Sarcina: sexul in timpul sarcinii

Publicat: 06 Septembrie 2007 | Actualizat: 11 Iunie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Nu trebuie sa ne modificam obiceiurile sexuale in timpul sarcinii, decat in cazul in care medicul specialist recomanda acest lucru. Contactul sexual sau orgasmul in timpul sarcinii nu dauneaza fatului, cu exceptia situatiei in care exista o afectiune medicala. Copilul este protejat in interiorul uterului de catre lichidul amniotic ce o sau il inconjoara.

Medicul specialist poate interzice contactul sexual inca din primele luni de sarcina in cazul in care exista antecedente de avort spontan. Contactul sexual poate fi de asemenea restrictionat daca pacienta prezinta sarcina cu probleme, risc de nastere prematura sau sangerare. In functie de afectiune, medicul specialist va stabili daca se interzice doar penetrarea, orgasmul sau si excitatia sexuala.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Confortul in timpul actului sexual

Pe masura progresiei sarcinii, adoptarea unei pozitii comode devine imperativa. Aceasta va fi necesara pana la nasterea copilului. Se poate folosi o lotiune lubrifianta in timpul actului sexual.
In timpul actului sexual nu trebuie sa apara durere. In timpul orgasmului uterul se contracta. Daca apar contractii dureroase sau regulate, se recomanda consultul medicului specialist. De asemenea, se recomanda intreruperea actului sexual, daca apare sangerare vaginala sau daca se "rupe apa" (se rup membranele amniotice); la nivel vaginal nu trebuie sa patrunda nimic dupa ce apa s-a rupt.

Comunicarea cu partenerul

Se recomanda discutii cu partenerul despre sentimentele tale, mai ales daca exista sentimente contradictorii in legatura cu sexul in timpul sarcinii. Este recomandata incurajarea partenerului la discutii, mai ales daca se observa schimbari de atitudine a acestuia. Comunicarea cu partenerul ajuta la intelegerea sentimentelor si dorintelor.

Modificarea apetitului sexual

Este natural ca dorintele (apetitul sexual) sa se modifice in timpul sarcinii. Datorita modificarilor hormonale ce apar in timpul sarcinii, unele femei prezinta o crestere a interesului pentru actul sexual, pe cand altele prezinta o diminuare a apetitului sexual. In timpul primului trimestru de sarcina, unele femei isi pierd interesul pentru sex deoarece se simt obosite si neatragatoare, altele nu sufera aceste schimbari.

Rezervarea timpului pentru intimitate

In cazul in care medicul specialist a recomandat limitarea actului sexual sau daca femeia nu are dispozitie de contact sexual, este importanta rezervarea timpului pentru intimitate. Intimitate nu inseamna numai contact sexual, dragostea si afectiunea pot fi exprimate in diverse moduri. Amintiti-va de momentele care au dus la conceptia copilului. Bucurati-va de timpul petrecut impreuna, puteti experimenta lungi plimbari romantice, seri petrecute la lumina lumanarilor sau masaj reciproc.

Reluarea activitatii sexuale dupa nastere

In general activitatea sexuala poate fi reluata dupa recuperare, dupa intreruperea sangerarii, si in momentul in care tu si partenerul va simtiti confortabil. Medicul specialist poate recomanda expectativa pana la primul control post-partum pentru reluarea actului sexual. Dupa nastere, unele femei prezinta scaderea lubrifierii in timpul actului sexual. In acest caz se poate folosi o lotiune lubrifianta pentru scaderea disconfortului provocat de lipsa lubrifierii vaginale.

Contraceptia in timpul alaptarii

Femeile care alapteaza la san prezinta o intarziere a ovulatiei (procesul prin care ovarul elibereaza un ovul ce va putea fi fecundat) si menstruatiei. Ovulatia insa va aparea inainte de aparitia menstruatiei, deci va putea ramane insarcinata in acest timp. Se recomanda consultul medicului specialist pentru stabilirea unei metode contraceptive potrivite.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Sex in timpul sarcinii

Cele mai frecvente mituri despre sarcina

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Sexul protejat

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Sarcina pe saptamani

Teste si analize in sarcina

Sexul la menstruatie si efectele sale

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice

Activitatea sexuala in timpul si dupa sarcina