Importanta nutritionistului in perioada de sarcina

Actualizat: 31 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Importanta nutritionistului in perioada de sarcina consta in monitorizarea atenta a alimentatiei si consilierea personalizata de care femeia insarcinata beneficiaza pe tot parcursul graviditatii. Sfaturile si indrumarea specialistului in materie de nutritie contribuie la prevenirea complicatiilor frecvente cu care se confrunta viitoarele mame.

Rolul nutritionistului in sarcina

Expert in nutritie si principii sanatoase de viata, nutritionistul detine cunostinte vaste si in anatomie, fiziologie si biochimie. Pe langa toate acestea, specialistul detine si abilitati de comunicare superioare, utile pentru partea de consiliere a pacientelor gravide.

Este recomandat ca femeile insarcinate sa viziteze cat mai curand posibil specialistul, astfel incat se bucure de beneficiile unui program nutritional corect inca de la inceput. Meniurile echilibrate, dificil de stabilit pe cont propriu, vor fi furnizate de medic. In plus, gravida va scapa de anxietate inainte ca ea sa prinda proportii.

Informarea corecta

Foarte multi specialisti in nutritie constata ca gravidele sunt deseori confuze in privinta alegerilor alimentare sanatoase. Dupa o evaluare personalizata a fiecarei paciente in parte, astfel incat sa identifice dieta optima pentru mama si fat in functie de nevoile proprii, se intocmeste un regim adaptat necesitatilor individuale.

O nutritie potrivita mai este necesara in prevenirea si tratarea afectiunilor comune in sarcina, precum anemia, preeclampsia, tulburarile digestive, oboseala cronica, constipatia si schimbarile extreme ale dispozitiei.

Desfasurarea consultatiilor

In cadrul primei vizite la medicul nutritionist, pacientele primesc sfaturi generale si practice despre alimentele si bauturile pe care sa le evite si pe care sa le includa in dieta. In plus, le sunt furnizate informatii cu privire la ameliorarea simptomelor incipiente precum greturile matinale, oboseala si irascibilitatea.

Pe baza unui chestionar detaliat despre istoricul sanatatii si datele necesare evaluarii, medicul elaboreaza un program nutritional complet cu meniuri recomandate, grupe de alimente analizate in detaliu si alte specificatii stiintifice pe care acesta le considera utile.

Programul nutritional va fi completat in ultimul trimestru de sarcina cu indicatii nutritionale pentru un travaliu reusit si o pregatire temeinica pentru alaptare. Colaborarea cu medicul nutritionist poate sa continue si dupa sarcina, pentru consilierea nutritiei optime a nou-nascutului.


Citeste si despre:

Alimentatia in timpul sarcinii Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale? Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina? Recomandari nutritionale in sarcina Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Candidoza sistemica Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Dermatita atopica prin lentila alergologului, Dr. Claudia Adriana Nicolae Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Cere sfatul medicului ×