Scoala si medicii specialisti isi dau mana pentru integrarea in comunitatea scolara a copiilor cu ADHD

Actualizat: 17 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Accepta-ma, intelege-ma, invata-ma - parteneriat pentru identificarea si managementul cazurilor de ADHD intre Ministerul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA)

Un Parteneriat intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA), cu sprijinul mediului privat, va facilita profesorilor si educatorilor accesul la informatii despre ADHD, in scopul intelegerii cauzelor, manifestarilor si a modalitatilor de tratament ale acestei tulburari.

Problemele legate de tulburarea ADHD sunt uneori subevaluate in cabinetele medicale si de obicei ignorate in scoli, de aceea copiii cu ADHD sunt de multe ori stigmatizati, tocmai pentru ca nu exista, la ora aceasta, un mod eficient de recunoastere si de integrare a lor in comunitatea de invatamant. Majoritatea copiilor care prezinta aceasta tulburare sunt etichetati gresit, mutati des dintr-o clasa in alta sau risca sa fie dati afara din scoala, declara Dr. Ileana Botezat Antonescu, Directoarea CNSMLA, centru cu o bogata experienta in proiecte de anvergura locala si europeana privind sanatatea mintala a scolarilor.

Accepta-ma, intelege-ma, invata-ma este egida sub care sute de educatori, invatatori si profesori din toata tara, vor afla de la specialistii din domeniul psihiatriei copilului si adolescentului cum sa ii ajute pe copiii cu ADHD sa se dezvolte normal si sa isi gaseasca drumul in societate, informeaza Domnica Petrovai, psiholog de copii, unul dintre specialistii CNSMLA care vor coordona parteneriatul cu cadrele didactice.

Specialistii afirma ca unul din domeniile majore ale vietii copiilor diagnosticati cu ADHD afectat de aceasta tulburare este performanta scolara. De aceea un rol important il are interventia psihoeducationala la scoala care prin imbunatatirea cunostintelor cadrelor didactice despre ADHD si dezvoltarea unei bune colaborari ale acestora cu parintii poate conduce la cresterea performatelor scolare si sociale ale copiilor cu ADHD. (Barkely RA. ADHD A Handbook for Diagnosis and Treatment. 3rd edition. 2006. NY. Guilford Press)

Ca mecanism, parteneriatul va functiona sub forma unor intalniri organizate la sediile institutiilor locale subordonate ministerelor, in care specialisti psihiatri si psihologi de la Centrele de Sanatate Mintala din fiecare judet vor oferi informatii legate de ADHD cadrelor didactice si consilierilor scolari. Credem ca intelegerea acestei tulburari atat de frecvente este pasul cel mai important in tratarea ei cu succes, iar cheia se afla la cadrele didactice si la parinti, declara Prof. Liliana Preoteasa de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Pentru invatatorii si consilierii scolari, obiectivul parteneriatului este ca, dupa seria de intalniri si discutii cu specialistii din filialele din teritoriu ale Centrelor Judetene de Sanatate Mintala, acestia sa poata sa isi imbunatateasca cunostintele despre cauzele si manifestarile ADHD, despre comunicarea si colaborarea cu familiile copiilor diagnosticati cu ADHD si ale celorlalti copii din clasa si sa-si insuseasca tehnici de lucru cu copilul cu ADHD.

Scopul intalnirilor este ca, in final, sa se creeze un set de procedeuri de lucru, un mod unitar de a actiona in cazul suspicionarii prezentei manifestarilor ADHD la copiii din clasa.

Avem mare nevoie de cresterea nivelului de cunoastere in legatura cu afectiunea ADHD pentru ca exista date care arata ca, nediagnosticata si fara o consiliere sau un tratatament corespunzator, aceasta afectiune poarta riscul unor repercusiuni tardive asupra copilului, familiei si societatii. Compania Lilly sustine acest parteneriat care pune in prim-plan nevoia profesorilor de a intelege si de a actiona astfel incat copiii cu ADHD sa aiba sansa de a-si dezvolta maximul de potential ca adolescenti si adulti, declara Dr. Daniel Popescu, Director Relatii Publice pentru Lilly Romania.

Din fericire, ADHD este cea mai tratabila dintre bolile din sfera psihiatriei copilului, declara Prof. Univ. Dr. Iuliana Dobrescu, de la Spitalul Obregia din Bucuresti. D-na Prof. Dobrescu este unul dintre specialistii recunoscuti in Romania care sustine necesitatea acestui tip de parteneriat public privat: Problema este ca tulburarea nu este recunoscuta si inteleasa, asa ca un numar mic de diagnosticari inseamna un procent mic de copii care, prin terapie comportamentala si tratament, pot ajunge adulti perfect normali.

Intalnirea de astazi, la care participa aproximativ 80-100 de persoane, adica inspectori scolari generali, inspectori pentru invatamantul primar si coordonatori ai consilierilor scolari si reprezentanti din Centrele de Sanatate Mintala din judetele tarii implicate in proiect, marcheaza inceputul acestui parteneriat. Am definit impreuna obiectivul demersului nostru, dar si rolul si responsabilitatea fiecarei parti; de aici incolo depinde de noi toti sa participam la intalniri si sa aplicam in practica de zi cu zi cele invatate, a declarat Prof. Liliana Preoteasa, de la MECTS.

In afara de sectoarele din Bucuresti, judetele in care se vor desfasura intalniri pe tot parcursul anului sunt: Constanta, Galati, Iasi, Mures, Brasov, Cluj, Timis, Arad, Alba, Prahova, Arges, Bacau, Dolj.

Succesul proiectului pilot va putea fi extins si la nivelul celorlalte zone acoperite de CNSMLA in perioada 2011-2012.


Citeste si despre:

Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala De ce unele persoane nu isi dau seama ca au kilograme in plus Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este vindecabila infectia cu HPV As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie, ne spune tot ce trebuie sa stim despre nodulii reumatoizi Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Ce este persistența de canal arterial? ne spune Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Ce este sindromul de tunel carpian? Interviu cu Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie 7 sfaturi importante pentru parintii copiilor cu ADHD De ce femeile isi pierd interesul pentru sex?
Cere sfatul medicului ×