Consumul de alcool in timpul sarcinii poate cauza probleme cerebrale copilului

Actualizat: 29 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

sarcina.consum,alcool,leziuni,cerebral,comportament,cognitivCercetatorii americani sustin ca expunerea bebelusilor la alcool inainte de nastere le poate cauza acestora, mai tarziu, probleme de comportament. Ingestia de alcool de catre femeia insarcinata nu va duce in totdeauna la dezvoltarea sindromului alcoolismului fetal. Insa, in multe cazuri poate cauza copilului probleme cognitive si comportamentale fara prezenta caracteristicilor faciale prezente la sindromul alcoolismului fetal.

In cadrul studiului efectuat de cercetatorii de la universitatea de stat San Diego, au examinati 22 de copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani, din care 13 au suferit un grad ridicat de expunere prenatala la alcool iar 9 nu au fost expusi in perioada prenatala la alcool.

Participantii la studiu ai caror mame au consumat alcool in perioada prenatala prezentau reactii alterate in zonele frontale striate ale creierului.

Cercetatorii considera ca au descoperit 2 regiuni in cortexul prefrontal unde la participantii la studiu care au fost influentati prenatal de alcool prezentau o activitate cerebrala crescuta si o zona in subcortex (nucleul caudat) unde prezentau o scadere a activitatii cerebrale.
Despre aceste regiuni ale creierului se stie ca sunt implicate in inhibarea comportamentului.
Participantii la studiu expusi prenatal la alcool prezentau un risc crescut de dezvoltarea a tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie (ADHD) cat si a altor boli psihice legate de un control slab al inhibitiei.


Citeste si despre:

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Cum se manifesta sindromul alcoolic fetal? Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? Copilul prematur Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Sarcina - Prima luna Paralizia cerebrala Dementa Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor