Intoleranta alimentara

Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice.
- intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca
- intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate

Intolerante alimentare versus alergii alimentare

Indigestia si intolerantele alimentare la copii: ce se poate face

Intoleranta si alergiile la alcool

Aditivii alimentari

Regimul alimentar in cancer

Intoleranta la fructoza

Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza