici nu au calitati deosebite de cele ale altor copii de varsta lor. In acest scop vor cauta permanent apreciere si confirmare.
- Personalitate predispusa la riscuri si dorinta de a fi mereu in centrul atentiei.
- Comportamente impulsive si violente.

Aceste inconveniente apar indiferent daca cei mici au fost crescuti de parinti alcoolici sau nu, atat timp cat parintii biologici sunt alcoolici. Aici intervine ereditatea privind alcoolismul. Relatiile, presiunea, evenimentele emotionale, lipsa ghidarii parintesti si un acces facil la alcool, toate pot contribui la riscul crescut de a dezvolta alcoolismul.

Copiii cu parinti alcoolici pot trai in medii instabile ce pot predispune la declansarea stresului si depresiei. Acesti copii, pot incepe sa perceapa alcoolul ca fiind ceva normal, o modalitate adecvata de a face fata stresului. Desi toate acestea pot indica ereditatea ca fiind cauza de baza a alcoolismului, de fapt influenta deosebit de importanta o poate avea si mediul.

Furnizarea de sisteme de sprijin si suport, libertatea de exprimare, si consiliere la o varsta frageda poate ajuta copiii care sunt predispusi la alcoolism. Scolile ofera adesea programe care promoveaza evitarea consumului de alcool si droguri, utile in cazul copiilor proveniti din parinti alcoolici. Ereditatea nu va influenta, in totalitate, un copil sa devina alcoolic.

Desi ar trebui sa fie clar faptul ca un copil ai carui parinti sunt alcoolici nu va deveni neaparat un dependent de alcool din cauza mostenirii genetice, trebuie notat de asemenea, ca si un copil cu parinti lipsiti de aceasta conditie ar putea manifesta dependenta de alcool la maturitate.

Copiii din familiile de alcoolici sunt expusi unor situatii pe care ei le considera a fi normale, iar o persoana din exteriorul familiei poate avea impresia ca nu ii afecteaza. Uneori, totusi, acesti copii pot deveni alcoolici. Cu toate acestea, ereditatea este doar un factor de vulnerabilitate in fata dependentei de alcool. Factorii de mediu joaca un rol esential.


Citeste si despre:

Managementul factorilor de risc specifici persoanelor predispuse la suicid Bolile pancreasului ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari Simptomele si stadiile alcoolismului 7 semne de alcoolism Sindromul alcoolismului fetal Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alcoolismul la persoanele in varsta (peste 65 de ani) Polineuropatia alcoolica si impactul asupra sistemului nervos GHB Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Suicidul la adolescenti Insomnia fatala Somnul si tulburarile de alimentatie