Intoleranta la gluten

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii.

simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie.

Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in greutate in cateva saptamani. Cresterea din nou a vilozitatilor, mai lenta, necesita cateva luni.
Sinonime: atrofie vilozitara primitiva, boala celiaca, sprue nostras.

Citeste si despre:

Intoleranta la gluten

Adevarul despre intoleranta la gluten

Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi de aceasta afectiune

Retete fara gluten pentru Craciun

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Gluten

Surse alimentare ascunse de gluten

Informatii utile despre alimentele bio, suplimente nutritive si produse bio fara gluten