In cadrul unui studiu britanic abstract care a analizat diferite droguri (cocaina, heroina, ecstasy, marijuana, alcoolul), s-a demostrat care sunt efectele pe care aceste substante le au asupra indivizilor si asupra societatii. Cercetatorii au analizat gradul de dependenta al fiecarei substante, efectele fizice nocive pentru utilizatori, implicatiile emotionale si functionale in urma consumului de substante asupra familiei dar si resursele financiare cheltuite de societate in aceasta directie incepand cu cele necesare asistentei medicale, serviciilor sociale si terminand cu cele presupuse de penitenciare.
Concuzia a fost ca cele mai grave efecte asupra unei persoane sunt cele rezultate in urma utilizarii heroinei, cocainei si metamfetaminei. Costurile sociale au fost mai ridicate in cazul celor care au consumat alcool, heroina si cocaina. Totusi, cand s-au analizat in ansamblu toti parametrii, excesul de alcool s-a aflat in partea de sus a listei, intrucat acesta presupune combinatia cea mai accentuata dintre dizabilitatile fizice individuale, dar si disfunctiile sociale importante. Alcoolul a fost urmat de heroina, cocaina, marijuana, iar ecstasy si LSD au fost considerate mai putin periculoase.
Este posibil ca locul ocupat de alcool sa fie justificat si de faptul ca acesta este mai usor accesibil, dar si datorita efectelor devastatoare ale acestuia in urma consumului excesiv, asupra intregului sistem de organe.
Consecintele alcoolismului in randul adolescentilor au fost considerate cele mai grave.
Consumul de alcool poate reprezenta un factor de risc pentru:
- dezvoltarea depresiei, anxietatii si a problemelor de concentrare;
- instalarea alcoolismului (consumul ocazional se poate transforma deseori in dependenta, mai ales in cazul adolescentilor);
- accidente auto, violenta, ranire;
- consumul de alte droguri (inclusiv marijuana, cocaina, heroina).
Tentativele de sinucidere sunt mai numeroase printre adolescentele care beau, iar tinerii care consuma alcool isi incep, de regula, viata sexuala mai devreme, nu folosesc mijloace de contraceptie locala si nici nu se protejeaza atunci cand au contacte sexuale cu persoane necunoscute.