Cum iti pot afecta sanatatea jocurile online

Actualizat: 25 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cum iti pot afecta sanatatea


Nu este niciun secret faptul ca indiferent daca sunt offline sau online, jocurile de noroc aduc distractie si adrenalina dar si o multime de pericole. In afara de faptul ca poti pierde bani pe care nu iti permiti sa ii pierzi jocurile de noroc iti pot afecta in mod grav sanatatea.

Jucatorii, in special cei din mediul online, sunt cei mai predispusi riscurilor care privesc sanatatea trupului. Probabil ca principalul risc din acest punct de vedere este sedentarismul, joci de acasa deci nu trebuie sa faci nici o deplasare care sa iti puna organismul in miscare. Exista si alte pericole pentru sanatatea ta de care sunt responsabile jocurile de noroc online? Vom elucida in randurile urmatoare!

Ai probleme cu vederea?

Indiferent de jocul de noroc pe care il accesezi din intimitatea casei tale ai nevoie de un dispozitiv electronic cu care sa te loghezi la jocul preferat. Si indiferent ca te joci de pe laptop, tableta sau mai ales de pe telefonul mobil, intotdeauna o sa faci un efort vizual care se va face resimtit mai tarziu.

Daca joci doar cateva minute in nici un caz nu vei avea probleme de acest gen dar daca petreci cateva ore zilnic pe jocurile de noroc atunci este posibil sa ai probleme. Jocurile au o grafica in care abunda simboluri intens colorate care vrei nu vrei iti va suprasolicita acuitatea vizuala.

Si daca mai ai si un bonus fara depunere pe care sa il accesezi fi sigur ca vei petrece si mai mult timp in compania jocurilor de noroc online, doar vrei sa il si rulezi, nu-i asa? Si este imposibil ca dupa atatea ore petrecute in fata unui ecran atat de intens colorat sa nu observi ca ai dureri de cap, ochi uscati, vedere incetosata si o oboseala generala a ochilor.

Daca esti in aceasta postura trebuie sa iei imediat masuri de protectie pentru a nu iti agrava sanatatea ochilor. Si cea mai comoda solutie este sa iei din cand pauza de la joc si sa privesti la un reper aflat la cativa metrii departare.

In acest fel muschii ochilor intra intr-o stare de relaxare si se regenereaza dupa sesiunea de jocuri la care i-ai supus. Complementar acestui exercitiu de vedere pana la urma este sa iti umezesti ochii folosind lacrimi artificiale sau picaturi lubrifiante pentru ochi care relaxeaza si dau o senzatie de confort si de bine vizual.

Cele mai grave dureri de cap dintre toate: migrenele

In conditiile in care nu practici un joc responsabil care sa presupuna pauze dese de la jocurile de noroc online este posibil sa experimentezi cea mai crunta durere de cap, migrena. Este o durere de cap care vine impreuna cu alte simptome, ameteli, greata, sensibilitate la lumina si evident cu o stare de disconfort generala.

Sunt multi factori care concura la aparitia migrenelor si la mentinerea acestor episoade de durere pentru ore intregi. Nu iei pauze de la jocuri, joci mai mult pe timp de noapte si prin urmare nici nu reusesti sa te odihnesti asa cum trebuie.

Si oricat ar parea de infantil, daca pui jocurile la un nivel mare de decibeli vei avea parte fara nici o indoiala de migrene persistente. Instaureaza daca poti regula 20-20-20, adica joaca 20 de minute, ia o pauza de 20 de minute si joaca iar pentru 20 de minute.

Dar nu exagera nici cu aceasta regula, adica nu o perpetua la nesfarsit. Acorda jocurilor de noroc un interval de maxim 3-4 ore pe zi si aplica regula despre care tocmai am vorbit. Si daca poti sa faci in pauze o minima activitate sportiva, atunci ai cele mai mari sanse sa scapi curand de migrene si sa ai parte de sesiuni de joc productive.

Cosmarul fiecarui jucator: sindromul tunelului carpian

Fara indoiala ca in toate jocurile pe care le abordezi te folosesti indelung de membrele superioare si in speta de degetele mainilor. In special jucatorii pe console pot dezvolta aceasta boala dar nici jucatorii de cazino online nu sunt feriti de acesta.

Pentru orice joc iti folosesti constant mainile si incheieturile intr-un tipar repetitiv. Prin urmare nervii mainilor sunt solicitati non-stop, caz in care pot aparea manifestari de amorteala, furnicaturi care pleaca de la degete si se raspandesc pe intreaga mana si duc chiar la dureri atroce.

Acum stii ca cel mai indicat remediu este sa iei pauza de la joc si sa aplici regula 20-20-20. Si in pauza nu numai ca iti odihnesti ochii dar faci si cateva exercitii simple cu mainile, le intinzi si le rotesti ca la exercitiile de incalzire pe care faceai la ora de sport din scoala.

Daca constati ca incheieturile incep sa se umfle datorita efortului depus, atunci cauta sfatul imediat al unui medic. Vei primi medicamentatie specifica bolii si vei lua o pauza binemeritata de la aceste jocuri care iti suprasolicita mainile si incheieturile.

Nu in ultimul rand: corecteaza postura

Cand petreci ore indelungate aplecat asupra laptopului exista riscul sa iti afectezi coloana vertebrala. In mod normal ar trebui sa ai un scaun ergonomic care sa iti corecteze si sa iti mentina postura in fata calculatorului astfel incat sa nu resimti nicio presiune.

Dar in cele mai multe cazuri te apleci asupra calculatorului intr-o pozitie nefireasca care iti solicita la maxim muschii gatului si pun presiune pe zona lombara. Urmarea este ca resimti un sentiment acut de disconfort si ajungi sa te foiesti necontenit pe scaun in dorinta de a scapa de aceasta senzatie neplacuta.

Din fericire ai cateva solutii simple la indemana, aranjeaza cat mai ergonomic zona dedicata jocurilor de noroc si regleaza pozitia scaunului. Te poate ajuta si o perna daca este necesar dar incearca si sa pozitionezi ecranul dispozitivului de pe care joci cat mai la nivelul ochilor.

Nu in ultimul rand ia pauze dese, ridica-te de pe scaun si fa cateva exercitii simple care sa iti detensioneze coloana vertebrala. Daca reusesti sa pui in practica aceste sfaturi in mod cert ca nu vei experimenta deficiente de postura si jocul va decurge cum nu se poate mai bine pentru sanatatea ta.

Concluzie

Sigur ca jocurile de noroc iti pot afecta sanatatea! Daca nu esti atent te poti trezi cu deficiente de postura, cu sindromul de tunel carpian si cu deficiente de vedere care se pot agrava in timp. Tocmai de aceea aplica regula de 20-20-20 si relaxeaza-te in pauze facand si cateva exercitii sportive usoare. In acest caz nu iti garantam succesul financiar dar te asiguram ca iti vei pastra intacta starea de sanatate si vei putea sa te bucuri in continuare de jocul favorit.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Dependenta de jocuri de noroc: semne, modalitati de tratament si gestionare Ce este dependenta de jocurile video? Adictia de jocuri video Cum alimenteaza mediile in care traim dependentele noastre? Dependenta de cumparaturi Cum recunoastem si tratam pre-adictia Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare E bine sa ierti? Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale Sfaturi pentru cresterea copiilor rezilienti Prematurul - o fiinta extrem de fragila Cum sa va oxigenati relatia? Conceptiile MITH despre dragoste
Cere sfatul medicului ×